A Föld bajnokai vezetik vissza a gyerekeket a természethez

2023. október 10. – 10:55

frissítve

A Föld bajnokai vezetik vissza a gyerekeket a természethez
Föld bajnokai díjazottak – Fotó: Kurucz Árpád

Másolás

Vágólapra másolva

A természet fontos, ha nem vigyázunk rá, komoly problémákkal kell szembenéznünk. És fontos azért is, mert személy szerint mindenkinek jót tesz a növények, állatok közelsége. És hogy hogy kerülnek közel a természethez a gyerekek, akiknek ma teljesen más a természetes közegük? A Föld bajnokai pályázat eredményhirdetésén ez is kiderült.

Több nemzetközi kutatás is igazolja, amit már régóta sejtettünk, hogy az ember mentális és fizikai egészségének fenntartásához létfontosságú lenne, hogy minél több időt töltsön a természetben. Ahogy az is világosan látszik, hogy a fogyasztás, ipari termelés ilyen mértékű növekedése, az erőforrások kontroll nélküli felhasználása bolygónk végzetes átalakulását eredményezi majd.

A negatív folyamatok visszafordítására azonban van lehetőség, és sokan hisznek is ebben. Közéjük tartozik az alapvetően energetikai szolgáltatásairól ismert E.ON Hungária Csoport, amely célul tűzte ki, hogy a fiatalabb generációk tagjait közelebb vigyék a természethez. Ennek érdekében hozták létre a Föld bajnokai névre hallgató programot, amin keresztül a környezeti fenntarthatóságra nevelés népszerűsítéséhez és terjesztéséhez adnak támogatást elkötelezett és tenni akaró óvodai és iskolai közösségeknek. A szakmai zsűri csaknem 400 pályázat közül választotta ki a legjobb pályaműveket, megvalósulásukat pedig 25 millió forinttal támogatja, és indulásukat az idei tanévben végig is kíséri.

Nem csak pályázat, hanem egy szellemi műhely

A pályázat eredményhirdetését összekötötték egy szuper, egész napos konferenciával. Itt kerekasztal beszélgetések során osztották meg egymással és a nagyközönséggel tapasztalataikat, ötleteiket a nyertes pályázatok képviselői.

A Föld bajnokai pályázat nyerteseinek listája, és az általuk kidolgozott programokról itt található még több információ.

Az esemény így hamar egy hatalmas kreatív energiákat felvonultató szellemi műhellyé vált. Olyan mennyiségű jó elgondolás, hasznos tipp, pozitív példa vagy konkrét megoldás került elő, ami miatt már önmagában megérte elindítani ezt a kezdeményezést. Ezt a szellemi tőkét nem hagyják veszni, hiszen elérhetővé teszik a díjazott pályázatokat, és figyelnek arra, hogy a szakma, illetve a nagyközönség is megismerje ezeket.

Trendek

Kifejezetten érdekes volt hallani, hogy alapvetően ugyanúgy látják az oktatási intézmények vezetői és képviselői a jelenlegi folyamatokat és a célokat annak ellenére, hogy érkeztek szegény kis falvakból, szegregátumból, jómódú kisvárosokból vagy Budapest belvárosából. Jöjjön néhány fontos trend, általános probléma, és hogy ezeket hogy látják a szakértők!

Élményt kell teremteni

A pályázaton indultak és nyertek is óvodák, általános- és középiskolák egyaránt. Az eseményen részt vevő oktatási szakemberek egyetértettek abban, hogy szinte minden fiatalt közel lehet vinni a természethez, ám ennek meg kell találni a megfelelő módját. Az nem működik, hogy a gyerekeknek, kamaszoknak képeket mutatnak a nádi vöcsökről, vagy be kell vágniuk a fenyőfajták tűlevelének hosszát, esetleg, hogy milyen fajta jaguárok élnek az Andokban. Ezek a számukra értelmetlen, valóságukhoz nem kapcsolódó, feleslegesnek, fárasztónak és időrablónak tűnő feladatok nem közel hozzák, hanem épp elidegenítik őket a természettől.

Élményeket kell nekik teremteni, tapasztalati alapú metódusokat kidolgozni, tehát adott esetben közösen ültetni virágokat, gazolni, gondozni a veteményt, beporzóbázisokat létrehozni, madarakat nevelni, akváriumot építeni vagy nyuszikat dögönyözni. A Székesfehérvári Gyöngyvirág Óvoda pályázatának célja például egy madárbarát mintakert tanösvény megalkotása. Itt játszó- és kutatóhelyek, madárvédelmi eszközök várják a gyermekeket, akik közben játékos formában szakmai előadásokat is hallgathatnak, illetve óvodapedagógus hallgatók számára is kínálják szakmai gyakorlat lehetőségét.

A Hódmezővásárhely Egyesített Óvoda Oldalkosár úti Tagintézmény pedig azért pályázott, hogy létrehozhasson egy állatbarát óvodakertet a város szívében. Madáretetők, lepkeházak, sünházak bogárvizsgálók és szemléltető kirándulások is részei a programtervezetnek. Az így megszülető új élőhelyek, és az oda beköltöző friss lakók segítségével a biodiverzitás témakörét változatos tevékenységekkel, sokoldalúan tudják bemutatni.

A tinédzserek is fontosak!

Az ovisok persze teljesen máshogy állnak a témához, mint a tinédzserek, és mással is lehet őket megfogni. Az idősebbek már jó eséllyel nem fognak elalélni egy csírázó babtól, vagy egy nedves ágon balettozó csigabigától. Viszont attól már igen, hogy Greta Thunbergként ők is kiállhatnak valamiért, lehetnek hasznos ügyek aktivistái, közösséget építhetnek vagy akár pénzt is kereshetnek zöld projektekkel.

A BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum pályázata is erre fókuszál, hiszen az intézmény diákjai országos versenyt szerveznek a környezeti fenntarthatóság és zöld vállalkozás témákkal, és mentorprogramot alakítanak ki a felkészítő pedagógusok számára. A végső cél pedig, hogy a diákoknak segítsék megérteni a fenntartható életmód és az üzleti lehetőségek közötti kapcsolatot.

Gere Gábor, az iskola tanára, a Károlyi Jövőjéért Alapítvány elnöke kérdésünkre azt is elárulta, hogy a tapasztalataik szerint a mai diákok egyre inkább nyitottak a zöld gondolatok iránt. Már nem csak várják, hogy a sült galamb a szájukba repüljön, hogy megmondják nekik mit csináljanak, hanem proaktívan állnak a kérdéshez. A pályázati tervvel is ők keresték meg az intézmény vezetését, és ők is állították össze a nyertes pályázati anyagot.

A természet elmossa a határokat

A flóra és a fauna nem nézi a pénztárcát, se azt, hogy ki mennyire egészséges. A Föld bajnokai 2023 gála egyik fontos üzenete volt, hogy olyan kisfiú, akinek mindene megvan, akit szuperrobotok és LEGO hegyek várnak otthon, ugyanúgy élvezheti a kertben való tevékenykedést, az avargyűjtést, a komposztálást, mint az, akinek semmilyen sincsen. Sőt, az ilyen tevékenységek segíthetnek is elmosni vagy halványítani a közöttük lévő határvonalakat. Hiszen miközben a gilisztákat hajkurásszák, vagy a levelet sepregetik, a diót szedik a földről, mindenki egyenlő.

Ahogy a rendezvényen Szabó Edittől, a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Általános Iskola igazgatóhelyettesétől megtudtuk – az értelmi- vagy testi fogyatékos gyerekek életminőségén is jelentősen javíthat a természet közelsége, és még akár az állapotukra is pozitív hatást gyakorolhatnak a növények és állatok. A fogyatékossággal élő tanulókkal foglalkozó intézmény egy különleges programmal pályázott, és kapott támogatást egy kiskert, valamint egy papírbrikett készítő műhely létrehozására. Ez utóbbi ráadásul szociális célokat szolgál, hiszen az innen kikerülő, hulladékból készülő termékek segíthetnek a rászorulóknak a fűtési szezonban.

Kütyük vs. virágok? Kütyük ÉS virágok!

A digitális technológiák, a telefon, a tablet vagy a tv elbájolják a gyermekeket is, akik általában meg vannak ezekért őrülve. Ezek instant, intenzív élményt kínálnak nekik, és emiatt hajlamosak lecövekelni a színes képernyők előtt, ami nyilván nem kifejezetten egészséges. Viszont minden jel arra utal, hogy a közvélekedéssel ellentétben a növények, virágok vagy akár az állatok is képesek lekötni őket, amennyiben sikerül mindennek érdekes kereteket teremteni. Tehát arról azért szó nincs, amit sokan, sokszor hangoztatnak, hogy a kütyük végleg elpusztítják a hagyományos értékeket, hogy beszippantják, és nem engedik az ártatlan gyermeki lelkeket. Persze, bele kell tenni ebbe az energiát és az időt, de az is tény, korántsem olyan szörnyű a helyzet, mint azt a vészmadarak állítják. Egyszerűen nem igaz, hogy a fiatalok örökre elfordultak volna a természettől.

Ami nagyon érdekes volt, hogy az oktatási szakértők mennyire pozitívan, nyitottan állnak az említett elektronikus eszközökhöz. Nem ellenségként, hanem társként, segítőként tekintenek ezekre, amelyek megfelelő kereket között óriási segítséget nyújthatnak. Azt is egészen pontosan látják, hogy a gyerekeket nem lehet és nem is kell eltiltani a kütyüktől, csak értelmes szintre kell szorítani ezek használatát.

Összehozza az embereket

Több olyan pályázati projekt is akadt, amelynek kimondott célja, hogy a kertészkedés, természetben való tevékenykedés által erősítse a helyi közösségeket. Az eseményen részt vevő oktatási szakemberek hangsúlyozták, hogy a tapasztalataik szerint az apukák-anyukák közül sokan kifejezetten nyitottak arra, hogy segítsenek az óvodai, iskolai munkákban. Hozzák a szerszámaikat, közösen kopácsolnak, építenek kerítést, karóznak, vagy akár faültetéshez gödröket ásnak. Ezzel közelebb kerülnek gyermekeikhez, azok társaihoz és szüleihez, sőt akár még a szomszédokhoz is.

A Szekszárdi 1. számú Óvoda képviseletében Moizes-Czita Tímea vette át a Föld bajnokai díjat Guntram Würzbergtől, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatójától, a zsűri elnökétől és Pokorny Liától, a zsűri tagjától – Fotó: Kurucz Árpád
A Szekszárdi 1. számú Óvoda képviseletében Moizes-Czita Tímea vette át a Föld bajnokai díjat Guntram Würzbergtől, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatójától, a zsűri elnökétől és Pokorny Liától, a zsűri tagjától – Fotó: Kurucz Árpád

A Szekszárdi 1. számú Óvoda pályázatában többek között ez utóbbira is kiemelt hangsúlyt fektet. Céljuk, hogy amellett, hogy melegágyat építenek PET-palackból, rovarhotelt és gilisztafarmot hoznak létre a gyerekekkel, lehetőséget adnak arra is, hogy a munkába kívülállók, a „panelszomszédok” is bekapcsolódjanak. Így hozzák közelebb egymáshoz az egy településen élőket, a fiatalokat és az idősebbeket is.

Már egyre több az olyan konkrét példa, mikor az idősebb családtagok pont a gyerekek iskolai vagy óvodai kertészkedésének hatására kezdenek el otthonukban ismét a földdel foglalkozni. Először csak azért, hogy folytassák a játékot, csupán ültetnek egy virágot vagy egy paradicsompalántát. Aztán pedig rájönnek, hogy ennyi erővel már lehetne egy apró kiskertjük is, amelyben maguknak termelhetnének finomságokat, pont mint az őseik. Nem kell hozzá sok idő, hogy megtapasztalják, hogy a növényekkel foglalkozás jó hatással van a lelki és fizikai állapotukra, és ehhez még WHO tanulmányokat sem kellett elolvasniuk.

A Sarkad Város Önkormányzat Óvoda a saját programjában kifejezetten erre a területre fókuszál. A sikeres pályázatnak köszönhetően lehetőségük nyílik arra, hogy három kiválasztott családnál segítsék magaságyások létrehozását, bevonva így a munkába a családtagokat és a szomszédokat is. Emellett közös faültetés, illetve szemétszedés is része a koncepciónak, aminek köszönhetően a fenntarthatóság szociális, gazdasági és társadalmi aspektusait egyaránt szolgálja ez a kezdeményezés.

Jövőre ugyanitt!

A Föld bajnokai pályázat egy abszolút előremutató, életrevaló kezdeményezés: az nem is lehet kérdés, hogy hasznos, hogy van értelme, és szerencsére biztosnak látszik, hogy ezzel ennek a sztorinak nincs vége. Mint ahogy azt Guntram Würzberg, a vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója elárulta, terveik szerint a 2023-as Föld bajnokai pályázat csak egy hosszú út első építőköve. Hagyományteremtőnek szánják, a tervek szerint jövőre is meghirdetik, így aki idén nem nyert, az 2024-ben újra próbálkozhat.

A cikk megjelenését az E.ON Hungária Csoport támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!