A középkategóriába is megérkezett az 5G a Xiaominál

2021. január 8. – 15:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Xiaomi tavaly ősszel rántotta le a leplet az 5G-s csúcskészülékeiről, melyek ezúttal annyira talán nem sugároznak prémium érzést, mint a korábbi modellek, de a vetélytársaikhoz képes viszonylag olcsón nyújtanak elég jó teljesítményt, emiatt pedig nagy hiba lenne leírni őket. A kínai gyártó a legnagyobb sikereit persze nem a csúcskategóriában, hanem a tényleg olcsó telefonok piacán érte el, a pénteki bejelentése alapján pedig ezt a szokását szeretné is továbbvinni, a most bejelentett Redmi Note 9T ugyanis a középkategóriában, a Redmi 9T pedig a belépőszinten szerezhet újabb rajongókat a cégnek.

A Redmi Note 9T csomó specifikációja már napokkal a bejelentés előtt kiszivárgott, ezek alapján pedig leginkább a kizárólag Kínában forgalmazott Redmi Note 9 5G átcímkézett változatának tűnt. Azzal a különbséggel, hogy 6, illetve 8 gigabájt memóriával felszerelt modellek helyett csak 4-gyel érkezik majd, és a háttértárnál is 64, illetve 128 közül lehet választani 128 és 256 helyet. Az előzetesen elérhető infók alapján az is valószínűnek tűnt, hogy ebben a telefonban is a MediaTek Dimensity 800U 7 nm-es, integrált 5G modemmel szerelt chipje kap majd helyet.

A pénteki bemutatón ezek bizonyosságot is nyertek, ahogy az is, hogy az előző generációs Huawei-telefonokhoz kísértetiesen hasonlító kör alakban helyezkedik el a hátsó kameraszigeten a három szenzor, köztük a 48 megapixeles főkamerával. Az aksi 5000 mAh-s, az ujjlenyomatolvasó a bekapcsológombba lett beépítve, a kijelző pedig 6,53 hüvelykes, és Gorilla Glass védi. A hátlap vízlepergetős és az ujjlenyomatokat sem gyűjti, van jack dugó és hála a processzornak a telefon két 5G-s SIM-kártyát is képes kezelni. Magyarországon a 64GB-os változatért 99 900 forintot kérnek majd el, a 128GB-s verziót pedig 109 900 forinttól lehet majd megvenni február elejétől.

A másik bemutatkozó telefon a még ennél is olcsóbb Redmi 9T volt, ami ugyan nem 5G-képes, és a processzora is gyengébb, cserébe viszont 6000 mAh-s az aksija és a kamerája sem marad el a drágább telefontól. A bemutatón elég erősen sulykolták, hogy mennyire stílusos telefonról van szó, amit többek közt azzal igazoltak, hogy a Redmi Note 9 elegáns, pirkadatot meg csillagos eget idéző színei helyett rikító színekben, bazi nagy Redmi felirattal a hátukon érkeznek majd. Nyilván van, akinek ez tetszik, de valószínűleg a legtöbben inkább azért veszik majd meg ezt a telefont, mert olcsón akarnak elfogadható teljesítményt – a 64GB-os modell 64 900, a 128GB-os pedig 69 900 forintba kerül majd, és február végétől lehet majd megvenni.

A két telefon mellett a Xiaomi okosotthonos portfóliója is bővült, egy asztali okosóra és egy biztonsági kamera érkezik majd a kínai gyártótól. A digitális okosóra hagyományos funkcióinak ellátása mellett természetesen Google Assistanttel is fel lett szerelve, vagyis lehet vele dirigálni az okosotthonunk többi szereplőjének, és akár streamelni is tudja a biztonsági kamerák képét. A Mi 360 ° Home Security Camera 2K Pro kamera a már meglévő – sőt, több-kevesebb sikerrel általunk is tesztelt – okoskamerát fejlesztette tovább szebb képpel, illetve egy mesterséges intelligenciával, ami képes felismerni az emberi test körvonalait, és ha ilyet észlel, erről automatikus értesítést küld a felhasználónak. Ahogy azt a bemutatón is látni lehetett, beszélgetni is lehet a kamerán keresztül, ha véletlenül szükség lenne erre.

Forrás: Xiaomi / YouTube
Forrás: Xiaomi / YouTube

A Xiaomi a frissen bemutatott telefonjaival egyértelműen erősen indította az évet a középkategóriában, illetve a belépő árszinten, de az egyértelmű, hogy nem lesz egyszerű dolguk. A Qualcomm éppen a héten jelentette be legújabb, középkategóriába szánt, 5G-képes processzorát, a Snapdragon 480-at, ami valószínűleg több olcsó telefonba is bekerül majd a következő hetekben, hónapokban. Így arra egyelőre még várni kell, hogy kiderüljön, hogyan teljesít a Xiaomi a vele nagyjából egyszerre megjelenő versenytársai ellen, de a kiemelkedőnek tűnő üzemidő, és a felsőbb kategóriákból lecsorgó funkciók miatt lehet majd keresnivalója a táguló mezőnyben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!