Így lehetnek zöldek az ünnepek

2021. december 16. – 13:28

Így lehetnek zöldek az ünnepek
Az ünnepi étkezésben is érdemes kerülni a túlzásokat – Fotó: Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Lehet csendesebb, kevesebb környezeti kárt okozó, stresszmentesebb és meghitt ünnepet is megélni, amire az utóbbi két nehézségekkel teli év után mindenkinek nagy szüksége van. Ne féljünk kilépni a mókuskerékből és elvetni az olyan szokásokat, mint a kivágott karácsonyfa feldíszítése, a család degeszre etetése vagy a szilveszteri petárdázás. Telhet az év vége a külső és belső megújulás, a valódi pihenés megélésének jegyében is.

A téli ünnepi időszak eredeti célja az is volt, hogy az egész éves kemény munkát megfelelően kipihenjük szeretteink körében és felkészüljünk az új év új kihívásaira. Ebből mára alig maradt meg valami, az ajándékok, az ünnepi menü hozzávalói vagy a fa beszerzése valójában sokszor stresszforrást jelent. Egyre nagyobbak a dugók, egyre hosszabbak a sorok, késik a posta, miközben a reklámok mást sugallnak, rengeteg felesleges dolgot vásárolunk.

Sokféleképpen dolgozzuk fel az év végi hajtást és nyomást. Van, aki kifejezetten élvezi a pörgést, van, aki valamilyen káros szenvedéllyel kompenzál – például dohányzással. Mások túlfogyasztanak mindenből – túl sokat esznek, isznak és vásárolnak –, és vannak olyanok is, akik képesek ellenálni a nyomásnak.

Túlfogyasztás helyett önkímélő megoldások

Valahol meg kell húzni a határt, hiszen a túlfogyasztással és – az ezzel összefüggő – túltermeléssel már-már katasztrofális mennyiségű szeméttel, üvegházhatású gázzal árasztottuk el a világunkat és úgy általában kezdjük visszafordíthatatlanul lelakni a bolygót. Ezt egyre többen felismerik, és például a vállalatokat a szabályozás és a kvótarendszer próbálja az elfogadható kibocsájtási szint felé terelgetni.

A lakosság esetében árnyalt a kép. Például minél magasabb a jövedelem, annál magasabb szinten képes környezetkímélő eszközöket és technológiát vásárolni valaki. Alacsonyabb fogyasztású háztartási gépeket, jobb energiafelhasználású lakást, megújuló energián alapuló fűtést, elektromos autót. Elméletben tehát a magasabb jövedelemmel hatékonyabban csökkenhet a károsanyag-kibocsátás, így nagyobb ártalomcsökkentést tudunk elérni. Ez azonban nem ilyen egyszerű.

Szemléletváltást és kevesebb stresszt nem lehet pénzért vásárolni

Az ünnepek jó példát hozhatnak mindenki életébe jövedelemtől függetlenül olyan választásokra, melyek egyszerre környezetkímélők és veszik le a vállunkról a vásárláskényszert, a stresszevést vagy a káros szenvedélyek ártalmait. Fontos az ártalomcsökkentés, legyen szó a káros szenvedélyek elhagyásáról, a környezetkímélő vásárlásról vagy a felesleges termékek kerüléséről.

Jó példa az ártalomcsökkentésre a dohányzás témája, mely a dohányos és környezete számára egyaránt káros, ráadásul az előállítás és fogyasztás hatalmas környezeti terhelést is jelent.

Felmérések szerint a Földön több mint 1 milliárdan, Magyarországon 2 milliónál is többen dohányoznak. Nem csak egyéni érdeke tehát a dohányosnak, hogy felhagyjon ezzel a káros szenvedéllyel, hanem társadalmi jelentőségű kérdésről van szó. A dohányzás minden formája káros és számos betegeség kialakulásáért felel. Sokan nem tudják, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint elsősorban nem a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos megbetegedések kialakulásáért.

Amikor meggyújtunk egy cigarettát, a dohány és a papír égése során füst keletkezik, melyben több ezer vegyi anyag található, többek között kátrány, acetaldehid, ammónia, arzén, kumarin, szén-monoxid – ezek fokozottan toxikus anyagok, melyeket a dohányos és közvetlen környezete is belélegez.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) 93 ilyen vegyianyagról állapította meg, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Épp ezért a legjobb, ha eleve el sem kezdi valaki a dohányzást, így tudja a legjobban megvédeni saját magát és szerettei egészségét.

Ha már dohányzunk, akkor törekedni kell arra, hogy mihamarabb abbahagyjuk ezt a káros szokást, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával szüntethetőek meg 100 százalékban a dohányzás ártalmai.

A leszokás azonban sajnos nem mindig sikerül. Annak, aki nem szokik le, érdemes tájékozódni az ártalomcsökkentésről. A felnőtt dohányzók számára ma már számos füstmentes alternatíva érhető el. Az égés és füst nélkül működő technológiák a cigarettánál akár 70-95 százalékkal kevesebb károsanyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos dohánytermékek, azonban a károsanyag kitettség csökkenése és az egészségkárosító hatás csökkenés mértéke közötti összefüggést még kutatják.

Ilyen füstmentes technológia például az e-cigaretta, a dohányhevítéses technológia, vagy a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna. Előbbi dohány helyett nikotintartalmú folyadék felhasználásával állít elő nikotinpárát, míg a dohányhevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés, és így füst, valamint hamu se képződjön. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ezen technológiák sem kockázatmentesek, hiszen ezek is tartalmaznak például nikotint, ami egyéb káros hatásai mellett erős függőséget okozó anyag., illetve egyéb káros hatása mellett megemeli a szívfrekvenciát, valamint a vérnyomást.

Gyakran a szokásaink diktálnak, de változtathatunk

A kivágott fenyőnél lényegesen környezetet kímélőbb megoldás, ha élő, földlabdás fát vásárol az ember, amit az ünnepek után ki is ültet, vagy lead egy gyűjtőpontba, ahol gondoskodnak sorsáról. Sőt, ilyen fenyőt akár bérelni is lehet: az egyik nagy kertészeti lánc például alapítványt támogat a visszavitt fákkal, melyek árát le is vásárolhatjuk.

A földlabdás fenyőnek van esélye a hosszú életre – fotó: Shutterstock
A földlabdás fenyőnek van esélye a hosszú életre – fotó: Shutterstock

Fontos, hogy ha földlabdás fa mellett döntünk, akkor hazai fenyőültetvényből származót vásároljunk (vagy béreljünk), és tartsunk be néhány egyszerű szabályt azért, hogy túlélje az ünnepeket. Rendszeresen kell locsolni és ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl melege, például ne tegyük közvetlenül a fűtőtest elé.

A díszek esetében is jól alkalmazható az ártalomcsökkentés. Újak vásárlása helyett családi programnak sem utolsó, ha kreatív tevékenység keretében magunk készítünk díszeket. Lehet papírból hajtogatni, barkácsolni, akár ötletesen felhasználva a papír- és műanyaghulladékot vagy például gyümölcsöt. Az ünnepek lényege úgyis az, hogy együtt töltsük az időt a szeretteink körében.

Csomagolás nélkül is okozhat örömet

Nem csak az ajándékok, hanem az ünnepi menü esetében is igaz, hogy érdemes törekedni a csomagolásmentes megoldásra, valamint a hazai vagy hazai forrásból származó termékek beszerzésére. Így egyrészt a rövidebb szállítás miatt kisebb a karbonlábnyomunk, másrészt kevesebb szemét keletkezik.

Az ételek esetében legjobb, ha saját magunk állítjuk elő a menüt, így nem keletkeznek házhozszállítós dobozok, és a bevásárláskor is hanyagoljuk a kész ételeket. Ha tehetjük, vásároljunk hazai termelőktől, legyen szó halról, zöldségről vagy épp savanyúkáposztáról, műanyag szatyor helyett pedig használjuk a saját vászonzsákunkat. A piacos vásárlás, az alapanyagok válogatása közben már lehet hangolódni az ünnepekre, így az étel beszerzése örömet is okozhat. Ha szert teszünk egy (tévesen cikinek gondolt) kerekes táskára, még a cipekedést is könnyen meg lehet úszni – akár autó nélkül is.

Ajándékvásárlás során érdemes kerülni a tucatötleteket, a felesleges tárgyakat. Persze több munkával jár kideríteni, hogy valójában mire van szüksége az ajándékozottnak (a listák írása ezen sokat segíthet), viszont nagyobb örömet is okozunk vele. Háziállatot nem javasolt ajándékba adni, viszont egy szép cserepes növény, például egy bonsai nem is igényel különösebb csomagolást, egyedi, természetes és személyes is.

Jópofa alternatív csomagolást készíthetünk házilag, például újrahasznosított papírból, újságpapírból vagy textilből.

Ünnep kiütés nélkül

Szilveszterkor felejtsük el a petárdákat, a tűzijátékot és mindazokat a teljesen felesleges, de rengeteg szemetet termelő pótcselekvéseket, amit talán eddig normálisnak, sőt szükségesnek gondoltunk. Ezeknek óriási környezeti terhelése van, nem csak a károsanyag-kibocsátásuk nagy a bennük megtalálható kemikáliák és keletkező füst miatt, de zaj és fényterhelésük is hat a környezetre – a kutyák idegrendszeréről nem is beszélve.

És persze kíméljük saját magunkat is.

Az újévi fogadalom akkor jó, ha betartjuk – fotó: Shutterstock
Az újévi fogadalom akkor jó, ha betartjuk – fotó: Shutterstock

Van néhány teljesen tipikus szilveszteri fogadalom, mint a „leteszem a cigit”, „kevesebbet iszom”, „leadok 10 kilót” vagy az „ezután rendszeresen sportolni fogok”. Miután az ünnepek alatt a stressztől a túlfogyasztásunk is jelentős, ezek a szavak könnyen jönnek a túladagolásból és az ehhez fűződő lelkiismeretfurdalásból kifolyólag.

Lényegesen észszerűbb úgy hozzáállni, hogy már az ünnepeket is az életmódváltás vagy a leszokás szellemében töltjük. Ezután már „csak” folytatjuk a lassabb, kevésbé pazarló, egészségesebb életvitelt, és erre bíztatjuk a családtagjainkat is. Azok, akik letették az alkoholt, lefogytak vagy leszoktak a dohányzásról nem csak boldogabbak, de egészségesebbek és hosszabb életre is számíthatnak. Ha másképp nem megy, keressünk egy támogató csoportot vagy kérjük a családunk támogatását, hiszen különösen azalkoholfogyasztás és a dohányzás a környezetünk életére is romboló hatással lehet.

Ártalmas szokásaink elhagyása nem csak a saját, hanem mindannyiunk érdeke. Ennél jobb és zöldebb, ráadásul olcsóbb ajándékot keresve sem lehetne találni.

A cikk társadalmi célú hirdetés, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!