Rosszabb kimenetelre számíthatnak a nők a műtéteknél Kanadában, ha férfi operálja őket

2022. január 5. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

2937 sebészt és az általuk kezelt összesen 1 320 108 páciens adatait vetették össze egymással a Torontói Egyetem kutatói, hogy megvizsgálják: van-e és ha igen, milyen hatással van egy műtét kimenetelére, illetve a következő 30 napon belül jelentkező szövődmények kialakulására a nők esetében a műtétet végző sebész neme – írja a The Guardian a december elején publikált kutatásról.

A kutatáshoz a 18 év felettiek eseteit válogatták ki Ontarióból, a 2007 és 2019 közötti időszakból. Olyan eseteket kerestek, ahol a megadott 21, gyakori műtétféle (pl. epehólyag- vagy vakbélműtét, esetleg szívműtét) közül valamelyiket elvégezték.

A kutatók arra jutottak, hogy a nőknek 15 százalékkal több esélyük van arra, hogy a műtétnek rossz kimenetele legyen, ha nem nő, hanem férfi sebész operálja őket, de a halálozás kockázata még ennél is magasabb: 32 százalékkal emelkedik egy férfisebész esetén.

„Az eredmények szerint ez valós veszélyeket rejt a nők számára, ami komplikációkkal, újabb kórházi felvétellel és halálesetekkel járhat” – idézte a lap a kutatás egyik szerzőjét, dr. Angela Jerath-ot, aki aggasztónak tartja ezeket a nagy eltéréseket.

A férfibetegek esetén nem mutattak ki különbséget: ott a női és férfi sebészeknél ugyanazok voltak az arányok, míg ez a nőbetegek esetén leromlott, ha férfi sebész végezte az operációt. A kutatás szerint a nőbetegeknek 16 százalékkal nagyobb esélyük volt a komplikációk kialakulására, és 11 százalékkal megemelkedett az esély az újbóli kórházba kerülésre, valamint 20 százalékkal pedig arra, hogy a szokásosnál hosszabb ideig kell kórházban maradniuk, mint amikor nő operálta őket.

Jerath szerint a fentiekben szerepet játszhat a tudatalatti nemi megkülönböztetés, az előítéletek és a tudattalan, ösztönös hozzáállás, ahogyan az is, hogy a nők és a férfiak másképpen kommunikálnak a páciensekkel már az operáció előtt is. Vannak egyértelmű különbségek a férfi és női orvosok döntéshozatali gyakorlataiban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!