Elon Musk felvetette az ötletet, hogy a kormányok és a vállalatok fizessenek a Twitterért

2022. május 04. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk közismerten nagy kedvelője a Twitteren trollkodásnak, mióta pedig kiderült, hogy 44 milliárd dollárért megveszi a platformot, ez az oldala talán még jobban felerősödött. A milliárdos pár nappal ezután azzal viccelődött, hogy legközelebb a Coca-Colát veszi meg, hogy visszategye a kokaint a kólába, szerdán pedig azt pedzegette meg, hogy fizetőssé tenné a Twittert a kormányszervek és a vállalatok számára – írja a Verge.

A Musktól megszokott módon ezt a tweetet is egy titokzatos másik poszt vezette fel, ahol a milliárdos arról írt, hogy az vezetett a szabadkőművesek bukásához, hogy elherdálták a kővágó szolgáltatásaikat. Ezután tért rá arra, hogy a Twitter mindig ingyenes marad a hétköznapi felhasználóknak, de azt nem zárja ki, hogy a kormányoknak és a cégeknek fizetnie kelljen érte. Persze ezt nem lehet ígéretnek venni, és bár a tweetek módosításának lehetőségét is azután jelentették be, hogy a milliárdos tweetelt róla, állítólag nincs köze egymáshoz a két dolognak.

Azért is érdemes foglalkozni ezzel, mert korábban merült már fel hasonló, amikor Musk felvetette például, hogy pénzt kérne a médiacégektől a tweetek felhasználásáért, ám ahogy azt a TechDirt is összefoglalta pár napja, ezzel azért lennének problémák. Első körben például az, hogy ezzel a Twitter megsértené az amerikai alkotmány első, szólás- és véleményszabadságra vonatkozó kiegészítését, ez pedig kétségtelenül érdekes lenne úgy, hogy Musk a szólásszabadság bajnokaként vásárolta meg a Twittert.

Ha a platform simán csak pénzt kérne az állami szervektől és a cégektől, akkor ez a probléma megszűnne, de ezt sem lenne sokkal egyszerűbb bevezetni. Egyáltalán nem mindegy például, hogy mekkora cégről van szó, hiszen amit a Microsoft meg sem érez, az egy családi vállalkozást már simán elijeszthet a platformról. Az árak differenciálása megoldást jelenthetne erre, de ennek is meglennének a nehézségei, hiszen nehéz megmondani, hogy mi alapján lenne igazságos a dolog. Persze ettől még nem megoldhatatlan ez a feladat, az pedig biztos, hogy Musknak valamit mindenképpen ki kell majd találnia, hogy valahogy pénzt is csináljon a Twitterből a szólásszabadság hangoztatása mellett.

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, a milliárdos egy meglehetősen érdekes konstrukcióban vásárolta meg a Twittert, ha pedig nem akarja elégetni több tízmilliárd dollárját, megtérülő befektetést kell csinálnia a magánkézbe kerülése előtt masszívan veszteséges cégből. Azt is kiemeltük akkor, hogy egyelőre nem tudni, valójában mit akar a milliárdos a Twittertől, ez pedig a mostani ötlet után sem lett világosabb. Muskot ismerve ugyanakkor érdemes odafigyelni a véletlenszerűnek tűnő ötleteléseire is, elvégre a Twittert is így vette meg, és ahogy arra nemrég a New York Times is rámutatott, eddig is jól vezette a cégeit úgy, hogy az ösztöneire hallgatott.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom