Másfél hónapra le akarta zárni a Kéktúra útvonalát egy vadász

2023. szeptember 15. – 07:39

Másolás

Vágólapra másolva

Felforrt az indulat a túrázók között egy tábla miatt, ami szerint másfél hónapra lezárják az Országos Kéktúra útvonalát Eger mellett, mert a helyi vadász vadászni akar. A tábla végül lekerült, mert a vadász belátta, hogy jogszerűtlen a korlátozása.

„Felháborító esettel találkoztam: az utóbbi időben méltán népszerű Országos Kéktúra útvonalát a Sirok–Szarvaskő szakaszon Bátor mellett másfél hónapra lezárták vadászat miatt, ezt követően pedig 3,5 hónapig csak napi 3 óra hosszat használható ez a szakasz”

– írta olvasónk, Péter. Hozzátette: úgy véli, aránytalanul sérült a közérdek a vadászatra jogosult érdekével szemben, hozzuk az esetet nyilvánosságra. A levélhez fényképet is csatolt, amin a tábla szerepel.

A fotó egyébként számos túrázáshoz kötődő közösségi oldalt is megjárt az elmúlt napokban, nagy felháborodást kiváltva a túrázók jelentős részéből.

Megkerestük a Magyar Természetjáró Szövetséget, hogy van-e tudomásuk a korlátozásról, és azt jogosan teszi-e a vadász. A válasz szerint csütörtökre a vadász leszedte a táblákat.

Információink szerint ugyanis kiderült, hogy a földút, amin a Kéktúra is halad az érintett területen, nem tartozik a két oldalán elhelyezkedő erdőtaghoz, amire a helyi vadásznak vadászati joga van. És bár az erdőtörvény szerint a vadászatra jogosult a vadászat időtartamára korlátozhatja az erdő használatát, mivel ez az út nem erdő, ezért nem is vonatkozhat rá az erdőtörvény.

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

Bár az Eger melletti területen a helyzet rendeződött, az eset rámutat arra, hogy nincs megnyugtatóan rendezve az erdők közjóléti és vadászati használatának összehangolása.

A Természetjáró oldalon megpróbálják összeszedni, hogy az aktuális időszak alatt milyen erdőlátogatási tilalmak érvényesek, de rengeteg kisebb vadásztársaság nem jelenti le ezeket. Így egy túrázó teljesen váratlanul belefuthat olyan helyzetbe, hogy hetekre előre eltervezett túráját egy random korlátozás miatt meg kell szakítania.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!