A NASA megrendezi a való életben az Armageddont, csak Bruce Willis, atombomba, olajfúró torony és Aerosmith nélkül

2021. október 10. – 19:34

A NASA megrendezi a való életben az Armageddont, csak Bruce Willis, atombomba, olajfúró torony és Aerosmith nélkül
A NASA DART űrszondájának és az Olasz Űrügynökség (ASI) LICIACube-jának illusztrációja – Fotó: NASA / Johns Hopkins, APL / Steve Gribben

Másolás

Vágólapra másolva

A héten a NASA kijelölte az egyik legérdekesebb, de mindenképpen leginkább Hollywoodot idéző küldetésének kilövési dátumát: ha minden jól megy, november 23-án, Kaliforniából lövik majd fel a DART-küldetés műholdjait, amelyek az Armageddon című film alapötletét valósítanák meg kicsiben.

A kicsiben persze relatív, mert dühös Bruce Willis, olajfúró torony, gépágyúval felszerelt űrjármű, atombomba és Aerosmith-dal sem lesz a projektben – bár utóbbi még lehet, ki tudja –, lesz viszont egy műhold, ami a küldetés végén, nagyjából 2022 decemberében 23 760 kilométer per órás sebességgel csapódik majd neki a célpontjának, hogy kiderüljön, mennyire lehetséges egy aszteroida (illetve jelen esetben az akörül keringő hold) pályájának a módosítása.

A NASA Bolygóvédelmi Koordinációs Irodájának (PDCO) számítása szerint a DART (dupla aszteroida átirányítási teszt) nem sokkal, 1 százalékkal módosítja majd a célpont pályáját, ám ez épp elég ahhoz, hogy percekben mérhető eltérés alakuljon ki a korábbi keringési időhöz képest.

A kiszemelt célpont a Didymos Föld-közeli aszteroida holdja, a Dimorphos. A Didymos átmérője 780, az őt kísérő Dimorphosé 160 méter – ezzel a mérettel pont a Földre leginkább veszélyes égitestek tartományába esik.

A szűk egy év múlva esedékes, a Földtől nagyjából 11 millió kilométerre tervezett ütközést a DART kísérőműholdja, a LICIACube kockaműhold fogja figyelemmel kísérni, illetve három év múlva az Európai Űrügynökség (ESA) Hera-küldetése is azt vizsgálja majd, mekkora hatása volt az űrbéli ütközésnek.

„A DART az első lépés a veszélyes aszteroidák eltérítésére szolgáló módszerek tesztelésében” – mondta Andrea Riley, a NASA központjának DART-programvezetője. „A potenciálisan veszélyes aszteroidák világszerte aggodalomra adnak okot, és örömmel dolgozunk együtt olasz és európai kollégáinkkal, hogy a lehető legpontosabb adatokat gyűjtsük össze ebből a kinetikus becsapódáselterelési demonstrációból.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!