200 megapixeles, mobilokba való kamerát mutatott be a Samsung

2021. szeptember 2. – 16:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megdöbbentően nagy felbontású, 200 megapixeles, okostelefonokba szánt kameraszenzort mutatott be a Samsung. Jelenleg a mobilokban elérhető legnagyobb kamerák 108 megapixelesek, amihez képest elég nagy ugrás az új szenzor. Azt persze jegyezzük meg, hogy a felbontás nem feltétlenül egyenesen arányos a képminőséggel, az iPhone-ok fő kamerája például a mai napig csupán 12 megapixeles, és ahogy azt a gigászi mobilkameratesztünk is mutatta, bőven állja a versenyt a sokkal magasabb felbontású konkurensekkel.

Az ISOCELL HP1 nevű új Samsung-szenzoron egy képpont érzékelési felülete mindössze 0,64 mikrométeres, és az erre épülő kamerákat nem is a teljes, 200 megapixeles felbontás használatára ajánlják elsősorban, hanem 50 megapixeles módra, ahol 4 képpontnyi szenzor ad ki egy pixelt a végső képen. Ezzel javul a fényérzékenység, és ennek megfelelően a képminőség is, vagyis rossz fényviszonyok között is jó fotókat kapunk. Ebben a módban tud majd 8K videót is rögzíteni a kamera.

Hogy mikor kerül tömeggyártásba az ISOCELL HP1, arról egyelőre nincs információ, ahogy arról sem, hogy milyen telefonban fog majd bemutatkozni az új rekordtartó. Logikus lenne, hogy a cég házon belül tartsa az első megjelenést, egy ilyen rekorddal előállni mindenképpen jó marketinges alap egy új telefonnak. A cég tájékoztatása szerint több gyártó is érdeklődik, és teszteli a 200 megapixeles szenzor prototípusait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!