Ha széncinegét talál a postaládájában, az nem egy újabb kormányzati tájékoztató

2022. február 14. – 11:15

Ha széncinegét talál a postaládájában, az nem egy újabb kormányzati tájékoztató
Fotó: Banellino / Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

A széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, ahová minden évben érkeznek információk postaládában fészkelő madarakról. A megfigyelések alapján a jelenség általánosnak, sőt gyakorinak tekinthető, és márciusban lehet idén először számítani rá, ezt követően a nyár második feléig előfordulhat.

Kik azok a széncinegék, és mit akarnak tőlem?

A széncinege a legnagyobb és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ, és mesterséges odúkban is szívesen fészkel. Gyakoriságának hátterében többek között változatos tápláléklistája, szaporasága, valamint a más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyekbe költözés képessége áll. Utóbbira az egyik leggyakoribb példa a postaláda, de találták már fészkét egyebek mellett

  • vázában,
  • útterelő bójában,
  • állítva tárolt matractekercsben,
  • felfordított virágcserépben, valamint
  • kandeláberben is.

Mi a teendő, ha nem akarok széncinegét?

Bár egy széncinege (olasz neve egyébként cinciallegra) bizalmának elnyerésénél kevés menőbb dolog van, ha ön elkerülné a társbérletet, a madarak beköltözése billenőajtóval fedett bedobónyílású levélgyűjtővel, illetve ezzel párhuzamosan a környékre kihelyezett, megfelelő minőségű B típusú mesterséges odúkkal előzhető meg.

Mit tegyek, ha mégis betársult mellém egy széncinege?

Amennyiben a cinegék már beköltöztek, a postaláda rendeltetésszerű használatát fel kell függeszteni, mert a bedobott küldemények veszélyeztetik a madarakat. A kotlás és a fiókanevelés körülbelül egy hónapnyi időtartamára szereljen fel egy másik postaládát a madarak által elfoglalt mellé, és

érdemes egy cetlit is kirakni a postásnak, hogy ezentúl hova gyömöszölje be a pártok szórólapjait (ne azt írja, amit elsőre gondol).

Miért nem jó a széncinegének a hagyományos értékrenden alapuló fészek?

A „techno-fészkelés” hátterében az áll, hogy a széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészeküregekhez. Ez a képessége különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben jelent előnyt. A Magyarországon elterjedt, hagyományos postaládatípus a cinegék szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthető. Mivel ezek családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyen megtalálják és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek.

Bővebb információt a témában és sok érdekes madaras tartalmat itt talál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!