Szombaton ingyenes e-sport-döntőre várják a gamereket, rajongókat

2024. május 24. – 10:57

Szombaton ingyenes e-sport-döntőre várják a gamereket, rajongókat
Fotó: Lenovo

Másolás

Vágólapra másolva

A Legion Legends a Lenovo által szponzorált egész éves gamer versenysorozat. Öt játékban mérik össze a csapatok a tudásukat, a döntőkből senki sem megy haza nyeremény nélkül, a rangadókat pedig élőben lehet követni az itthoni gamer világ húzóneveinek közvetítésével. A májusi döntőt 25-én, szombaton rendezik a Gamerlandben, ennek apropóján összefoglaljuk, hogy mit is érdemes tudni a hazai e-sport bajnokságról.

Öt játék mestereit keresik az egész évben zajló Lenovo Legion Legends sorozatban, melyben taktikai lövöldőzős és stratégiai játékokban mérkőznek meg az indulók. A selejtezőket tavasszal és ősszel havonta, online vívják, ezeken bárki elindulhat. A döntőkbe jutott négy meghívott profi és négy selejtezőkön bejutott csapatnak viszont már offline játékmenetekben kell bizonyítaniuk.

Összesen 5 millió forintnyi nyereményt osztanak szét az offline szériákban: a Counter-Strike 2, a Valorant, a Rocket League, a League of Legends, és a Rainbow Six Siege játékok mindegyikéről elmondható, hogy a sereghajtó is vásárlási utalvánnyal távozik. Az egymás ellen kiálló csapatok öt (illetve a Rocket League esetében) három főből állnak, a versenyek során két csapat teljes legénysége mérkőzik meg egymással.

A döntőket élőben és a Twitch-en is követhetjük, minden játéknak egy profi kommentátora és egy meghívott vendége is van, hogy pontosan átlátható legyen, mi is történik éppen – ahogy az a sportközvetítéseken is megszokott.

Egyre többen esportolnak

A játékszervezők elmondása szerint átlagosan 100-150 játékos nevez egy versenyre, melynek során többnyire a legjobb hazai játékosok gyűlnek össze az adott játékban. Legtöbben eddig Counter-Strike-ban (CS2) indultak, ami 160 nevezőt jelent, alkalmanként egy-egy mérkőzést pedig több ezren is követnek az influencerek Twitch csatornáin.

A játék főtámogatója, a Lenovo szponzorál egy esport csapatot is, a Legion Honvédot, a versenyszériára pedig összeállt egy korábbi, ma már profikból álló formáció, a Rapid Ninjas is, úgyhogy a nagy összecsapásokat garantálni lehet.

„Minden játéknak megvannak a hazai sztárjai és nagy csapatai, azt elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy az egyik hazai nagycsapat minden versenyen a Lenovo Legion Honvéd, akiknek az eddigi összes döntőben sikerült dobogós helyen végezni, a Valorant versenyt pedig tükörsimán nyerte meg a "házigazda" csapat”.

A márciusi Valorant döntőre stábunk is ellátogatott:

Májusban a tavaszi szezon League of Legends bajnoksága zajlik, az elődöntők és selejtezők már lezajlottak, szombaton pedig a döntőre kerül sor.

Ingyen nézhetjük a hazai legjobbak lan-partyját

A május 25-i döntő a Leage of Legends (LoL) rangadó lesz, várják azokat a nézőket és szurkolókat, akik a Gamerlandben vagy online közvetítés formájában követik az öt fős csapatok összecsapását. A döntőre a belépés ingyenes, aki mégsem tud személyesen ellátogatni, az Twitch-en követheti a játékmenetet Blackii (Gacsó Patrik) csatornáján, aki a kommentátor szerepét fogja betölteni.

A verseny különlegessége, hogy a döntőket gamer laptopokon vívják a játékosok, nem pedig asztali gépeken, ahogy az megszokott. Tagadhatatlan, hogy technikai sportról van szó, és ebben az esetben a technika – akár az autósportoknál – egy brutális hardverben ölt testet. A döntőben ezt minden játékos számára egy Lenovo Legion PRO 7 gamer laptop jelenti.

A Lenovo elkötelezett a játékos közösség támogatása iránt, több gamer versenyt is támogatnak világszerte és itthon egyaránt. Gamer termékeik pedig nemcsak elképesztően jól néznek ki, hanem a mai gépigényes játékstílusnak megfelelően alakították ki azokat. Mindig fontos, hogy egy játékos ne a hardver miatt hasaljon el, de egy versenyen egyenesen életbevágó, hogy ne szaggasson a kép és megfelelően gyors legyen a válaszidő.

A laptopok Ferrariján csapnak össze

Hogy ez miért olyan fontos kritérium, az talán az autós példával szemléltetve egyértelmű: a „vasnak” a leghúzósabb kanyarokban és az egyenesekben is helyt kell állnia. A mai videójátékok eszik a memóriát, a grafikák lenyűgözőek és részletgazdagok, az akciók villámgyorsak. Ahhoz, hogy ne egy lebutított, szaggató változatot lássunk abból, amit a fejlesztők megálmodtak, komoly technikára van szükség.

Profi laptopon profi játékélmény – Fotó: Lenovo
Profi laptopon profi játékélmény – Fotó: Lenovo

A külső azonban nem feltétlenül kell, hogy tükrözze a marcona belsőt, és erre jó példa a Legion PRO 7 sorozat. Intel 9-es processzorokkal, 32 GB RAM-mal és GeForce RTX 40-es videókártyákkal felszerelt, ugyanakkor karcsú és könnyű, karbonmintázatú magnéziumöntvény házba került, vagány külső megjelenést kapott. A ház szélein például az RGB led csíkok reagálnak a játékmenet eseményeire, a billentyűzet is a gamer stílust leképező színes háttérvilágítást kapott.

Bár általában a játékosok a saját perifériáikat viszik magukkal a versenyekre (monitor, egér, billentyű, fejhallgató), a PRO 7-et 16 colos 3,2K Lenovo Mini-LED PureSight kijelzőkkel szerelték, ami élethű, csodaszép képet jelenít meg brutálisan gyors, 3 ms alatti frissítéssel. Ez azt is jelenti, hogy a legújabb és leghardverigényesebb játékok is futnak 4K felbontással is. Ezek a gépek már mesterséges intelligencián alapuló gyorsítást kaptak az optimális hatékonyság miatt.

Amit ki lehet a LoL-ból kihozni, a profi csapatok biztosan kihozzák a döntőn az ütős hardverek segítségével.

Szurkolóként sem kell feladni a játékélményt

A Gamerlandbe ellátogató közönség kipróbálhatja a Lenovo újdonságát, a Legion Go-t, mely egy Windows 11 alapú kézikonzol, illetve a tavaly év végén bemutatott LOQ gamer laptop termékcsalád tagjai is tesztelhetők. Mind a két termék izgalmas újdonság a gamer-palettán.

Hobbi szintű gamerek számára talán nem alapvető szükséglet egy egymillió forintos vételárú Legion PRO gép. A középkategóriás (500 ezer forint alatt) gép viszont még mindig rengeteg mindenre elég, a Lenovo játékspecifikus gamer laptopjai LOQ fantázianévre hallgatnak, és bár kissé alulmaradnak a specifikációban az abszolút topgépektől, azért még mindig csúcskategóriás összeállításokról van szó.

Az LOQ extrém terhelésre és játékélményre lett kitalálva, de a hangszórók hangzására sem lehet panasz. Ugyanakkor a hétköznapi feladatokhoz is lenyűgöző élmény egy ilyen erős és egyébként rendkívül hatékony, mégis könnyű géppel dolgozni, legyen az munka, filmnézés vagy bármi más.

Akár a Legion Go is tesztelhető szombaton – Fotó: Lenovo
Akár a Legion Go is tesztelhető szombaton – Fotó: Lenovo

A Legion Go egy hordozható konzol, ami több újítást hozott. A burkolat alatt egy 8 magos AMD Ryzen Z1 processzort találunk, 16 GB RAM-ot, egy TB-nyi SSD-t, valamint egy RDNA grafikus kártyát. Két 2W-os hangszórót és egy 900 mAh-s akkumulátort is kapott a szerkezet.

Nagy, 8,8”-os 144 Hz-es QHD érintőkijelzővel látták el, letámasztható, a két szélső kontrollelt le lehet pattintani, így helytakarékos gamer terminált alkot. Emellett a Lenovo glass VR szemüvegekkel is kompatibilis, valamint monitorral vagy TV-vel összekötve is lehet használni.

A cikk megjelenését a Lenovo támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!