Hozzánk is elérhető áron jönnek a Xiaomi 5G-s csúcsmobiljai

2020. október 15. – 21:10

frissítve

Hozzánk is elérhető áron jönnek a Xiaomi 5G-s csúcsmobiljai

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember végén rántotta le a leplet a kínai Xiaomi legújabb csúcskategóriás telefonjairól, melyek az 5G mellett többek közt 144 hz-es, lapos kijelzővel és impozáns kamerákkal szálltak be a vásárlókért folytatott harcba. Ekkor hivatalos magyar árakról még nem esett szó, de sokáig ezekre sem kellett várni: csütörtökön a Xiaomi Magyarország első virtuális eseményén magyarul is bemutatta az Mi 10T-szériát, ahol a 10T és a 10T Pro mellett a gyengébb, de olcsóbb 10T Lite is bemutatkozott, illetve szó esett a cég okosórájáról, a Mi Watchról is. A magyar bemutatón pontosan ugyanazt láthattuk és hallhattuk, mint az eredeti eseményen – és elég furcsa is volt, hogy miután az Apple kedden bemutatta az iPhone 12-t, rendre az iPhone 11-hez hasonlították az új telefonokat – így az egész esemény inkább azért volt érdekes, mert a hivatalos magyar árak mellett az is kiderült, hogy november elején már meg is lehet venni a kínai gyártó új csúcsmobiljait.

Wagner Tibor, a a Xiaomi magyarországi country managere elmondta, a Xiaomi a második negyedévben 123 százalékos növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest és a harmadik legnagyobb okostelefon márka lett Magyarországon, és hozzátette, hogy az új széria képességeinek ismeretében megalapozott a várakozásuk, hogy tovább növeljék teljesítményünket a magyar piacon. Az új telefonokról már két hete minden kiderült, a magyar esemény azonban remek lehetőség arra, hogy újra átvegyük, mit is mutatott be pontosan a kínai gyártó.

A Xiaomi az elmúlt években elég magasra rakta a lécet a 108 megapixeles kameráival, és más fotószoftveres innovációival, ennek köszönhetően pedig az élvonalba tartozik ezen a téren. A DXOMARK telefonos toplistáján jelenleg a csak Kínában forgalmazott Xiaomi Mi 10 Ultra a csúcstartó, ennek fényében pedig talán nem meglepő, hogy ezúttal is nagy hangsúlyt helyeztek a kamerára. Az Mi 10T Próban a kínai gyártó nem vitte tovább az Mi 10 Ultrában látott négykamerás hátlapi konstrukciót, viszont visszahozta a 108 megapixeles főkamerát, amihez ezúttal optikai képstabilizálás és a 8K-s videók támogatása is társul. Emellett egy 13 megapixeles ultraszéles kamera, illetve egy 5 megapixeles makrókamera kapott még helyet a hátsó kameraszigeten, pont úgy, ahogy a sima 10T esetében is, az olcsóbb modellt választóknak azonban be kell érnie a 64 megapixeles főkamerával. A kamerák szoftveres támogatása is egy rakás funkcióval bővült, úgyhogy ha valaki csillagos eget akar fotózni, cyberpunk filtert akar tenni mindenre, vagy azt szeretné, hogy a mesterséges intelligencia teljesen átalakítsa a képeit, az most nagyon örülhet.

A Xiaomi másik nagy újítása a 144 Hz-es képfrissítési rátával rendelkező lapos kijelző volt, ami papíron elég meggyőzőnek tűnik, de AMOLED helyett IPS technológiát használtak hozzá, ez pedig valószínűleg nem mindenkinek tetszik majd. Ha valaki játszani akar a telefonján, az bizonyára örül az újításnak – meg annak is, hogy a telefonba egy Snapdragon 865-ös chip került –, a nagyobb színhűség miatt pedig fotózásnál is előnyös lehet, de az biztos, hogy nem lesznek olyan élénkek a színek, és a fényességgel is lehetnek majd gondok. A Xiaomi természetesen állítja, hogy ezeket a problémákat sikerült kiküszöbölniük, és kijelző szerintük az aksit sem fogja nagyon megterhelni, mert automatikusan igazodik majd az éppen aktív tartalom képfrissítéséhez. És ha már aksi, ez egy 5000 mAh-s egység lesz, amit a telefonhoz mellékelt 33 W-os töltővel gyorsan fel is lehet majd tölteni. Ezen túl leginkább az tűnt még izgalmasnak a telefonnal kapcsolatban, hogy

jár majd hozzá antibakteriális tok és védőfólia is, ami elég hasznosnak tűnik a koronavírus-járvány kellős közepén, amikor már mindenki tisztában van azzal, hogy mennyi kórokozó tud megtapadni a telefonján.

A két csúcsmodellen túl érkezik jóáras verzió is a szériában: az Mi 10T Lite csak 120 Hz-es képfrissítési aránnyal, 4820 mAh-s aksival, szerényebb kiegészítő kamerákkal és az ebben a telefonban debütáló Snapdragon 750G chippel érkezik, de ugyanúgy képes lesz az 5G-re, és egy sor más paraméterben is felnő a testvéreihez. Az okostelefonokkal egyszerre jelenik majd meg a Mi Watch nevű okosóra is, ami a legújabb Apple Watch-hoz hasonlóan képes lesz véroxigénszintet mérni, és akár 16 napig is bírja majd egy töltéssel. Ennek magyar fogyasztói ára nem ismert, az eseményen is csak saccolni tudtak – egy 40 ezer körüli ár hangzott el –, a november elején érkező telefonok ára viszont már fix, ez a következőképpen alakul:

  • Mi 10T Pro (8GB+128/256GB) 209 900/219 900 Ft
  • Mi 10T (6/8GB+128GB) 164 900/179 900 Ft
  • Mi 10T Lite (6GB + 64/128GB) 119 900/129 900 Ft

(Borítókép: Xiaomi Mi 10T Pro. Fotó: Xiaomi)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!