Négy uniós ország vezetője sürgeti az EU-t, hogy minél előbb csapjon le a következő vakcinára

2021. február 5. – 21:53

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria, Csehország, Dánia és Görögország vezetője közös levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, hogy a testület biztosítsa a Janssen koronavírus elleni vakcinájának mielőbbi megérkezését az Európai Unióba – írja a Reuters.

A belgiumi központú, de az amerikai Johnson & Johnson gyógyszeripari óriáshoz tartozó Janssen vakcináját nagy várakozás övezi, mert ez lehet a következő, amely engedélyt kap, és az első az eddig engedélyezett és engedélyközelben járó vakcinák közül, amelyből egy adag beadása is elegendő lehet a betegség elleni védelem kialakulásához. További előnye a Pfizer-BioNTech és a Moderna már korábban engedélyezett vakcinájához képest, hogy a tárolása és a szállítása is egyszerűbb, mert sima hűtőben, 2-8 Celsius-fokon is sértetlen marad (hasonlóan a két azonos technológiájú, szintén vírusvektor-alapú oltóanyaghoz, a AstraZeneca vakcinájához és az orosz Szputnyik V-hez).

Nagy fellendülést hozhat

A Janssen január 29-én jelentette be a harmadik fázisú klinikai vizsgálatai első eredményeit, eszerint a vakcina 66 százalékos hatásossággal véd a megbetegedéstől. Ez alacsonyabb, mint a már engedélyezett vakcináké, de a könnyebb kezelhetőség és főleg az egydózisos adagolás miatt nagy ugrást jelenthet majd a vakcina az oltási programokban. Az is fontos, hogy a súlyos betegség kialakulása ellen 85 százalékban, míg a halálozás ellen 100 százalékos védelmet nyújt.

A levélben Sebastian Kurz, Andrej Babis, Mette Frederiksen és Kiriákosz Micotákisz azt írja, úgy értesültek, hogy bár az Janssen oltóanyagát az EU területén gyártják, az ampullákba töltéséhez és a csomagolásához az Egyesült Államokba kell szállítani. A négy vezető szerint ha ez azzal a kockázattal jár, hogy az EU tagországai később juthatnak hozzá a vakcinához, a Bizottságnak már most lépnie kellene, hogy a céggel közösen megoldást találjanak, és már előre elkerüljék a csúszásokat.

Magyarországra is több millió adag jöhet

A levélírók tehát a vakcinák gyakorlati beszerzésének gördülékennyé tételét kérik, nem azt, hogy a Bizottság kössön szerződést a céggel, hiszen ezt a testület már októberben megtette: az uniós vakcinaportfólióban 400 millió adag van lekötve a tagországok részére, ebből mindegyik ország lakosságarányosan vásárolhat. Magyarország is élt a lehetőséggel, és 4,36 millió adag vakcinára jelentkezett be a cégnél. Az eredeti tervek szerint ez feleennyi embernek lett volna elég, de mivel úgy néz ki, a vakcina egydózisis változata is működik, kétszer ennyi embernek lehet elég ez a mennyiség.

Ehhez már csak az engedélyre van szükség. A Janssen várhatóan februárban nyújtja be az engedélyezési kérelmét az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA), de az EMA már január 12-én megkezdte a cég vakcinájának a vizsgálatát és értékelését.

A másik vakcina, amely engedélyezés közelében jár, az amerikai Novavax kétadagos készítménye, erről január 28-án derült ki, hogy 89 százalékos hatásosságú, és február 3-án kezdte meg az EMA a vizsgálatát, várhatóan a közeljövőben a Novavax is benyújtja az engedélykérelmet. Velük még nincs leütött szerződése az EU-nak, de az előzetes megállapodás szerint 100+100 millió adagra szerződhetnek.

Az uniós vakcinabeszerzésről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!