Veszélyes emberkísérlet a génszerkesztés, vagy út a szebb jövőhöz?

2021. február 25. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tudunk-e már eleget ahhoz, hogy beleszerkesszünk az emberi génekbe? Használhatjuk-e ezt a technikát az embriókon? Miként tud a biotechnológia és az etika egymással szót érteni? – ilyen, egyre égetőbb kérdésekre keresi a választ a CEU Határtalan tudás című sorozatának következő vitája. Kövesse 17 órától élőben itt a Telexen!

Csienkuj He kínai kutató 2018. november végén jelentette be a hírt, hogy megszülettek az első szerkesztett genommal rendelkező csecsemők, Nana és Lulu. A kísérleti jellegű beavatkozástól azóta a kínai hatóságok is elhatárolódtak a kutatásetikai normák megsértése miatt.

Sokan azt remélik, hogy a génszerkesztés lehetőségével leküzdhetjük a gyerekvállalás biológiai akadályait, és hatékonyabb kezelésekhez vagy akár szebb élethez is juthatunk. De vajon belefoghatunk-e már az emberi génszerkesztésbe?

A vita résztvevői:

  • Sándor Judit, a CEU Bioetikai és Jogi Központjának igazgatója, az UNESCO Bioetikai részlegének volt vezetője;
  • Dinnyés András, HCEMM, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a Biotalentum Kft. igazgatója; illetve
  • Kakuk Péter bioetikus, a CEU Bioetikai és Jogi Központjának kutatója, a WHO Kutatásetikai tanácsadója, az Európai Orvosi és Egészségügyi Filozófiai Társaság elnöke.

A koronavírus-járvány miatt a Határtalan tudás is az internetre költözött, az eseményt az alábbi videón követhetik élőben 17 órától:

A sorozat korábbi előadásai ide kattintva visszanézhetők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!