Engedélyezték a Johnson & Johnson egyfázisú vakcináját az Egyesült Államokban

Legfontosabb

2021. február 28. – 06:51

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban engedélyezte az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) a Johnson & Johnson gyógyszeripari óriáshoz tartozó Janssen koronavírus elleni vakcináját. Ez az első az eddig engedélyezett és engedélyközelben járó vakcinák közül, amelyből egy adag beadása is elegendő lehet a betegség elleni védelem kialakulásához.

Az FDA szerint a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az új oltóanyag jelentős védelmet biztosít a dél-afrikai vírusvariánssal szemben is.

A Janssen január 29-én jelentette be a harmadik fázisú klinikai vizsgálatai első eredményeit, eszerint a vakcina 66 százalékos hatásossággal véd a megbetegedéstől. Ez alacsonyabb, mint a már engedélyezett vakcináké, de a könnyebb kezelhetőség és főleg az egydózisos adagolás miatt nagy ugrást jelenthet majd a vakcina az oltási programokban.

Az is fontos, hogy a súlyos betegség kialakulása ellen 85 százalékban, míg a halálozás ellen 100 százalékos védelmet nyújt – ezt három földrészen végzett klinikai vizsgálatok eredményei támasztják alá.

További előnye a Pfizer-BioNTech és a Moderna már korábban engedélyezett vakcinájához képest, hogy a tárolása és a szállítása is egyszerűbb, mert sima hűtőben, 2-8 Celsius-fokon is sértetlen marad (hasonlóan a két azonos technológiájú, szintén vírusvektor-alapú oltóanyaghoz, a AstraZeneca vakcinájához és az orosz Szputnyik V-hez).

Az első szállítmányokat hétfőn kezdik kiküldeni. Az MTI híre szerint a Johnson and Johnson azt ígéri, hogy március végéig 20 millió adagot tud kiszállítani, nyárig pedig összesen 100 milliót. A vállalat az Európai Unióban és az Egészségügyi Világszervezetnél is kezdeményezte a vakcina jóváhagyását, amelyből az év végéig egymilliárd dózis legyártását ígéri.

Négy európai uniós ország, Ausztria, Csehország, Dánia és Görögország vezetője közös levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, hogy a testület biztosítsa a Janssen koronavírus elleni vakcinájának mielőbbi megérkezését az Európai Unióba.

További részletek az új vakcináról ebben a cikkünkben olvashatók >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől