Az Amazon lelőtte az izraeli kémszoftver gyártójához köthető fiókokat

2021. július 19. – 21:50

Másolás

Vágólapra másolva

Lekapcsolta az NSO Group nevű izraeli kibercéghez köthető infrastruktúrát és fiókokat az Amazon felhőszolgáltató platformja, az Amazon Web Services (AWS) – erről számolt be hétfőn a Vice amerikai médiacsoport alapján az MTI.

Az AWS azután döntött így, hogy 17 médiaszervezet, köztük a magyar Direkt36 is vasárnap arról írt, az NSO egyik szoftverét arra használták fel, hogy feltörjék újságírók, kormánytisztviselők és jogvédők okostelefonjait világszerte.

Az izraeli cég vasárnap visszautasította a riportban megjelent állításokat, egyúttal közölte: a terméket csakis arra szánták, hogy segítsék a hírszerzés és a bűnüldöző szervek munkáját a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben.

Az AWS egyik, a Vice által idézett szóvivője szerint „gyorsan cselekedtek” azután, hogy értesültek a riportban szereplő tevékenységről. Maga az Amazon nem reagált a Reuters hírügynökségnek.

„Az Amnesty International és az újságírók nyomozása szerint a CloudFront infrastruktúrát használták arra, hogy a Pegasust a célpontok mobiljára telepítsék, többek között egy francia emberi jogi ügyvéd telefonján sikerült ezt kimutatni. A CloudFront használata az NSO-t némileg védi a kutatóktól vagy más harmadik felektől, akik megpróbálhatják feltárni a cég infrastruktúráját” – írta az ügyben a 444.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben.

Közben Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn rendkívüli aggodalmát fejezte ki azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint az NSO izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját újságírók és másként gondolkodók ellen is bevetették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!