NFT-t fog kibocsátani a brit királyi pénzverde

2022. április 4. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

NFT-t, magyarul nem helyettesíthető tokent fog kibocsátani idén nyáron a brit királyi pénzverde (Royal Mint), hogy ezzel is elősegítse, hogy Nagy-Britannia a „kriptoeszköz-technológia és -befektetés globális központjává váljon” – írja a Guardian.

„Ez a döntés azt mutatja, hogy milyen előremutatóan állunk hozzá a kriptoeszközökhöz. A bejelentés része annak az intézkedéssorozatnak, amelynek célja, hogy Nagy-Britannia a kriptoeszköz-technológia és -befektetés globális központjává váljon” – közölte a brit pénzügyminisztérium.

A közlemény szerint Rishi Sunak brit pénzügyminiszter azt nyilatkozta, célja, hogy Nagy-Britanniát a kriptoeszköz-technológia globális központjává tegye a feltörekvő ágazat szoros felügyelete révén. „Azt szeretnénk, ha a jövő vállalkozásai, és az általuk teremtett munkahelyek itt lennének az Egyesült Királyságban. A hatékony szabályozással megteremthetjük annak a lehetőségét, hogy hosszú távon gondolkodjanak és itt fektessenek be” – mondta.

A brit kormány azt is közölte, hogy szabályozni kívánják a stabilcoinok (olyan kriptovaluták, melyek egy hagyományos valuta, pl. a dollár vagy a font árfolyamát követik) kibocsátását. „A kormány törvényi szabályozással kívánja elérni, hogy a stabilcoinok – amennyiben fizetési eszközként használják őket – a pénzforgalmi szabályozás hatálya alá kerüljenek, megteremtve a kibocsátók és szolgáltatók számára a Nagy-Britanniában való működés és befektetés feltételeit” – áll a közleményben.

Ahogy azt korábban részletesen megírtuk, az NFT-k olyan blokklánc-alapú, egyedi tokenek, amelyek nagyjából úgy viszonyulnak a hagyományos kriptovalutákhoz, mint egy gyűjtői húszforintos érme egy simához. Utóbbi gond nélkül felcserélhető egy másik húszasra, előbbi viszont nem. A legtöbb NFT jelenleg az Ethereum blokkláncra épül, de természetesen vannak más alternatívák is.

NFT-t gyakorlatilag bármiből lehet csinálni, ami a digitális térben létezik: ebben a formában kelt el például az égő ház mellett sokat sejtetően mosolygó katasztrófalány képének eredetije és a vicces sárga kutya, a Doge is. Sok digitális művész is jól járt a felhajtással, Beeple egyik kollázsát például a nagy nevű Christie's aukcióház bocsátotta árverésre, és 69 millió dollárnyi kriptopénzt fizettek érte. De jelentek meg NFT-ként kiadott zenei albumok is. A témáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!