Lábas Viki: Amíg ott tartunk, hogy a zenészek kapálni sem tudnak, addig mit várunk?

2021. február 24. – 16:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Telexen látható először az After Podcast legújabb adása, melynek a vendége a Margaret Island frontembere, Lábas Viki volt. Az interjúban többek között szóba kerül az is, hogy mennyire hamar ki lehet égni a magyar zeneiparban a folyamatos fesztiválozás miatt, és hogy nem szeretne 30-40-50 évesen megkeseredett énekesnő lenni Magyarországon. Természetesen szóba került az is, hogy mit szólt, amikor Orbán Viktor megosztotta Facebookon a Margaret Island egyik számát.

A Margaret Island ma már az egyik legnagyobb magyar fesztiválzenekar, akik azon kevés együttesek közé tartoznak, akiknek ehhez nem kellett 10-20 év, hanem a 2014-es felbukkanásuk után villámgyorsan kerültek az élőzenét játszó hazai együttesek élvonalába. Ezzel párhuzamosan pedig Lábas Viki lett a korosztálya egyik legkeresettebb női előadója. Mindezek ellenére Lábas az interjúban elmondja, hogy egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy külföldön folytatja, és gyakorlatilag az elejéről kezdené el a karrierjét:

„Nekem nem az a szempontom, hogy én legyek a magyar Dua Lipa külföldön, azért ennél reálisabban látom a zeneipart. Szeretném megtanulni a szakmámat.”

Egyébként a zenekara sikerével kapcsolatban meglehetősen szigorú, és saját bevallása szerint ő is meglepődött, hogy bejött az embereknek a zenéjük. A saját karrierjét és a hazai zeneipari helyzetet egyébként reálisan és picit pesszimistán látja:

„Ez egy nagyon picike kör, ami nagyon hamar bezárul, és ugyanazokkal az emberekkel találkozol. Én nem szeretnék az a megkeseredett 30-40-50 éves picsa énekesnő lenni, aki már bejárta az útját itthon, tudja, mik a körök, utána meg elkezd felesleges, hülye dolgokat kiadni a kezéből, ami senkit nem érdekel. Nekem vannak terveim, más álmaim, amiket meg szeretnék valósítani.”

– mondja el többek között a műsorban. Ráadásul nőként külön nehézségekkel jár itthon érvényesülni. Volt olyan, hogy egy külsős projektben dolgozott más férfi zenészekkel, és csak utólag eszmélt arra, hogy meg sem hallották a hangját vagy azt, hogy ő mit szeretne a munka során, de olyan is volt már, hogy azért küldték haza a táncházból, mert túl fiúsan öltözött fel. Szóba kerül az is, hogy a Margaret Islandből ő volt az egyetlen, aki nem akart fellépni a raktárkoncerteken, de végül leszavazták. A gázsit viszont felajánlották a stáb többi tagjának. Lábas egyébként magával a rendszerrel nem értett egyet, és szerinte pályáztatni kellett volna a zenekarokat.

Ameddig ott tartunk, hogy a zenészek kapálni sem tudnak, és azért zenészek, mert nem tudnak dolgozni, addig most mit várunk?

– teszi fel a költői kérdést azzal kapcsolatban, hogy amíg a nyugati államok kormányai igyekeznek támogatással és segéllyel segíteni a járvány miatt nehéz helyzetbe jutott zeneipari szereplőket és zenészeket, nálunk még a közvélemény még mindig nem tartja munkának a zenélést. Ráadásul az állam is csak minimálisan tud segíteni, és hiába vannak NKA-pályázatok, ha példa a raktárkoncertek így sikerülnek.

Nem tudom. Remélem szeret bőrig ázva szeretkezni az esőben!

– ezt pedig arra a kérdésre válaszolta, hogy mit gondol, vajon miért pont az Eső című számukat osztotta meg Orbán Viktor a Facebookon tavaly nyáron. Ehhez még hozzátette, hogy

Nagyon szívesen megismerném őt, a feleségével valamiért szimpatizálok. De nem akarom, hogy libernyák kurvának nevezzenek, sem azt, hogy konzervatív kereszténynek: én Lábas Viki vagyok, aki nyitott az emberekre.

Az adásban többek között szóba kerül még, hogy

  • Miért volt fontos a Petőfi Rádió annak idején, és miért nem tudja ma már betölteni ezt a szerepet?
  • Miért van szükség a Fonogram-díjra, és milyen érzés Fonogram-díjasnak lenni?
  • Szó lesz arról is, hogy a túl kicsi magyar zenei közegben mindig nagyon kedves egymással mindenki, aztán a háttérben nagyon más a helyzet.
  • Nem érti az általánosítást és azt, hogy miért kell egymást skatulyákba helyezni. És kitér arra, hogy mennyire szereti a Partizán című műsort, ellenben a Pesti TV-vel, ahol az egyik volt pasija műsorvezető.
  • Aggódik, hogy a járvány megnehezíti a feltörekvő zenekarok dolgát, és attól tart, hogy nem lesz vérfrissítés a szakmán belül.
  • Elmeséli a történetét annak a TEDx-videónak, amelyben Lábas könnyek között mondta el, hogy milyen lelki okok miatt nem tudott rendesen felkészülni az előadására.
  • Mit gondol a saját zenéjéről? Miért annyira vidámak a dalaik? És mik azok a Margaret Island-számok, amelyeket félreértett a közönség?
  • Végén az is szóba kerül, hogy mikor jön a következő nagylemeze a zenekarnak. Lábas válasza szerint az is elképzelhető, hogy 2021-ben rögtön két új albumot adnak majd ki.

(Disclaimer: Az After Sajó Dáviddal című podcast a Universal Music Group és Sajó Dávid telexes újságíró műsora, de a Telextől függetlenül készül. A további adások elérhetőek Youtube-on, Spotifyon és iTunes-on is.)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!