Morajló lángok, csillagok és gázszag a pokol türkmén kapujánál

2024. október 24. – 19:56

Másolás

Vágólapra másolva

Türkmenisztánban, egy 100 méter átmérőjű, nagyjából 20 méter mély, meredek falú medencében van a világ egyik legnagyobb gázkrátere. Az infernális földüreget 53 éve emésztik a lángok, a jelenséget a helyiek csak így emlegetik: a Pokol kapuja – írja Molnár Ábel utazó, hegymászó a Földgömb magazin legfrissebb számában.

Közép-Ázsiában járunk, a Kaszpi-tenger keleti partvonala és a Kugitang (Köýtendag)-hegység, illetve az Amu-Darja és az iráni határ mentén húzódó Kopet-dag-hegység között elterülő Türkmenisztánban.

A Kara-kum („fekete homok”) Türkmenisztán területének 70 százalékát foglalja el. A majdnem négy magyarországnyi sivatag egyes területein évtizedekig nem esik az eső. Egykor itt vezetett át a Selyemút egyik északi ága, ma egy rossz autóút és egy vasútvonal keresztezi. Kőolajban és földgázban rendkívül gazdag, de itt található a világ harmadik legnagyobb kénlelőhelye is.

A Derweze gázkráter nappal és éjszaka – Fotó: Mari László / Földgömb
A Derweze gázkráter nappal és éjszaka – Fotó: Mari László / Földgömb

Maga a gázkráter a közelben lévő Derweze faluról kapta nevét. A helyiek a teke törzs tagjai, akik megőrizték félnomád életmódjukat. Húsz éve a türkmén elnök utasítására az akkori település lakosait elköltöztették, a falut pedig buldózerekkel a földig rombolták, mert az „kellemetlen látványt nyújtott a turisták számára”. Aztán 12 évvel később újraépítették.

Az égő üreg története pedig 1971-re nyúlik vissza, amikor egy szénhidrogén-kutató fúrás során a szovjet geológusok földgázzal teli barlangot leltek. Ámde a fúrótorony alatt beomlott az alapkőzet, helyén pedig egy körülbelül 100 méter átmérőjű, nagyjából 20 méter mély, meredek falú medence maradt.

A veszélyes gázok szivárgása miatt a szakemberek úgy döntöttek, hogy begyújtják a földgázt, néhány nap alatt úgyis elég majd. De nem így történt! 53 éve ég itt a földgáz! Egészen szürreális látvány a lángoló kráter, és senkinek sem kell aggódnia amiatt, hogy fázni fog a szélén ácsorogva.

Morajló lángok, csillagos ég és földgázszag. Tevék, füles sün, sivatagi gyíkok és nyulak. Nem messze a túlméretezett tábortűztől jól felszerelt turista jurta- és sátortábor létesült, a környezet pedig minden érzékszervünket megmozgatja.

A gázkráter nagyítható térképen:

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szépkilátás Facebook-oldalán is, és lájkold az oldalt, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek. Vizuálisabbaknak ott a YouTube-, az Instagram- vagy a TikTok-oldalunk. A Szépkilátás heti túraajánló hírlevelére pedig itt iratkozhatsz fel.

További túrák a térségben:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!