Samsung Galaxy S20 FE: belül majdnem olyan, mint a nagyok

2020. október 10. – 15:28

frissítve

Samsung Galaxy S20 FE: belül majdnem olyan, mint a nagyok

Másolás

Vágólapra másolva

A Samsung rájött, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem mindenki akarja majd megvenni a csúcskészülékeit. Így született az S20, ami belül erős, az aksija is sokáig bírja, csak a mérete nem az igazi.

Idén márciusban a Samsung bemutatta a három S20-as telefonját, amik a gyártó csúcstelefonjai. Szinte azonnal rájöttek, hogy a járvány okozta gazdasági nehézségek miatt az emberek idén nem biztos, hogy 300-400 ezer forintos telefont akarnak majd venni, ezért gyorsan összedobtak egy olcsóbb készüléket olyan alkatrészekből, amik már beváltak. Ez akár egy panaszos teszt nyitása is lehetne, pedig nem így van.

A Samsung Galaxy S20 FE 5G nem egy C-kategóriás választás. Ennyi pénzért ez egy nagyon jó telefon.

A kivitelezés jó minőségű és nem kifejezetten látványosak a költségcsökkentő megoldások. Persze az, hogy olcsó azért nem teljesen igaz, de mindenképp olcsóbb, mint a legújabb csúcskategóriás telefonok. Szolgáltatótól, bolttól és vásárlási módtól függően 200 és 270 ezer között vannak az árak, de ezért egy valóban jó telefont kapunk. Technológiailag nem egy kifejezetten izgalmas darab, nem hajtogatható, nincs benne semmilyen nagy újítás, de amit tud, azt jól tudja.

Bevallom, régen használtam új Androidos telefont. Két éve egy iPhone 7-est használok, amivel egészen idáig tökéletesen meg voltam elégedve, de előtte kizárólag Androidos telefonjaim voltak: HTC-kkel kezdtem, majd egy rövid Sony-s kitérő után beleszerettem az LG-kbe, volt egy G3-asom és végül egy G5-ösöm.

A Samsung új telefonjáról az első benyomásom az volt, hogy ki a fenének kell ekkora készülék. Az S20 FE 6,5 inches (16,5 centis) kijelzővel büszkélkedik, ami tök jó ha az ember filmet vagy videókat akar nézni. A színek pont olyan élesek és vibrálóak (már-már túlságosan is), mint az S20+-on, de a kijelző csak 1080p-s OLED, ami egy átlagos felhasználó számára nem valószínű hogy komoly gondot jelent. Ha ezt valaki mégis hiányosságnak érzi, ne tegye, mert cserébe 120Hz-es, így álomként suhan, ha az ember görget egy oldalon. A kijelzőt egy nagyon keskeny káva veszi körbe (a fekete rész a telefon széle és a kijelző között), de kicsit nagyobb, mint a többi S20-on.

Szó szerint szép és jó, de indokolatlanul, eszméletlen, brutálisan hatalmas. Már-már annyira, hogy egy kézzel számomra szinte használhatatlan volt, pedig nem kicsik a kezeim.

Tömegközlekedés közben nagyon kényelmetlen volt, hogy két kéz kell például a Twitter pörgetéséhez vagy egy email megírásához (bár ha a telefont elfordítjuk, szétdobja két oldalra a billentyűzetet, amivel sokkal kényelmesebb).

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Talán egy ponton érheti kritika a telefon anyagminőségét, az pedig a hátlap. A mostanában népszerű üveglap helyett műanyagból készült, ami valójában egy hatalmas előrelépés. Ha valaki akkora fenegyerek, hogy védekezés nélkül használja a telefonját (például tok nélkül), annak tetszeni fog, hogy nem csupa ujjlenyomat a hátlap, és attól sem kell tartani, hogy bereped vagy karcos lesz. Ettől függetlenül a telefon másfél méterig és nagyjából 30 percig vízálló. A telefon matt színekben kapható és ízléses kivitelezésű, nincs olcsó, gagyi érzete.

A belsőségek miatt se nevezhető megalkuvásnak a telefon: ugyanaz a Qualcomm Snapdragon 865-ös processzor van benne, mint az amerikai és dél-koreai S20-asokban (amitől piszkosul gyors a telefon), valamint 6GB RAM és 128GB belső tárhely, de ez SD kártyával bővíthető. Az akkumulátorra se lehet kifogás, a hátlap mögött egy 4500mAh-s tégla lapul, ami minimális használattal akár több napig is életben tartja a telefont. Ha sokat használjuk, akkor is 10-15 órát bír, bár a sok 120 Hz-es görgetés jobban leszívja az aksit. Kipróbáltam rajta az Xbox felhő alapú szolgáltatását, az xCloudot, és pár óra Doom Eternal után már sokat zuhant a töltöttség.,

Egy másik újdonság (számomra), amibe az S20 FE vezetett be a vezetéknélküli töltés volt. Egyszerűen zseniális és sokkal menőbb, mint a lényegesen hatékonyabb, de unalmas gyorstöltés. Ezen felül képes még más, arra alkalmas telefonokat vezeték nélkül tölteni. Kipróbáltam, nem hazugság, tényleg működik. A telefon 5G-kompatibilis, bár egy átlagos felhasználó számára ez egyelőre nem egy kifejezetten hasznos funkció, majd talán egy-két éven belül.

A hátlapon túl a kamerákon érezhető még a költségcsökkentés, bár ezzel sem járt hatalmas minőségi zuhanás. Az új sokmegapixeles kamerák helyett a Samsung az S20 FE-be három mezei 12 megapixeles lencsét rakott, amikkel lehet széles, ultraszéles és telefotókat készíteni. Itt azért érezni, hogy nem a gyártó zászlóshajójáról van szó, de szinte elenyésző a különbség. Videóban is hozza az elvártat; se többet, se kevesebbet: 8K-t nem tud, de 4K-t igen. Egyelőre a 8K szinte teljesen felesleges, így talán nem nagy veszteség.

Fotó: Világi Máté / Telex
Fotó: Világi Máté / Telex

Nem vagyok profi fotós, de látványos a különbség a jó öreg iPhone-om és az S20 FE képei között. A színeket egy kicsit túlzásba viszi és szinte rajzfilmesre élénkíti, de ezen lehet faragni a beállításokban és az utómunkálatokkal. Hasonló a helyzet a fényekkel, minden nagyon világos, cserébe sötétben is egész jó képeket csinál. A fényképezésnél is felmerült, hogy túl nagy a telefon, így nem nagyon mertem egy kézzel képet csinálni.

Amin először felháborodtam, de végül váratlanul nagyon tetszett az a fotóstanár üzemmód volt. Ha bekapcsoljuk, a telefon segít, hogy milyen szögben készülhet el a legjobb kép, és az esetek többségében igaza volt. Azt azonban nem szabad elhinnünk, hogy a telefon tud harmincszoros zoommal fényképezni. Gyakorlatilag képes rá, de csak akkor használjuk, ha nem fontos, hogy látszik-e a képen, amit le akartunk kapni. A tízszeres zoom ezzel szemben tökéletesen működik.

A hangzásra sem panaszkodhatok, telefonálás közben és kihangosítva is jól szól, teljesen élvezhető volt filmeket nézni rajta vagy játszani. Kipróbáltam hozzá a Samsung Galaxy Buds Live fülbebabokat, a Samsung válaszát az Apple Airpodsára. A használatuk közben a vonal túloldalán teljesen érthető voltam, bár elvileg kicsit olyan, mintha egy üveg mögül beszélnék. Tetszett, hogy egy érintéssel a fülhallgatóval megállíthatok egy videót vagy felvehetek és letehetek egy hívást.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ha valaki elengedné az Apple készülékeit (például a sokat kritizált üzleti praktikái miatt), és nem számít a méret, akkor ez a telefon egy jó kezdés lehet. Az S20 FE a Samsung válasza a világ gazdasági nehézségeire, így a célközönség valószínűleg azok, akik idén nem adnának ki 300-400-500 ezer forintot egy készülékért, de mégis szeretnének egy jó új telefont.

(Magyarországon nem az az 5G-s, Snapdragon processzoros verzió kerül majd forgalomba a telefonból, amit mi teszteltünk, hanem a 4G-s, Exynos 990-es csippel szerelt.)

(Borítókép: Huszti István / Telex),

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!