Kolozsi Ádám

RSS

Magyar tömeggyilkosság egyenruhában

1944-ben, a román kiugrás után a magyar katonaság bevonult a dél-erdélyi falvakba. Azt ígérték, mindenkit megvédenek, de Nagysármáson néhány nap alatt legyilkolták a teljes zsidó lakosságot, köztük 43 gyereket. Hogy történhetett meg a szervezett tömeggyilkosság, amelyet később Romániában a magyarok kollektív bűnösségének bizonyítására használtak fel? Kovács Szabolcs csíkszeredai történész 77 év után rekonstruálta a tragédiát és utóéletét.

The war in Ukraine drives a wedge between Poland and Hungary

Poland and Hungary have had a longtime close friendship, with the two countries having become even closer allies in recent years. Will their differing views on the Russian aggression on Ukraine change this for the long term?

Az orosz–ukrán viszály ezeréves történelme tíz percben

Miért tartozik Putyin szerint Ukrajna Oroszországhoz? Ukrajna tényleg csak egy mesterséges ország? És tényleg nincs olyan, hogy ukrán nemzet? Videós gyorstalpaló arról, hogy mik voltak a háború történelmi előzményei.

Ukrainian Foreign Minister: Szijjártó doesn’t seem to remember 1848 and 1956

“Kossuth said that freedom belongs to all. In my opinion, if he were alive today, he would most definitely side with Ukraine.”

Tíz év után megszűnik a Coub, az internet fontos szelete megy a feledésbe

Epévé változzék a víz, mit lenyelek, ha téged elfelejtelek.

Szerdán kapja meg Márki-Zay Péter a maga öt percét a köztévében

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt korábban soha nem kerülhetett képernyőre az MTV-ben.

Az ukrán külügyminiszter szerint Szijjártó nem emlékszik sem 1848-ra, sem 1956-ra

„Kossuth Lajos azt mondta, hogy a szabadság mindenkié. Ő ma határozottan Ukrajna mellett állna.”

Ezek már nem azok a lengyelek: meginoghat Orbán legfontosabb európai szövetsége az oroszbarátság miatt

A magyar kormánypárt elszigetelődhet, miközben Kaczyńskiék a Nyugat legerősebb támaszai lettek a háborús helyzetben a térségben. Varsó abban is bízik, hogy a határozott nyugati elkötelezettsége a biztonságpolitikában azt fogja eredményezni, hogy kikerülhet a szamárpadból, ahová az elmúlt években a Brüsszel-ellenes politikája és jogállamisági kérdések miatt Magyarországgal együtt került.

A benzinkutasoknak kellene betartatni a kormányrendeletet, szerintük ez szinte lehetetlen

Ugyanazt az anyagot különböző áron kellene kiadni jármű és rendszám szerint, de ezt nem igazán tudják ellenőrizni. Karácsony is tiltakozik, mert a buszoknak a piaci árat kell fizetniük.

Szokatlanul száraz a levegő, éjjel mínusz 10 fok is lehet

Kristálytiszta idő, messzire lehet majd látni a hosszú hétvégén.

24 évet kapott a strici, aki élőben közvetítette, ahogy egy LGT-koncerten megölte a nője kimentőjét

Előre bejelentette, hogy az augusztus huszadikai ünnepségen gyilkolni fog, nevetve várta meg a rendőröket.

Fact-check: a Kreml szerint az amerikaiak oroszokra targetált biológiai fegyvert fejlesztenek

A moszkvai propaganda szerint kifejezetten oroszokat ölő bakteriális fegyvereken dolgoztak Ukrajnában. Ez már attól is elég bizarr, hiszen Putyin szerint az oroszok és az ukránok egyébként ugyanaz a nép. Etnospecifikus biológiai fegyver általában sem létezik.

Leáll a Nitrogénművek a brutális gázár miatt

Egymás után állnak le az európai gyártók, a háború tovább rontott az eleve magas költségeken. Ha kevesebb a műtrágya, magasabb élelmiszerárak várhatók.

A polgári célpontok elleni támadások is jelzik, hogy elfogyott a Kreml türelme

Ezek egyszerre vetik fel a háborús bűncselekmények gyanúját, és jeleznek orosz stratégiaváltást a háború első napjaihoz képest. Hiába lassult le az oroszok előrenyomulása, az ukránok így is egyre nehezebb helyzetben vannak. Megélénkültek az elvileg a tűzszünetet célzó diplomáciai erőfeszítések, katonailag azonban Oroszországnak még nem érdeke megállni.

„Erővel akartak győzni a fronton, de bosszút álltunk a sok orosz orkon” – Ukrajna zenével is harcol a háborúban

A tankoknak szegezett himnusztól a sátáni Putyinig: ukrán háborús zenék. A Kígyó-sziget orosz hadihajónak ellenálló ukrán határőreiből máris ballada lett.

Ukrajna romjai: egy második világháborús magyar haditudósító képei a keleti frontról

Pihenő sebesült katona, hadifoglyok, lótetem, menekült családok. Konok Tamás a Magyar Királyi Haditudósító Század őrnagyaként fényképezett a második világháborúban a keleti fronton.

Háborús bűnök és emberiesség elleni bűntettek miatt indít vizsgálatot a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze

Mindkét félnél vizsgálhatják. Idáig az oroszoknál merült fel gyanú, hogy kazettás bombákat használnak lakónegyedeknél.

Kemény válasszal fenyegeti Oroszország az Európai Uniót

Az EU nem érti, milyen veszélyes következményei vannak annak, hogy „a kijevi rezsim mellé” álltak – mondja az orosz külügy.

Tusk: Orbánnak és Szijjártónak a Gazprom igazgatótanácsában lenne a helye az oroszhűségükért

Az Európai Néppárt elnöke azután reagált, hogy Orbán bejelentette, nem engedik át a nyugati fegyverszállítmányokat Ukrajnába.

Az orosz villámháborús tervek kudarcot vallottak, de Ukrajnának így sincs oka az optimizmusra

Rossz a logisztika és a felkészültség az oroszoknál, de a fölényük miatt Ukrajna így sem remélhet győzelmet. Miben bízhatnak mégis? A háború eddigi napjairól beszéltünk Rácz András biztonságpolitikai elemzővel, aki szerint Kijev akár még Sztálingrád is lehet.

Önmagában a háborútól még nem lesz Putyin háborús bűnössé, de már gyűjtik ellene a bizonyítékokat

Ukrajna vasárnap a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult, hogy vonják felelősségre Oroszországot. Moszkva offenzívája súlyos jogsértés, de pusztán az agresszióért még nem kerülhetne az orosz elnök a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé. Mi kell ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin Milošević sorsára jusson?

Fact-check: Nem kell pánikolni Csernobil miatt, csak felverték a tankok a radioaktív port

Valóban történt kis mértékű háborús légszennyezés, de nem lesz kiterjedt és hosszú távú következménye, és maga a reaktor vagy a védőszarkofág nem sérült meg.

Mit mutat az orosz támadások iránya?

Miközben megindult a légitámadások második hulláma, az oroszok három irányból is előrenyomulnak. A nagy kérdés, hogy bemennek-e a nagyvárosokba, és lesz-e délen nagyobb partraszállás. Mire érdemes figyelni a következő órákban?

Ha lesz orosz támadás, akkor annak az első két-három órája lesz egészen pusztító

Mi lehet az orosz stratégiai cél? Min múlik, hogy most megállnak, vagy megindulnak Ukrajna ellen, mi a következő lépés? Interjú Rácz András biztonságpolitikai elemzővel, aki szerint ez egy döntő pillanat, Moszkva most szó szerint ráparkolt az ukrán határra, és azt figyeli, mit lép a Nyugat a szakadár területek orosz elismerése után.

Már az első meccsén betalált Szalai Ádám az új csapatában

A magyar válogatott futballista húsz perc alatt megszerezte az első gólját a Baselben.

Király Júlia kiszállt Márki-Zay kampányából Róna Péter jelölése miatt, akit ő egy „huncut pici gazember”-nek tart

Az MNB volt alelnöke Márki-Zay gazdasági tanácsadója volt, Rónával még a devizahitelek miatt különböztek össze.

Új biztonsági garanciákat kért a nagyhatalmaktól az ukrán elnök, Kína egyszerre beszél jogos orosz igényekről és Ukrajna területi egységének tiszteletben tartásáról

Az ukrán kérdés mindent visz a müncheni biztonságpolitikai csúcson – Boris Johnson szerint a válság még Tajvan sorsára is hatással lehet.