Elárverezik Churchill kedvenc whiskyjéről készült csendéletét

2020. november 9. – 19:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elárverezik Winston Churchill egy festményét, amelyen kedvenc whiskyjét örökítette meg az egykori brit miniszterelnök, írta az MTI.

Az 1930-as években készült csendéleten egy palack víz, egy kancsó és két pohár társaságában látható egy üveg Johnnie Walker Black Label. A kép jól szimbolizálja Churchill rajongását az ital iránt, amelyet gyakran már a reggeli felkelés után fogyasztott, szódával – hangsúlyozza a Sotheby's aukciósház közleménye.

Keddtől lehet licitálni online a festményre, amelynek leütési ára elérheti a 250 ezer fontot (90 millió forint) az aukciósház becslése szerint. A festmény azért is különleges, mert a volt miniszterelnök általában tájképeket festett. Simon Hucker, a Sotheby's modern művészetek szakértője azt mondta, Churchill meditációként tekintett a festésre, még a legsötétebb órákban is időt szakított rá. Amatőr festőnek tekinthető, de nagy művészektől tanult.

Churchill Kancsó üvegekkel című festményeFotó: Daniel Leal-Olivas/AFP
Churchill Kancsó üvegekkel című festményeFotó: Daniel Leal-Olivas/AFP

Az árverésre kerülő képet a chartwelli családi birtokon alkotta az 1930-as években, és később William Averell Harriman amerikai üzletembernek ajándékozta, aki az 1940-es években Roosevelt amerikai elnök európai különmegbízottja volt. Harriman ekkoriban Churchill menyével, Pamelával folytatott viszonyt. 1971-ben aztán össze is házasodtak, majd a nő 1997-es halála után eladták amerikai gyűjtőknek.

Churchill egy impresszionista stílusú tájképe, amely a chartwelli családi birtok aranyhalas tavát ábrázolja, a becsült ár kétszereséért, az alkotó esetében rekordot jelentő 1,8 millió fontért (714 millió forintért) kelt el a Sotheby's egy 2014-es árverésén. (MTI/AFP)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!