Két szegény legény szántani menne, de jön a traktor, ami önállóan megcsinálja

2022. január 5. – 12:24

Két szegény legény szántani menne, de jön a traktor, ami önállóan megcsinálja
Önállóan szánt a John Deere autonóm traktorja. Forrás: John Deere

Másolás

Vágólapra másolva

A CES-en évek óta igazi slágertémának számítanak az autonóm járművek, túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy akinek bármennyi köze is van a témához, az beszél is róla a Las Vegas-i expón. Hogy mást ne mondjunk, az alapvetően számítógépes hardverekről ismert Intel és Nvidia is részletekbe menően beszélt az önvezető autókról kedden, ami persze nem is meglepő – előbbinek külön leányvállalata van erre Mobileye néven, utóbbi meg évek óta külön GPU-kat fejleszt a gépi tanulásos folyamatok felgyorsításához.

Idén viszont nemcsak a megszokott személyautókkal és futurisztikus repülő taxikkal szúrták ki az emberek szemét, az amerikai John Deere kedden lerántotta a leplet az első teljesen autonóm traktorjáról is, amelyet idén ősszel már piacra is dobnak. Igaz, rettenetesen drágán és nem is elsőként a piacon, az új traktor, illetve a mögötte álló technológia azonban így is van annyira érdekes, hogy felfigyeljen rá az ember.

A teljesen autonóm ebben az esetben azt jelenti, hogy nem kell benne ülnie senkinek, csak oda kell tenni a felszántásra váró földre, be kell konfigurálni egy mobilos alkalmazással, és már megy is a dolgára magától. A traktor munkáját ugyanezen az appon keresztül lehet figyelni, és ez küld értesítést akkor is, ha a jármű olyan akadályba, például egy nagyobb kőbe ütközött, ami kárt tehet benne, vagy az általa húzott ekében. Ezen kívül viszont csak akkor kell foglalkozni a traktorral, amikor újra meg kell tankolni, egyébként önállóan végzi a munkát, ami kifejezetten hasznos egy olyan tevékenységnél, amire viszonylag szűk időablak áll rendelkezésre, és szakképzett munkaerőt is egyre nehezebb rá találni.

A Fierce Electronics cikke szerint csúcsidőszakban akár 16 órát is megspórolhatnak az autonóm traktorok a farmereknek, amit így a többi teendő elvégzésre tudnak fordítani.

A John Deere évtizedek óta kísérletezett már automatizált traktorokkal, az önálló kormányzás például húsz éve megy már nekik, eddig azonban a biztonság kedvéért ott kellett ülnie valakinek a kormány mögött. Erre mostantól nem lesz szükség, ha a traktor stabil hálózati kapcsolattal rendelkezik, teljesen önállóan is tud dolgozni. Persze ha úgy adódik, lehet manuálisan is irányítani a traktort – erre többek közt akkor is szükség lehet, mikor adott napon először üzembe helyezik, ez az egyik módja ugyanis annak, hogy behatárolják azt a területet, amelyen a traktornak aznap dolgoznia kell.

Amint azt a CNET anyaga kiemelte, a gyártó nem egy teljesen új traktort hozott létre, hanem két, a népszerű 8R 410-es modell elejére és hátuljára felszerelhető modult fejlesztett ki, amelyek összesen hat pár sztereó kamerával mérik fel a jármű környezetét. A John Deere szerint ez a megoldás a kulcsa annak, hogy a lehető legtöbb területre eljuthasson az önvezető technológia, de mint kiderült, ha a lényegében kockázatmentes szántásnál összetettebb feladatokra akarják majd használni a traktorokat – például ha lábon álló gabonában kell dolgozniuk –, akkor a lidar, a radar, az ultraszonikus és más technológiák is szóba kerülhetnek majd.

Az automatizálás számos ágazatban ijesztett már rá az emberekre, és jó pár éve létező félelem, hogy a robotok egyszer majd elveszik a munkánkat, az agrárszektorban azonban tényleg csak előnyei vannak a dolognak. Az utóbbi évtizedekben egyre kevesebben akarnak földet művelni, a fiatalok inkább a nagyvárosokba költöznek, így komoly problémát jelent a munkaerőhiány, a helyzetet pedig az is tetézi, hogy vetéskor és aratáskor még több emberre van szükség a fizikailag is megterhelő, hosszadalmas feladatok elvégzéséhez.

Erre a problémára tökéletes megoldást jelenthetnek az autonóm munkagépek, amelyek az emberekkel ellentétben akár egész nap is tudnak dolgozni, és az sem zavarja őket, ha közben rájuk sötétedik. Az természetesen lehetséges, hogy az agrárszektorban így összességében kevesebben fognak majd dolgozni, de a John Deere szerint a felszabaduló emberi erőforrást bőven lehet majd máshol is hasznosítani a földeken ahelyett, hogy kirúgnák őket.

Az egyelőre nem derült ki, hogy az új rendszer mennyibe fog kerülni, de ha az egyébként is iszonyatosan drága John Deere traktorokból indulunk ki, valószínűleg nem lesz majd olcsó. Egy 8R traktorért és egy vésőekéért több mint 500 ezer dollárt, vagyis durván 160 millió forintot kérnek el, az autonómiát biztosító rendszer pedig akár további 50 ezer dollárba, vagyis 16 millió forintba kerülhet majd ehhez. Ez kétségtelenül komoly ár, pláne úgy, hogy a John Deere nem teszi lehetővé a traktoraik otthoni javítását sem, szóval ha valami meghibásodik, az újabb súlyos milliókba kerülhet. Az viszont biztos, hogy az autonóm traktor újabb lépést jelent az automatizált agrárszektor irányába, ennek pedig a jelek szerint tényleg mindenki csak örül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!