Telex Neked#70: Szívnak a katások, szívnak a forintból élők, és a rezsicsökkentésnek is annyi

2022. július 15. – 04:59

frissítve

Telex Neked#70: Szívnak a katások, szívnak a forintból élők, és a rezsicsökkentésnek is annyi
Kollégánk, Ferenci Ármin, az aktuális hírlevél szerkesztője – Fotó: Biró Marianna / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a július 7. és július 13. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Üdv mindenkinek, Ferenci Ármin vagyok, a Telex külpolitikai újságírója. Jelenleg gyakornoki minőségben írok politikai elemzéseket, választási összefoglalókat, illetve orosz nyelvtudásomat felhasználva már hónapok óta tartom a frontot az ukrán fronton. A londoni UCL egyetemen végeztem európai társadalmi és politikai tanulmányok szakon, az orosz és az angol mellett beszélek spanyolul, olaszul, meg kínaiul is eldadogok, ha kell. Intenzíven foglalkoztatnak a politikai folyamatok társadalmi okai, a fenti képen például azt láthatjátok, ahogy finnországi utam alatt elmélkedek a dobozos gyümölcslé és a skandináv életminőség közötti kapcsolatról.

Finnországból hazatérvén robbant a bomba, miszerint a magyar kormány több fiatal újságírót is megfigyeltetett, akik pont olyan külföldi utakon vettek részt, mint amilyenen én is. Ez a GIF jól összefoglalja, mit láthatott az egyszeri kukkoló a helsinki piacon.

1. Vége a katás adózás jelenlegi formájának

Hétfőn kormánypárti képviselők benyújtották, kedden gyorsított eljárásban pedig meg is szavazták a kisadózó vállalkozók tételes adóját, azaz a katát módosító törvényt. A szeptember 1-jétől életbe lépő új rendszer legfontosabb eleme, hogy a katások innentől kezdve csak magánszemélyeknek számlázhatnak, cégeknek nem. A javaslatról először Parragh László iparkamarai elnök ejtett néhány szót szombaton, ám a hétfőn benyújtott törvény egészen eltérő passzusokat tartalmazott.

A kormánypárti képviselők a gazdaság fehérítésére mutogatnak, míg az ellenzékiek szerint a törvénymódosítás több százezer magyar család megélhetését sodorhatja veszélybe. A budapesti iparkamara észszerűsítést és halasztást javasol, de az orvosok és a törvény alól kivételt képző taxisok se örülnek a módosításnak. Így vagy úgy, az érintettek valószínűleg nem ússzák meg, hogy átbeszéljék a jövőjüket egy könyvelővel, és még a nyelviskolák is drágulhatnak.

2. Katás tüntetések

Párhuzamosan azzal, hogy a parlamentben kedden megszavazták az új katatörvényt, Budapest több pontján is spontán tiltakozások alakultak ki. A tüntetők egy időre a Margit hidat is lezárták, bár Hollik István fideszes kommunikációs igazgató nem tartotta ezt olyan nagy dolognak. A robogósfelvonulással kísért megmozdulást aztán a rendőrök estefelé felszámolták.

Vidéken is voltak tüntetések, szerda estére pedig a Momentum újabb demonstrációt hirdetett meg a Kossuth térre. Itt többezres tömeg gyűlt össze, egy nagyobb csoport ezután pedig átment a Nyugati térre, ahol leállította a forgalmat. Innen az Oktogonhoz vonultak, majd a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz, ahol rendőrsorfal állta az útjukat.

Este később még több ezer ember ment át a Várba a Karmelitához, ám a Dísz téren lévő rohamsisakos rendőrök miatt nem tudtak közel jutni az épülethez. Az alapvetően békés tömeg éjfél körül megritkult, néhányan visszamentek a Margit hídhoz és az Erzsébet hídhoz: innen bilincsben vitték el a Kutyapárt két társelnökét. Természetesen mindez az elégedetlenség csak álca, Gulyás Gergely szerint ugyanis csupán egy ember áll a tüntetések mögött: Gyurcsány Ferenc.

3. Bukott Boris

Július 7-én belebukott a körülötte kialakuló kormányválságba Boris Johnson brit miniszterelnök. Bár Johnson rengeteg botrányt túlélt, az ellene szervezett példátlan lázadás már túl sok volt. Johnson így lemondott a Konzervatív Párt elnökségéről, a miniszterelnöki posztot viszont még addig meg szeretné tartani, ameddig utódját szeptember 5-én ki nem hirdetik. Többek között a lázadás fő arca, egy Thatchert idéző miniszter és félelem nélküli kultúrharcosok is pályáznak a posztjára. Az első forduló le is ment szerdán, és pont az a Rishi Sunak végzett az élen, aki az egyik volt a két elsőként lemondó miniszter közül.

4. Infláció, infláció, infláció

Rekordmagas 11,7 százalék volt az éves infláció júniusban, derült ki a KSH pénteki közleményéből. A magas infláció ugyan világszintű jelenség, de vannak magyar különlegességei, amiket ebben a cikkünkben vettünk sorra. A növekvő fogyasztói árakkal párhuzamosan a forint is folytatta mélyrepülését mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Ám mindez nem fogott ki a kormánymédián, amely egy elegáns húzással csak azután számolt be a 416-os euróról, hogy a forint valamelyest visszaerősödött. Elemzésünkben rámutattunk, a forint sebezhetőségén már csak Orbán Viktor tudna segíteni egy esetleges megállapodással az Európai Unióval, és a kormány retorikája is afelé mutat, hogy hajlanak az egyezségre.

5. Energiaválság

Egyre súlyosbodik a Magyarországra is begyűrűző európai energiaválság. A kormány szerdán energia-veszélyhelyzetet hirdetett, majd bejelentette, hozzányúl a Fidesz-mítosz központi motívumához, és ilyen-olyan módon, de csökkenti a rezsicsökkentést. Úgy látszik, Németh Szilárd rezsilovag elszántsága sem volt elég a Karmelitában arra, hogy megvédje a magyar embereket az orosz–ukrán háború következményeitől.

A konkrét intézkedések között szerepel például a szénbányászat és a földgázkitermelés felpörgetése, a lakossági átlagon felüli áram- és gázfogyasztóknak pedig a jövőben már a piaci árat kell fizetniük. Gyors, ámde tűpontos elemzésünket a helyzetről itt találják.

6. A múlt hét egyik legolvasottabb cikke az Igazságot Orbán Viktor nadrágjának! című anyagunk volt

7. A hét képe

Fotó: NASA, ESA, CSA, STScl
Fotó: NASA, ESA, CSA, STScl

Hétfőn a NASA és a Fehér Ház együttes erővel mutatta be a 2021 decemberében fellőtt James Webb űrtávcső (JWST) első színes, tudományos képét, de a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal keddre is tartogatott még bemutatnivalót. 12-én négy újabb képet közölt a NASA – két ködöt, egy exobolygót és egy galaxiscsoportot. A lélegzetelállító felvételek az űrkutatás új korszakának kezdetét jelentik. Mi most az Éta Carinae-köd képét választottuk a hét képének, ami a James Webb két eszközével, a NIRCammel és a MIRI-vel készült, hogy egyszerre láthatók legyenek a csillagok és a háttérben levő galaxisok százai.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!