Lenyűgöző a marsi szivárvány? Kár, hogy ez valójában nem az

2021. április 9. – 04:59

Lenyűgöző a marsi szivárvány? Kár, hogy ez valójában nem az
A Perseverance marsjáró által április 4-én rögzített kép az állítólagos marsi szivárvánnyal – Fotó: NASA / JPL-Caltech

Másolás

Vágólapra másolva

Varázslatos képet küldött vissza a Marsról április 4-én a Perseverance marsjáró, épp aznap, amikor végre letette a talajra a rövidesen levegőbe emelkedő helikoptert, az Ingenuityt. A helikopteres képek mellett eleinte picit háttérbe szoruló képet nézve elsőre azt gondolhatnánk, hogy csodálatos marsi szivárványt sikerült lekapnia a marsjárónak, ami igencsak korszakalkotó felfedezés lenne,

a Marson ugyanis lehetetlenség a szivárványok kialakulása.

Hogy miért, ahhoz gyorsan elevenítsük is fel, mit is takar a szivárvány néven ismert optikai jelenség: ez nem más, mint amikor az eső- vagy páracseppeken prizmaszerűen megtörő fény a színeire bomlik, és kialakul a színkép, más néven a spektrum. A színek mindig úgy alakulnak, hogy az ív külső része a vörös, a belső az ibolya – az egyetlen kivétel a dupla szivárvány, amikor egy második, halványabb ív is látható, fordított színsorrenddel.

A marsi képen szivárványt látók lelkesedését a NASA gyorsan lelohasztotta. Közölték, hogy igazából nem is nagyon lehetne szivárvány a Marson, hiszen egyfelől nincs is elég vízmennyiség ahhoz a bolygón, hogy abból annyi jusson a levegőbe, ami létrehozná az optikai jelenséget, ráadásul túl hideg is van ahhoz, hogy a marsi légkörben cseppfolyós vízzel találkozhassunk.

De akkor mit látunk? Igazából egy becsillanást a lencsén, amit egy meglehetősen praktikus dolog magyaráz: a kérdéses képet a Perseverance hátsó, úgynevezett veszélyt elhárító kamerája készítette, amit nem szereltek fel napernyővel, szemben a rover elején található veszélyt elhárító kamerákkal. Mivel a marsjáró többnyire előrefelé halad, az első kameráival tájékozódik, így fontos, hogy azokkal jobban lásson, mint a manőverezéshez viszonylag ritkán használt tolatókamerával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!