Kakálni tilos táblák jelentek meg a Tátrai Nemzeti Parkban

2022. december 1. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

A szabadban vécézést tiltó táblák jelentek meg az elmúlt napokban a lengyel Tátrai Nemzeti Parkban (TPN). Hasonló táblákkal lehet találkozni a Tátra szlovák oldalán vagy a cseh erdőkben.

A TPN munkatársai a Lengyel-Tátra négy érzékeny pontján helyezték el az első táblákat, írja a magas-tatra.info. Az egyik tábla a Ruszin-tisztáson (Rusinowa Polana) található vízvételi pont, ahol szennyeződhet az ivóvíz. A másik a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska) található Jeges-forrás (Lodowe Źródło), nem messze a hordozható illemhelyektől. A Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton a Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza) előtt található Dróżnikówka nevű kis faháznál (a nemzeti park épülete), valamint az Alsó-Goryczka-tisztáson (Niżniej Goryczkowej Równia) található kunyhónál is elhelyeztek ilyen táblát, ahol a síelők (lesiklók és sítúrázók) előszeretettel bújtak el a kunyhó mögé. A TPN a higiéniai zacskók (pl. Restop 2) használatának bevezetését sürgeti.

Fotó: Agata Semberecka / TNP
Fotó: Agata Semberecka / TNP

„Nem szeretnénk túl sok ilyen táblát kihelyezni, mert a turisták a maguk módján értelmezik: ezen a helyen nem szabad, de pár méterrel messzebb már igen. Ebben a helyzetben a speciális restop zsákok jelentik a megoldást, melyet használat után a legközelebbi szemetesbe kell vinni”

– mondta Magda Zwijacz-Kozica, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa. A Restop 2 zsák egy komplett higiéniai csomag a nedvességet és szagokat elnyelő granulátummal, vécépapírral, nedves törlőkendővel és egy cipzáras zacskóval. Ez nemcsak biztonságosan tárolja, hanem semlegesíti a széklet szagát. Ezek a zsákok üzletben ma még nem nagyon kaphatók, online kell megvásárolni őket, írja a lap.

Hasonló tiltó táblákkal a Tátra szlovákiai oldalán is találkozhatunk, főleg a magashegyi menedékházakba ellátmányt szállító teherhordárok által használt útvonalak jól bejáratott rövidítései mentén. De ilyen táblák jelentek meg a cseh erdőkben is, lapunk legutóbb a Cseh paradicsom nevű védett természeti területen, a besedicei szikláknál találkozott velük.

A besedicei erdő – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A besedicei erdő – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Mint arról kakaügyi összefoglalónkban nemrég beszámoltunk, a tátraihoz hasonló probléma a világ számos nemzeti parkjában fennáll, például a walesi Snowdoniában is. A Mount Everesten külön előcsúcsot alkotna egybegyűjtve az a 8000 kilónyi emberi ürülék, amit a hegymászók otthagynak.

Az argentínai Aconcagua Nemzeti Parkban a walesieknél is komolyabban veszik a kérdést. A park határain belül fel kell szedni a produktumot, az erre a célra rendszeresített zacskóba helyezni, majd megőrizni kilépésig. Ha többnapos a túra, egész szép csomag gyűlhet össze, amit a nemzeti park határánál a természetvédelmi őrök ellenőriznek. Ha nincs meg kilóra a testsúly arányában becsülhető termés, jön a bírság.

A népszerű amerikai túrautat, a Pacific Crest Trailt kezelő szövetség külön kulaügyi kisokost adott ki arra vonatkozóan, hogy lehet kezelni kulturáltan és környezetkímélő módon azt, ha valakire útközben rájön a szükség. A lényeg pár mondatban:

  • Intézd elhagyatott helyen, legalább 200 méterre a tábortól, vízfolyásoktól.
  • Legyen nálad kakikészlet („kakikit”); áss lyukat neki, és ne görgess rá követ (no rock ’n’ roll).

Ezek a tételek egyébként nagyjából érvényesek a világ összes olyan nemzeti parkjában – beleértve a magyar nemzeti parkokat is –, ahol nincs szigorú tiltás. Persze a legfontosabb szabályt minden hegymászó, magashegyi túrázó ismeri: indulás előtt menj vécére. A sziklafalon fokozottan kellemetlen helyzetbe kerül az, akinek hirtelen dolga lenne. Hétköznapi túrázók, kirándulók esetében az induláskor számos lehetőség rendelkezésre áll, akár otthon, akár a turistaházban, a startpontnál lévő vendéglőkben, nyilvános vécékben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!