Milliók szívébe lopta be magát a hétéves Tariq, aki egyszerűen csak őszintén rajong a kukoricáért

2022. szeptember 19. – 20:39

Milliók szívébe lopta be magát a hétéves Tariq, aki egyszerűen csak őszintén rajong a kukoricáért
Tariq, a „cornboy” – Forrás: Recess Therapy / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Fénysebességel lett ünnepelt sztár a Recess Therapy YouTube-csatorna egyik videójából megismert hétéves amerikai kisfiú, aki a kukorica iránti őszinte rajongását osztotta meg a világgal. A videó után nem sokkal a Tariqkel készített interjú dalverziója is megszületett, és vírusként terjed YouTube- és TikTok-szerte. A hirtelen jött népszerűség azonban nem veszélytelen. Peer Krisztina pszichológus szerint egy ilyen extrém szituáció megélésében fontos, hogy a szülők is jól tudják kezelni a helyzetet, annak minden pozitív és negatív hozadékával együtt, így mutatva példát a gyerekeknek is.

A youtuber Julian Shapiro-Barnom arról kérdezte a főtt kukoricát majszoló Tariqet egy brooklyni fesztiválon, hogy mit szeret ennyire a kukoricában. Tariq erre nemes egyszerűséggel annyit válaszolt, hogy „nem is tudna elképzelni gyönyörűbb dolgot a kukoricánál”, és az ő szemében a legjobb játékokat is felülmúlja. Persze nem kötelező mindenkinek szeretnie a főtt kukoricát Tariq szerint, ő azonban azt tanácsolja, hogy legalább egyszer mindenki kóstolja meg. A videó végén Tariq egy nyelvtörő szójátékkal kukoricisztikus (corntastic) napot kíván a csatorna nézőinek.

Tariq őszinte rajongása a kukorica iránt és az ezt megörökítő videó pillanatok alatt az internet egyik legfelkapottabb tartalma lett. A Recess Therapy videóját több mint hárommillión látták, a videó később TikTokra is felkerült, és a TeenVogue cikke szerint több mint húszmillióan nézték meg. A Kukoricás Kölyökről készült videó az amerikai Gregory Brothers együtteséhez is eljutott, amelynek tagjait annyira megihlette a kisfiúval készített interjú, hogy írtak belőle egy dalt is It’s Corn (Ez kukorica) címmel, amit a banda a saját TikTokján osztott meg. A sajátos szerzemény nagy sikert aratott, több mint 73 millióan látták-hallották. Az nbcnews cikke szerint már több mint 705 ezer TikTok-videóban használták fel a kukoricadalt zenei aláfestésnek.

A videó és dal sikerének titkát többen is firtatták már. Julian Shapiro-Barnum, mondhatjuk Tariq „felfedezője”, a Teen Vogue-nak azt nyilatkozta, hogy szerinte egyszerűen azért szerethetik ennyien a Tariqről készült interjút, mert

manapság ritka, és nagyon felemelő élmény azt látni, hogy valaki ennyi örömet talál egy olyan egyszerű dologban, mint a kukorica.

A Teen Vogue egy másik cikke azt is kihangsúlyozza, hogy öröm látni, hogy egy olyan társadalomban és kultúrában, amely megfosztja a fekete alkotókat az elismeréstől a közösségi médiában, egy fekete kisfiúnak sikerült milliók szívébe belopnia magát csupán azzal, hogy őszintén rajong a kukoricáért.

A YouTube- és TikTok-sztárság után nagyköveti cím

Az interjú, majd a dal annyira ismertté tette Tariqet, hogy a kisfiú egyre több megkeresést kap különböző cégektől és a sajtótól is, az NBC News pedig arról számolt be nemrég, hogy Tariqet megválasztották a mezőgazdaságáról is híres Dél-Dakota állam hivatalos kukorica-nagykövetévé. Kristi Noem dél-dakotai kormányzó Twitteren is posztolt az új tiszteletbeli nagykövetről, és arról is, hogy szeptember 3. immár hivatalosan az állam kukorica-nagykövetének napja:

Tariq első nagyköveti feladatai közé tartozott, hogy ellátogasson a dél-dakotai Kukoricapalotába, itt találkozott a palota kabalájával is. Meghívást kapott az új élőszereplős Disney-mese, a Pinokkió premierjére, szerepelt az amerikai Chipotle gyorsétterem egyik reklámjában, a Nebraska Huskers pedig a Twitter-oldalán osztotta meg a Tariqtől kapott videóüzenetet, amiben kukoricás szezont kívánt a dél-dakotai amerikai focicsapatnak. Tariq járt a népszerű amerikai youtuber MrBeast (Jimmy Donaldson) új hamburgerezőjében is, majd egy közös TikTok-videóban is szerepelt a sztárral, akinek YouTube-videóit több mint 82 millióan követik.

Egészen szürreális belegondolni abba, hogy Tariq nemrég csak egy hétköznapi kiskölyök volt, ma pedig a legnagyobb celebek és cégek keresik fel őt, csak azért, hogy együtt szerepelhessenek vele. Tariqről szóló cikkében az Atlantic azt írja, hogy sokan kommentben osztották meg a félelmüket annak kapcsán, hogy biztosan jó hatással van-e a kisfiú életére a hirtelen jött népszerűség. Sokan gondolják, hogy belekényszerítik a Kukoricás Kölyök szerepébe, mások a szülőket vonják felelősségre, és vannak olyanok is, akik szerint a Tariq körül zajló események ékes példái annak, hogy milyen mértéktelenül kapitalista társadalom is miénk, amelyben az emberek azt ünneplik, ahogy a médiaipar kihasznál egy hétéves kisgyereket. Az emberek aggódó reakciója teljesen helyénvaló, hiszen könnyen rosszul sülhet el, ha valakire ekkora figyelem irányul – különösen, ha az egy gyerek.

A hirtelen jött népszerűség nem veszélytelen

Egy felnőttnek sem egyszerű feladat megbirkóznia a hirtelen jött népszerűséggel, egy gyerek valóságával pedig még nehezebben összeegyeztethető, hogy mindenki őt keresi, az ő neve és arca szerepel mindenhol, felismerik az utcán, és ismeretlen emberek beszélnek róla az interneten. Peer Krisztina pszichológus szerint az, hogy egy gyerek miképpen képes kezelni ekkora figyelmet, nagyban függ az életkorától, személyiségétől, érettségétől, korábbi tapasztalataitól, a stressz- és kudarctűrő képességétől, és attól is, hogy milyen a megküzdési stratégiája.

A pszichológus azt is hozzáteszi, hogy egy óvodás vagy kisiskolás gyerek még sem értelmileg, sem érzelmileg nem elég érett ahhoz, hogy önmaga képes legyen felelős döntéseket hozni. Ez minden esetben a szülők, a gondviselők dolga, akik úgy segíthetnek egy ilyen szituáció megélésben, ha ők húznak határokat, és képviselik a gyerek érdekeit, jogait. „Ezt a határtartást később a gyerek a mintakövetéssel magáévá is tudja tenni. Ha azt látja gyerekként, hogy lehet, sőt kell is nemet mondani, hogy számít az, ő mit gondol, hogyan érzi magát, hogy a környezete figyelembe veszi a szükségleteit, akkor ő is ügyesebben fogja azokat képviselni” – fejti ki a szakértő.

A Kukorica Kölyök a Pinokkió vetítésén – Forrás: Entertainment Tonight / Twitter
A Kukorica Kölyök a Pinokkió vetítésén – Forrás: Entertainment Tonight / Twitter

A megküzdésben fontos az is, hogy család, a gyerek környezetében élők képesek legyenek támogató környezetet nyújtani. Különösen akkor, ha valaki kritizálja a kinézetét vagy a tehetségét például. Azt, hogy egy gyerek hogyan fogadja a kritikát, nagyban befolyásolja az, mit lát otthon, a szülei hogyan kezelik a kritikát, milyen reakciót lát és tanul tőlük. A támogató környezet azért is fontos, mert egy ilyen szituációban a gyerekekben könnyen kialakulhat egy állandó megfelelési kényszer is, ami szorongáshoz, akár viselkedési problémákhoz is vezethet. Peer Krisztina szerint fontos az is, hogy a szülők képesek legyenek különválasztani, mi az ő szerepük a történetben, és mi a gyereküké:

„Biztosan jóleső érzés mosolyt csalni mások arcára, és hallgatni, hogy a te gyereked a legcukibb a világon, mégis érdemes a gyerek szemszögéből is megvizsgálni a helyzetet: valóban jól érzi-e magát benne. Ha a gyerekét dicsérik, népszerűsítik, az a szülőnek is vállveregetést jelent; ezért is olyan nehéz ettől elvonatkoztatni”

– magyarázza a pszichológus. Peer Krisztina szerint az is előfordulhat, hogy a gyerek népszerűsége jelenti a család számára a kitörési pontot, ilyenkor még nehezebb a gyerek érdekeit szem előtt tartani.

Bár Tariq és a kukoricadal most szenzációnak számít az interneten, a trendek gyorsan jönnek és mennek. Ezzel egy felnőttek is nehéz szembesülnie, egy gyereknek meg pláne, hogy a népszerűség amilyen könnyen és gyorsan jött, olyan egyszerűen és hirtelen érhet véget. Az, hogy egy gyerekben mindez hogyan csapódik le, Peer Krisztina szerint attól is függ, milyen tapasztalatai voltak ezt megelőzően a világról, annak működéséről, mit tapasztalt meg a hirtelen jött ismertség alatt, és hogy a környezete, elsősorban a szülei, tudott-e biztonságot nyújtó légkört teremteni számára mindeközben. Ezért is fontos, hogy a szülők folyamatosan figyeljék, hogy a gyerek hogyan érzi magát a bőrében.

„Nem azzal van a gond, ha szülőként megengedjük, hogy a gyerek a kíváncsiságánál fogva kipróbálja magát különböző helyzetekben, hanem ha nem ismerjük fel a viselkedése mögött rejlő okokat, és akarata ellenére benne tartjuk azokban. Ha pedig egy gyerek akarata ellenére kerül bele egy ilyen helyzetbe, különösen fontos, hogy kizárólag az ő érdekei, jogai legyenek mindenki szeme előtt, és ennek megfelelően cselekedjenek”

– fejti ki a szakértő.

Persze nem Tariq az első gyerek, aki egyik napról a másikra vált internetes sztárrá. 2018-ban a Mason Ramsey-ről készült videó aratott nagy sikert, amikor egy Walmart bevásárlóközpontban jódlizott, korábban pedig a Damn Daniel című vírusvideó volt az internet nagy kedvence. Az Atlantic azt írja, a Damn Daniel videóban szereplő tinédzserek, Joshue Holz és Daniel Lara, a videó megjelenése után ingyen kaptak a legújabb márkás tornacipőkből, magazinok címlapján szerepeltek és egyszer még a világszerte ismert Ellen tévéshow-ba is meghívást kaptak. A fiatalok azonban a népszerűség árnyoldalait is hamar megtapasztalták a cikk ugyanis azt írja, hogy privát netes fiókjaikat feltörték, sőt Joshue Holzot egyszer le is tartóztatták miután valaki azzal vádolta meg, hogy lelőtte az anyját.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!