A Microsoft megveszi a Siri beszédfelismerő technológiája mögött álló céget

2021. április 12. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Microsoft bejelentette, hogy felvásárolja a Nuance Communications nevű szoftverfejlesztő céget. Ez az üzlet lesz a techóriás történetének második legnagyobb felvásárlása – írja az Axios.

Az amerikai Nuance mesterséges intelligenciára épülő beszédfelismerő technológiában utazik, leginkább arról ismert, hogy ez a cég fejlesztette az Apple készülékein futó hangvezérlésű digitális asszisztens, a Siri beszédfelismerő motorját.

Az üzlet értéke 19,7 milliárd dollár (5,9 ezer milliárd forint), aminél a Microsoft eddig csak a LinkedInért fizetett többet. Az a 2016-os felvásárlás 26,2 milliárd dollárjukba került, azon kívül viszont semmiért nem fizettek még 10 milliárd dollárnál többet. A Skype-ot például 8,5 milliárdért vették meg, a Nokiát 7,2 milliárdért, a GitHubot 7,5 milliárdért, a ZeniMaxot szintén 7,5 milliárdért. A TikTokért 10-30 milliárd közötti összeget adtak volna tavaly, de az végül nem jött össze. (A Discordot is megvennék, ez is 10 milliárd fölötti ügylet lehet, ha összejön.

A Microsoftnak jól megy mostanában, az online szolgáltatások koronavírus-járvány alatti felértékelődésének is köszönhetően a felhő üzletága várakozáson felül teljesít, a cég részvényei pénteken minden korábbinál magasabb árfolyamon jártak, a piaci értéke a 2 billió dollárt közelíti.

A felvásárlás azért is érdekes, mert az utóbbi időben a Microsoft vetélytársait – az Amazont, a Google-t, a Facebookot – egyre erősebb trösztellenes nyomás éri a versenyjogi hatóságok részéről. Erről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!