Szögletes élekkel hoz 5G-s forradalmat az iPhone 12

2020. október 13. – 21:28

frissítve

Szögletes élekkel hoz 5G-s forradalmat az iPhone 12

Másolás

Vágólapra másolva

Éppen egy hónap telt el azóta, hogy az Apple megtartotta szokásos szeptemberi bemutatóját, ahogy azonban arra a koronavírus-járvány miatt számítani lehetett, az új iPhone-okról akkor egyáltalán nem esett szó, helyettük az új Apple Watch, az alaposan felturbózott iPadek és a szolgáltatások kerültek terítékre. Az új telefonokról persze már ezt megelőzően is csordogáltak az infók, az azóta eltelt időszakban pedig annyira felpörögtek a szivárgások, hogy az október 13-ára meghirdetett bemutató napján gyakorlatilag már mindent lehetett tudni a négy telefonról az áraktól kezdve a technikai paramétereken át a megjelenési dátumokig.

Az Apple az elmúlt években tulajdonképpen csak a kötelező köröket futotta le a telefonjaival, idén azonban a pletykák arra engedtek következtetni, hogy két nagyon fontos újítással is készülnek. Az egyik nem meglepő módon az 5G volt, a másik pedig az utoljára az iPhone 5-nél látott szögletesebb formavilághoz való visszatérés. Etrtől az iPhone 12 előzetesen az idei iPad Pro arányosan lekicsinyített másának tűnt. A jóslatok, ahogy azt már megszokhattuk, szépen be is jöttek. Az Apple a várakozásoknak megfelelően bejelentette a HomePod miniatürizált változatát, lerántotta a leplet az iPhone 12 mind a négy modelljéről, és ezekhez kapcsolódóan feltámasztotta a MagSafe-et is.

Hé, Siri, zaklasd kicsit a családom!

Miután az Apple egy hónapja már ellődözte a legtöbb patronját az iPhone-on túl, nem tűnt valószínűnek, hogy bő lére eresztik majd a dolgokat, pláne nem úgy, hogy az idei iPhone-ba kerülő A14-es chip már az előző eseményen bemutatkozott az új iPadek miatt. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója azért így is besuvasztott egy extra bejelentést az új telefonok elé. Ez az Apple okoshangszórójának kistesója, a HomePod Mini volt, ami mindössze 99 dollárért ígér kiváló, 360 fokos hangzást.

Fotó: Apple Inc. / Reuters
Fotó: Apple Inc. / Reuters

A hangszórót az Apple Watch SE-hez hasonlóan a tavalyi S5 chip hajtja majd, aminek segítségével képes kielemezni a zenét, és annak megfelelően állítani a dinamikát és a hangerőt is. Ha kettőt veszünk belőle, rögtön lehet sztereóban is használni, és állítólag egy okosotthonba is remekül tagozódik be, nem kis részben Sirinek köszönhetően, aki (ami?) a cég szerint rengeteget fejlődött, mióta megalkották. És ennek lesz köszönhető az is, hogy most már sehova nem lehet elbújni a családtagok elől, ha van HomePod Mini a szobában, akármikor zaklathatnak minket Sirin keresztül, aki kedvesen tolmácsolja majd nekünk a gondolataikat. A hangszóró november 16-án érkezik, és 99 dollárért igazából elég jónak is tűnik, de a döntést némileg megnehezíti, hogy hivatalos magyar árról egyelőre még nem tudni.

Dizájnváltás, 5G, teljesítmény

A rövid kitérő után aztán jött, amit mindenki várt: bemutatkozott az iPhone 12, és rögtön az elején ki is pipálhattunk egy újabb pletykát, az iPhone fényezése után ugyanis jött egy elég hosszú szegmens, amiből elsősorban az volt a fontos, hogy

az összes új iPhone támogatni fogja majd az 5G-t.

A szupergyors le- és feltöltési sebességek taglalása után nem is kerteltek sokáig, lerántották a leplet az első 5G-s iPhone-ról, az iPhone 12-ről, ami valóban jelentős dizájnváltáson esett át, és tényleg eltávolodott az előző generációk lekerekített éleitől. Az iPhone 12, illetve az ezzel a kijelző méretén túl mindenben megegyező, nem sokkal később bemutatott iPhone 12 Mini szögletesebb váza alumíniumból van, a prémiumabb Pro és a Pro Max esetében pedig rozsdamentes acét használnak. A tavaly a 11 Prónál bemutatkozó Super Retina XDR OLED kijelzőt ezúttal mindegyik telefon megkapja, a kijelző üvege pedig egy speciális, kerámiát alkalmazó eljárásnak hála minden eddiginél strapabíróbb lesz. Az Apple szerint egészen konkrétan ez lesz a legstrapabíróbb üveg a piacon, ha az ember leejti a telefonját, négyszer nagyobb lesz az esélye annak, hogy nem törik ripityára a kijelző.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

A külső után a belsőről is szó esett, és bár az új telefonokba kerülő A14-es chipről már minden kiderült múlt hónapban, azt azért nem felejtették el hangsúlyozni, hogy az első 5 nm-es okostelefonos chip ezen a piacon verhetetlen, és állítólag 50 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, mint bármelyik másik versenytársa. A teljesítményt az okostelefonokra hamarosan érkező League of Legends: Wild Rifttel demonstrálták, ebből a szegmensből pedig kiderült, hogy Ashe soha nem nézett még ki ilyen részletesen, mint az iPhone-on. Kamerák tekintetében ugyancsak elég meggyőző teljesítményt villantott az Apple, főleg az éjszakai fotóknál lesz majd érezhető a különbség az új, hét elemből álló lencsének köszönhetően, az éjszakai módot pedig még a szelfikamerával is lehet majd használni. A sima 12-es modellen két hátlapi kamera lesz, egy 12 megapixeles széles (f/1,6), illetve egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű szenzor.

Ezen a téren természetesen a profi felhasználóknak szánt iPhone 12 Pro, illetve a Pro Max még többet tudnak majd nyújtani: ezeken kettő helyett három kamera lesz, köztük egy telefotó kamerával – a fókusztávolság a sima Prónál 52, a Pro Maxnál 65 milliméter, az optikai zoom pedig négyszeres, illetve ötszörös –, LIDAR szkennert is kapnak, amivel nemcsak a kiterjesztett valóságot lehet felturbózni, hanem az alacsony fény melletti fókuszálás is jelentősen könnyebbé válik. A 11-nél is jól működő optikai képstabilizálás mostantól még jobb lesz, a Pro Maxban ráadásul a lencse helyett már a szenzort állítgatja majd a rendszer, a fotósoknak pedig külön szolgáltatás érkezik majd, hogy a nagyfelbontású képeket a lehető legrészletesebben tudják majd megpiszkálni utólag. Videózás terén is elég ígéretesnek tűnt a két Pro, 4K-s, 60 képkocka per másodperces felvételeket lehet majd rögzíteni velük Dolby Vision technológiával.

Szintén a telefonokhoz kapcsolódik, hogy visszatér a korábbról már ismert mágneses MagSafe, csak új köntösben: az új iPhone-ok mindegyikében lesz egy kör alakú mágnes, ehhez fognak majd mágnessel csatlakozni az olyan kiegészítők, mint a tok, a pénztárca, vagy a vezeték nélküli töltő, amiből dupla verzió is lesz majd, ha valaki a telefonja mellett még az okosóráját is szeretné tölteni. Mint kiderült, a jövőben még több kiegészítőt terveznek majd, már most tudni lehet, hogy jön majd egy autókban felszerelhető mágneses dokkoló, illetve egy mágneses tartó is. És ha már kiegészítők, az a korábban is sejthető tény is bebizonyosodott, hogy az új iPhone-ok mellett a környezettudatosság jegyében nem lesz majd töltőadapter, és fülhallgató sem, cserébe viszont jár hozzájuk egy USB-C–Lightning átalakító.

De mikor és mennyiért?

A specifikációkhoz hasonlóan az ár és a megjelenés dátuma is tűpontos volt a korábbi szivárgásokban, de a rend kedvéért kilistázzuk ide az elég borsos magyar árakkal együtt:

  • az 5,4 hüvelykes kijelzőjű iPhone 12 mini 299 990 forintról startol, november 13-án jelenik meg, és a méretétől eltekintve mindenben megegyezik majd a nagytesójával;
  • a 6,1 hüvelykes iPhone 12 indulóára 349 990 forint lesz, és október 23-án lehet majd megvenni fehér, fekete, zöld, kék és piros színben;
  • az ugyancsak 6,1 hüvelykes iPhone 12 Pro 439 990 forintról indul majd, és a sima 12-essel egyszerre jelenik meg;
  • a 6,7 hüvelykes méretével az Apple eddigi legnagyobb telefonjának számító Pro Maxért pedig minimum 479 990 forintot kell majd kicsengetni, és a Minihez hasonlóan november 13-án érkezik majd.

A két Pro esetében érdemes kiemelni, hogy a tavalyi modellekkel ellentétben 128 gigás tárhelyről indulnak – ami egyértelműen sokkal jobban hangzik a 64 gigánál egy profiknak szánt telefon esetében –, a plafon pedig 512 giga lesz majd. A lehető legjobb telefon az 512 gigás Pro Max lesz, ezért 611 990 forintot kérnek majd el itthon.

(Borítókép: Az Apple virtuális bemutatója október 13-án. Fotó: Apple Inc. / Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!