Az olcsósítottnak szánt Galaxy S21 FE olyan, mint a kihűlt pizza

2022. január 17. – 17:20

Az olcsósítottnak szánt Galaxy S21 FE olyan, mint a kihűlt pizza
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Türelem rózsát terem!” – tartja a mondás, ami az elektronikai cikkek, azon belül is a mobiltelefonok piacára alighanem hatványozottan igaz. Az adott év csúcsmobiljai mellett a gyártók egyre gyakrabban adnak ki némileg visszafogottabb, de még mindig felső kategóriás készülékeket nyomottabb áron, amikre általában durván fél évet kell csak várni. Ilyen a legutóbbi iPhone SE, a Xiaomi Mi 11i és a 2020 végén piacra dobott Samsung Galaxy S20 FE is, ami a megjelenésekor rögtön az egyik legjobb androidos telefon lett a piacon, és a mai napig vonzó opció lehet bárkinek, aki 200 ezer forint alatt keres jó telefont.

Az S20 FE sikerén felbuzdulva a dél-koreai gyártó nem meglepő módon a tavaly év elején debütáló Galaxy S21-es szériájához is betervezte az olcsóbb modellt, a globális chiphiány azonban alaposan megkavarta a terveiket. Az S21 FE így a várakozások ellenére nem mutatkozott be sem augusztusban, sem októberben, utóbbi után pedig már azt pedzegették, hogy a gyártó inkább hagyja is a fenébe az egészet. Hát, nem hagyta: az idei CES-en leleplezték a telefont, ami pár nap nyomkodás alapján nagyon jól is sikerült. De ettől még mindenki jobban járt volna, ha a sok halogatás után mégis elkaszálják ezt a projektet.

Tényleg apró kompromisszumok

A Galaxy S21 FE ránézésre majdnem pontosan ugyanúgy néz ki, mint a sima S21, amivel egyébként nincs is semmi baj – ami jó, abba tényleg kár lenne belenyúlni. A bal felső sarokban lévő kamerasziget továbbra is remekül néz ki, a műanyag hátlap pedig itt is remekül mutatja, hogy üveg nélkül is lehet prémiumnak érződő telefont gyártani. Különbséget jelent viszont a telefon mérete, itt ugyanis egy 6,4 colos AMOLED kijelzőt kapunk, amivel az S21 FE a sima S21 és az S21+ közé pozicionálja magát. Ez a panel továbbra is túlzás nélkül lenyűgöző, az élményt pedig a 120 hertzes képfrissítés is alaposan megdobja, most először éreztem úgy egy telefonnál, hogy tényleg rengeteget tesz hozzá ez az élményhez.

Azt mondjuk hozzá kell tenni, hogy ez viszont nem adaptív, szóval vagy bekapcsoljuk a 120 hertzet, vagy maradunk a 60-nál, ami kicsit kiábrándító, de együtt lehet élni vele.

A telefonba akár két SIM-kártyát is tehetünk, de az S20 FE-vel ellentétben itt már nincs lehetőségünk arra, hogy SD-kártyát tegyünk az egyik helyére, az új modellben be kell érni a beépített 128 vagy 256 gigás tárhellyel. Jack bemenet legutóbb sem volt, úgyhogy valószínűleg senki nem lepődik meg azon, hogy idén sincs. A bekapcsoló és a hangerőszabályzó gombok a telefon jobb oldalán találhatóak, előbbi érzésre túlságosan alul, de nem kell sok idő ahhoz, hogy megszokja az ember. Az ujjlenyomatolvasó a kijelzőbe van építve, és általában jól is teszi a dolgát, feltéve, hogy már megszokta az ember, hogy hova kell nyomnia az ujját. Az S21 FE elődjéhez hasonlóan IP68-as besorolást kapott, vagyis másfél méterig és harminc percig vízálló.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Belül a korábban megjelent tesóihoz hasonlóan egy Snapdragon 888-as lapka dolgozik, aminek a teljesítményéről ezen a ponton már nagyjából mindent elmondtunk mi is, amit csak lehetett. Szóval legyen elég annyi, hogy igen, nagyon gyors, nagyon jó, nem nagyon lesz olyasmi, amit ezzel a telefonnal nem fogunk tudni megcsinálni. Nekem sem sikerült megizzasztanom semmivel, pedig nálunk a 6 GB memóriával szerelt modell járt, ami azt is jól mutatja, hogy a mindennapokban az a 2 extra gigányi RAM sem igazán hiányzik, amit elveszít, ha az olcsóbb modellt választja.

Új szoftver, nagyobb aksi

A szoftverre áttérve még örülni is lehet annak, hogy a telefon ennyivel később jelent meg a tervezettnél, mert így a legújabb, Android 12-n alapuló One UI 4.0 került a telefonra. Én sokáig tudatosan kerültem a Samsung telefonjait a bűn ronda TouchWiz kezelőfelületük miatt, de a 2018 óta létező One UI 4.0-s verziója kellemes meglepetés volt. Gördülékeny, jól kezelhető és jól is néz ki, nekem iPhone-ról átváltva is rögtön kézre állt a rendszer. A sima S21-hez képest előrelépést jelent az aksi is, 4000 helyett 4500 mAh-s került a telefonba, amivel egy napot kényelmesen ki lehet bírni, bár azt hozzá kell tenni, hogy a 120 hertzes képfrissítés érezhetően hatással van az üzemidőre.

A kínai telefonoknál megszokott gyorstöltésről ne is álmodjon senki, 25 watt a maximum, és az is csak akkor, ha van az embernek ilyen töltőadaptere, mert a dobozban csak egy USB-C-kábel árválkodik. Nekem csak 18 wattos van, ezzel kb. másfél óra volt teljesen feltölteni a telefont.

Az S21 FE fotós képességein sem érdemes túl sokat rugózni, leginkább azért, mert a kamerarendszere konkrétan ugyanaz, mint amit az S20 FE-n is meg lehetett találni. Ez hátul egy 12 megapixeles nagylátószögű főkamerát, egy 8 megapixeles telefotó kamerát és egy 12 megapixeles ultraszéles kamerát jelent, elöl pedig egy 32 megapixeles szelfikamera figyel fent a kijelző közepén. A sima S21-hez képest a telefotó a legnagyobb különbség, ez ott még 64 megapixeles volt, de átlagfelhasználó számára valószínűleg nem lesz nagyon feltűnő a különbség. Az S21 FE-vel kifejezetten jó élmény fotózni, szép képeket is csinál és nekem úgy tűnik, mintha a színeket sem tolná túl annyira, mint sok más mobilos kamera. A legjobbaktól persze messze van, de csalódni valószínűleg senki nem fog benne.

Fotó: Flachner Balázs / Telex Fotó: Flachner Balázs / Telex
Fotó: Flachner Balázs / Telex
Fotó: Flachner Balázs / Telex

Az időzítéssel van a baj

Az tehát egyértelmű, hogy a Samsung Galaxy S21 FE egy remek telefon, ennek ellenére azonban jó szívvel tulajdonképpen senkinek nem tudjuk ajánlani. Az, hogy a gyártó nem tudta tavaly nyár végén vagy ősz elején piacra dobni a telefont, nyilván nem az ő hibájuk, az viszont már inkább, hogy 2022 januárjában így, ennyiért mégis kiadták. A Galaxy S20 FE részben azért lett sikeres, mert jókor jelent meg, de legalább ugyanennyire fontos volt az is, hogy míg az S20 kezdőára 325 ezer forint volt, addig ezt 250 ezerért lehetett megvenni. Az S21 eközben 330 ezer forintról indult, mostanra pedig már a 256 gigás modellt is meg lehet kapni 290 ezerért,

míg az S21 FE olcsóbb, kevesebb memóriával szerelt modelljéért 275 ezer forintot, a drágább, 8/258-as modellért 300 ezret kell kifizetni.

Szó se róla, az S21 FE több szempontból is jobb telefon, mint a sima S21, ha pedig csak ahhoz hasonlítjuk, igazából jó vételnek mondható. Akár még azt is hozzátehetjük, hogy bár az S21+ gyakorlatilag mindenben jobb nála, azért még mindig sokkal többet kell kicsengetni, úgyhogy az sem feltétlenül számít reális versenytársnak. Azt viszont mindenképpen érdemes kiemelni, hogy riválisokból azért nincs hiány. Az októberben megjelent, akkoriban általunk túl drágának talált, de egyébként sok szempontból remek Xiaomi 11T Pro például pár tízezer forinttal olcsóbb lett azóta, és az azzal versenybe szálló tavalyi csúcsmobilok ára is csak lejjebb ment az utóbbi hónapokban.

Másrészt viszont hiányzik belőle az S21-ben meglévő adaptív képfrissítés és a telefotó kamera is szerényebb, az S20 FE-vel ellentétben nem bővíthető a tárhely és ha 8 giga memóriát akar az ember, akkor a drágább modellt kell megvennie. Ez pedig jelenleg nem hogy nem olcsóbb, de még drágább is a sima S21-nél. Ami pedig még ennél is fontosabb, az természetesen az, hogy minden jel szerint nyakunkon az S22 bejelentése és több mint valószínű, hogy az új csúcsmobil még akkor is jobb választás lehet, ha a pletykáknak megfelelően tényleg 100 dollárral drágábban kerül piacra, mint az S21. Arról nem is beszélve, hogy a tavalyi modellek ára is tovább csökkenhet majd, úgyhogy hacsak nem nagyon sürgős valakinek, szűk egy hónapot még biztos érdemes várnia. Ha viszont valaki mindenáron ezt a telefont akarja, mellélőni biztos nem fog vele most sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!