Meghekkelték az Év Kilátója szavazást, semmis az eredmény

2023. október 10. – 10:46

Meghekkelték az Év Kilátója szavazást, semmis az eredmény
A Mogyoród melletti Szent László-kilátó ugrott az élre a csalás lelepleződése után – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem várt fordulat történt az idei Év Kilátója pályázaton: kiderült, hogy szabálytalan szavazatok érkeztek az első helyezett zselici Kardosfai-kilátóra – áll az Aktív Magyarország közleményében. A 300 szabálytalan szavazatot levonták, és ezzel 2023-ban egy éven keresztül az Év Kilátója címet a Gödöllői-dombságban fekvő Szent László-kilátó viselheti.

Az Év Kilátója pályázatot négy évvel ezelőtt hirdette meg első alkalommal az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ azzal a céllal, hogy a kirándulók megismerjék az ország legszebb panorámáit és akár kevésbé ismert kirándulóhelyszíneit.

Így az elmúlt években nyert Tisza-tó közepén lévő Bölömbika-kilátó, Balatonboglár szimbóluma, a Gömb-kilátó, illetve a Bükk legrégebbi és egyben legújabb kilátója a Zsófia-kilátó. Ezalatt az idő alatt fontos címmé vált az Év Kilátója cím, amelyet minden évben közösségi média szavazással lehetett elnyerni.

Arra azonban a szervezők nem számítottak, hogy annyira fontos lett a cím, hogy lesz, aki trükközni is próbál. Az utolsó napon fordult meg az eredmény és nyert a Kardosfai-kilátó, ám kiderült az eredményhirdetést követően, hogy 300, zömében távol-keleti álprofilról érkezett szavazat a verseny hajrájában. Az álprofilokról érkezett szavazatokat levonták, és rögtön megváltozott a sorrend.

„Örülünk neki, hogy ilyen súlya lett a pályázatnak, hogy akár ilyen trükkös eszközökkel is megpróbálják megszerezni a címet, de a játék és a pályázat tisztaságának megtartása miatt fontos, hogy csak valódi emberek és szervezetek szavazatai számítsanak”, közölte a szervező.

A Szent László-kilátó – Fotó: Tenczer Gábor / Telex A Szent László-kilátó – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A Szent László-kilátó – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Az Év Kilátója címet a módosítással elnyert Szent László-kilátónál (és a mellette található mezítlábas tanösvénynél) egy éve, a felújítás befejezésekor jártunk. A Makovecz Imre által tervezett, organikus stílusú kilátó-kápolna sokáig zárva volt, mert vandálok megrongálták, tavaly a tanösvénnyel együtt adták át felújítva.

Az épület földszintjén egy kisebb, ráccsal lezárt teremben Szent László-szobor áll. Fent, a kilátóteraszon érdekes, szószékszerű kiugrókra lehet kimászni, a sarkokon fából készült szárnyak feszülnek. A 180 fokos panoráma a szokatlan szemszög miatt érdekes: a pesti lapálytól a Börzsönyig belátható a Budai-hegység, a Pilis és a Visegrádi-hegység teljes kontúrja, az előtérben az M3-as szalagja kanyarog, írtuk.

Kapcsolódó túracikk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!