Központi tájékoztatás lesz túrázóknak a vadászati erdőkorlátozásokról

2023. december 9. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Két témában állapodott meg az állami erdőgazdaságokat felügyelő Agrárminisztérium és a Magyar Természetjáró Szövetség a napokban. Az egyik, hogy az erdőgazdaságok mostantól folyamatosan tájékoztatják az MTSZ-t a túrázókat érintő vadászati erdőkorlátozásokról, a másik, hogy az állami erdőkben védettséget kapnak a jelzett turistautak – áll a szövetség közleményében.

Nemrég számoltunk be arról, hogy felforrt az indulat a túrázók között egy tábla miatt, ami szerint másfél hónapra lezárják az Országos Kéktúra útvonalát Eger mellett, mert a helyi vadász vadászni akar. A tábla végül lekerült, mert a vadász belátta, hogy jogszerűtlen a korlátozása. A megállapodás többek között az ilyen eseteknek veheti elejét, valamint annak a számos nézeteltérésnek, ami a túrázók és a vadászok között szokott kialakulni az elégtelen vadászati tájékoztatás miatt.

Az állami erdőgazdaságok pontosan azt vállalták, hogy a közjóléti terveiket is véleményeztetik az MTSZ-szel, valamint a bejárhatóságot akadályozó rendkívüli eseményekről (például a turistautakra dőlt fákról) és az általuk tervezett vagy a tudomásukra jutott erdőlátogatási korlátozásokról, lezárásokról tájékoztatják a szövetséget. Az MTSZ ehhez egy bejelentő felületet üzemeltet, és – ahogy eddig is – nagy elérésű médiafelületein, a Természetjáró.hu-n és a Természetjáró mobilappban, az Országos Kékkör hivatalos honlapján, a kektura.hu-n, a szakmai honlapján, az mtsz.org-on, valamint a közösségi oldalain területi és időbeli lehatárolással közzéteszi ezeket a korlátozásokat.

A turistautak védettségére pedig azért van szükség az MTSZ szerint, mert jelenleg a turistautak jogi környezete tisztázatlan, ezért azok az egységes, átlátható logikától eltérően is létrejöhetnek, sőt akár önkényesen meg is szüntethetők, ami jelentős mértékben rontja a biztonságos tájékozódást az erdőkben. Ezért az állami erdőgazdaságok a területükön vezető, szabványosan jelzett turistautak létesítése, megszüntetése vagy módosítása előtt mindig egyeztetnek a természetjáró szövetséggel. A tájékoztatás valójában a vadászatra jogosultak hatásköre lenne, tőlük kellene kapni információt, nemcsak az erdőgazdaságoktól. Az MTSZ felvette a kapcsolatot a Vadászkamarával emiatt.

Az MTSZ felmérése szerint Magyarországon mintegy 17 ezer kilométernyi szabványosan jelzett turistaút van, és ezeknek mintegy 42 százaléka állami erdőterületre esik. A szövetség dolga többek között az állami erdészeti társaságok működési területén lévő turistautak karbantartása is.

Frissítés: nem a turistautak karbantartása, hanem a karbantartás koordinálása az MTSZ feladata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!