Horvátország – jóval több, mint tengerparti nyaralás

2024. május 2. – 10:56

Horvátország – jóval több, mint tengerparti nyaralás
Kajakozás a Zrmanja folyón – Fotó: Aleksandar Gospić

Másolás

Vágólapra másolva

A szomszédos országot valószínűleg egy magyarnak sem kell bemutatni, mint vakációs célpontot, ugyanakkor évről évre újabb és újabb csodákat fedezhetünk fel itt. Lehet, hogy még várni kell az igazán meleg estékre, de már érdemes elkezdeni a nyaralás szervezését: az aktív horvátországi pihenés jegyében adunk tippeket.

Horvátországnak rengeteg előnye van: nemcsak közel van hozzánk és szuper strandokon fürödhetünk a tengerben, hanem rengeteg természeti szépséget, kalandot is találhatunk országszerte, hangulatos városokat is bejárhatunk akár a legmelegebb hónapokban. Napozhatunk az Adriai-tenger partján, kirándulhatunk a Dinári-hegységben, megmászhatjuk az ország legmagasabb pontját, sétálhatunk a Mljet mediterrán erdeiben, extrém sportokat próbálhatunk ki vagy elveszhetünk Horvátország történelmi városaiban. A lényeg, hogy az egész család vagy baráti társaság megtalálja kedvenc szórakozását. Adunk néhány ötletet, hogy merre induljunk, hogyan tervezzük meg a kikapcsolódást.

Horvátország természet szépségei

Horvátországban összesen nyolc nemzeti parkot és tizenkét természetvédelmi területet számolhatunk össze, amik közül talán a legismertebb az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Plitvicei-tavak Nemzeti Park. Kifejezetten népszerű úti célról van szó – főleg nyáron –, nem véletlenül látogatnak el ide annyian. Az erdős hegyvidéki tájon mintegy tizenhat természetes, kristálytiszta vizű, türkiz színű tavat, valamint számos vízesést, vízfolyást csodálhatunk meg, és tényleg olyan, mintha egy mesebeli világba érkeztünk volna. Az egyik, ha nem a legismertebb horvát természeti kincset egyszer mindenképpen látni kell, de még rengeteg izgalmat és lenyűgöző tájat tartogat számunkra a vidék.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park. Fotó: Julien Duval
Plitvicei-tavak Nemzeti Park. Fotó: Julien Duval

Akik a nyaralást kirándulás nélkül aligha tudják elképzelni, azok ne hagyják ki a Mljet Nemzeti Park változatos tájait vagy éppen a Dinári-hegység vonulatait. Megmászhatjuk a Dinarát, ami 1831 méterrel az ország legmagasabb pontja, vagy megnézhetjük a dalmáciai Biokovo tengerparti sziklás csúcsait és fantasztikus tavait. A hegység csúcsáról páratlan panoráma nyílik a környező tájra és az Adriai-tengerre.

Horvátország kristálytiszta vizeit nem lehet megunni, erre az egyik legszebb példát a Krka Nemzeti Parkban találjuk. Az egyedülálló táj és az élővilág változatossága miatt sok túrázó keresi fel a vidéket: tökéletes választás, ha szünetet tartanánk a napozásban és strandolásban. A nemzeti park egyik legizgalmasabb része a Skradinski Buk vízesés, illetve Visovac szigete, ami Skradintól tíz kilométerre fekszik. A 17. századi templomot, valamint a 15. századi gyökerekkel rendelkező kolostort csak hajóval közelíthetjük meg, de megéri.

Krka Nemzeti Park, Visovac-sziget. Fotó: Julien Duval
Krka Nemzeti Park, Visovac-sziget. Fotó: Julien Duval

Extrém kikapcsolódás az Adrián és azon túl

Legyen szó páros üdülésről, egy baráti társaság vagy egy család igényeiről, Horvátországban nem lehet csalódni. Gyerekkel – de még a felnőtteknek is – biztos, hogy remek kikapcsolódás lehet egy nap egy aquaparkban. Választhatjuk a 81 ezer négyzetméteren elterülő Istralandia vizes paradicsomot vagy például a Dalmatia Aquaparkot.

A búvárkodás ugyancsak kedvelt hobbi az Adrián kezdőknek és profiknak egyaránt. A legnépszerűbb horvát búvárhelyek közé tartozik a Kornati Nemzeti Park a gazdag élővilágával és lenyűgöző sziklás csoportjaival. A Krk-sziget környékén található búvárparadicsomok szintén felkapottak, illetve Dubrovnik közelében, a Lokrum-szigetnél és a szomszédos Elafiti-szigeteken is fantasztikus búvárkodási lehetőségek várják az érdeklődőket. Az Adriai-tengerben az élővilág, a tengeri barlangok és elsüllyedt hajóroncsok mind-mind izgalmas programot kínálnak bárkinek.

Horvátország azonban messze nemcsak a tengerpartjairól és tengeri élővilágáról híres. Az országot megismermerhetjük a tavain, folyóin keresztül vagy két keréken, a legszebb tájakon biciklizve. Az utóbbi években egyre több kenus és kajakos túrát szerveznek a folyókon, tavakon. Élvezhetjük Trakostyán várának látványát a tóról vagy az Ozaly és Dobóc várak szépségét a Kulpa folyóról, esetleg nézhetjük Radman malmait a Cetina folyóról. A lehetőségek száma szinte végtelen, ide kattintva átböngészhetjük a legszebb kajakos úti célok listáját.

Rafting a Cetina folyón. Photo: Ivo Biočina
Rafting a Cetina folyón. Photo: Ivo Biočina

Városnézés minden mennyiségben

Ha a horvát tengerpart felé vesszük nyáron az irányt, gyakorlatilag kihagyhatatlan program egy-egy városnézős nap. Az ország tele van ókori és középkori emlékekkel, hangulatos utcákkal és fantasztikus építészeti látványosságokkal. Akármerre megyünk, tegyünk egy kitérőt valamelyik történelmi kincseket rejtő városba.

Dubrovnikot sokan a Trónok harcából ismerik, hiszen az Adria partján fekvő, ókori római gyökerekkel rendelkező város szerepelt a sorozat egyik fontos helyszíneként, mint Királyvár. Akár rajongunk a sorozért, akár nem, Dubrovnik történelmi városfalai és festői óvárosa nem véletlenül tartoznak a legnépszerűbb turisztikai célpontok közé.

Dubrovnik. Fotó: Julien Duval
Dubrovnik. Fotó: Julien Duval

Splitben a Kr. u. 300 körül Diocletianus római császár építtette palota szerepel az UNESCO világörökségi listáján, illetve a tengerparti sétányai és a város szívében lévő kikötője is szinte kötelező állomás. Zadar szintén egyedülálló, ahogy az ókori római és középkori emlékek hangulata keveredik a tengerparti panorámával, illetve Rovinj is megér egy túrát. A tengerparti település aprócska, de annál izgalmasabb óvárosa szuper program lehet két strandolással eltöltött nap között. Végül, de nem utolsó sorban, aki még nem járt Pulában, keresse fel az úgyszintén ókori római emlékekkel rendelkező isztriai várost, ahol a fő látványosság az amfiteátrum.

Horvátország ízei

Miközben a legjobb horvát partok keresésére indulunk, vagy az egész napot túrázással, városnézéssel töltjük, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Horvátország mennyi kulináris élményt rejt magában. Kóstoljunk helyi ételeket, alapanyagokat a piacokon, és próbáljunk ki egy-egy autentikus fogást az éttermekben.

A tengeri fogásokat ne hagyjuk ki! – Fotó: Maja Danica Pečanić
A tengeri fogásokat ne hagyjuk ki! – Fotó: Maja Danica Pečanić

A horvát konyha tele van grill ételekkel, halakkal és a tenger gyümölcseivel, de a földrajzi sokszínűségnek köszönhetően rendkívül változatos ízekkel találkozhatunk. Tegyünk egy próbát a horvát sajtok királyával, a juhtejből készült pagi sajttal, a szlavóniai sonkával vagy a világhíres dalmát cseresznyelikőrrel, a Maraschinóval. Együk és igyuk végig a nyaralást, hogy teljes legyen a hamisítatlan horvátországi élmény!

Horvát Idegenforgalmi Közösség
Horvát Idegenforgalmi Közösség

A cikk megjelenését a Horvát Idegenforgalmi Közösség támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!