Félvakon a medvesi kerékpáros alagútban

2021. szeptember 25. – 12:51

frissítve

Félvakon a medvesi kerékpáros alagútban
Az alagút bátorságpróbája után – Fotó: Fiantok Dániel

Másolás

Vágólapra másolva

Kalandok kerékpárral és gyalog Európa legnagyobb bazaltplatóján, a Medves-fennsíkon. Sötét alagút, várromok, misztikus bazaltcsúcsok túraajánló az ország északi zugából.

„Ne kapcsold be a lámpát, csak nézd egyenesen a fényt az alagút végén, tekerj bátran, és bízz benne, hogy nem mész neki a falnak, így a legjobb átmenni!”

– ezt a nagyszerű tanácsot kapom kísérőmtől a medvesi bringatúrán, amikor az egykori somoskői kőszállító vasút épen megmaradt alagútjának sötéten ásító szája elé érünk.

Az erős ön- és közbizalomtréningnek is tekinthető százméteres gurulás eleje és vége félhomályban történik, de az alagút közepén egy jó 50 métert a puhán körülvevő, határtalan sötétségben tekerünk, totális bizonytalanságban, tekintetünkkel és minden reményünkkel a távoli fénypontba kapaszkodva. Pár másodperc alatt átélem, milyen lehet majd a dimenzióváltó utazás úttörőjének lenni egy féreglyuk-átjáróban, és már kis is érünk a napvilágra. Huhh!

A Bárnáról induló és Somoskőújfalura tartó, a Medves-fennsíkot átszelő bringatúrán kilencen indulunk el, és csak egyikőnk kenődik fel az alagútfalra, ami azt mutatja, hogy a küldetés, bármilyen eszementen is hangzik, teljesíthető. És persze a felkenődés sem tragikus csattanással végződik, csak túratársunk kabátválla dörzsölődik kicsit a kőfalnak.

Fent: háttérben Salgó vára, lent: fény az alagút végén – Fotó: Fiantok Dániel Fent: háttérben Salgó vára, lent: fény az alagút végén – Fotó: Fiantok Dániel
Fent: háttérben Salgó vára, lent: fény az alagút végén – Fotó: Fiantok Dániel

A 17 kilométeres fennsíktúrán fenséges, 500 méter magasan fekvő, füves platón tekerünk át, ahol végtelen nyugalommal tölt el a hűvös szellőben hullámzó virágos gyeptenger, és kis kitérővel szép várromokat, szaggatott bazaltcsúcsokat és bazaltzuhatagot nézhetünk meg, de a sok látványból legmélyebben ez az alagúti antilátvány és hátborzongatóan jó érzés fog megmaradni.

A bringatúra a Palóc út nevű, uniós támogatásból létrejött, határon átnyúló civil-önkormányzati kezdeményezés tesztútjának egyik szakasza volt csütörtökön. A projekt lényege, hogy három magyar és szlovákiai falu egy-egy e-bike telephelyet hoz létre, így kialakítva egy palócföldi kerékpárúthálózatot, amit bérelt elektromos biciklikkel lehet végigtekerni Mátrafüredtől Hrušovon (Magasmajtényen) át Terényig a közös régión. A jövő tavasszal induló programhoz várhatóan Bárna is csatlakozik, onnan könnyebben fel lehet majd tekerni az egyelőre még csak saját biciklivel bejárható Medves-fennsíkra.

Mivel a csütörtöki biciklitúra továbbhaladt a Medves-fennsíkról a szlovákiai Rapovce (Rapp), majd Ipolytarnóc és Szécsény irányába, nem volt idő a Medves három nagy attrakciójára, a Boszorkány-kőre, a Salgóvárra és a határ szlovák oldalán álló Somoskő várára, de mivel ezeket tavaly egy gyalogtúra keretében végiglátogattuk, most nem is nagyon bántam.

Frissítés: A cikk megjelenése után néhány nappal, hogyhogy-hogyhogynem a medvesi kerékpárutat szavazták meg az Év Erdei Kerékpárútjának :)

Tekerés a Medves-fennsíkon – Fotó: Fiantok Dániel Tekerés a Medves-fennsíkon – Fotó: Fiantok Dániel
Tekerés a Medves-fennsíkon – Fotó: Fiantok Dániel

Hogy néz ki a Medves-fennsík meghódítása gyalog?

A Medves-fennsík Európa legnagyobb területű, 500 méter magasan elhelyezkedő, majdnem 13 négyzetkilométeres bazaltplatója, ami átlóg a határon túl Szlovákiába is. Salgótarján mellett, a várostól keletre fekszik. A fennsík bazaltrétegeit nagy területeken dús, mezei virágokkal tarkított gyep borítja, ez adja a Medves-fennsík varázsát. Szinte hegyi klimatikus viszonyok között sétálgathatunk a síkon, mint egy hatalmas billiárdasztal tetején. A gyepű kisebb nagyobb dombjairól már jó kilátás nyílik a távolba, nagyon jól látszik a Mátra, a Bükk vagy a másik irányban a Fátra, sőt jó időben a Magas-Tátra is.

De nemcsak a fennsík szelíd hangulata utolérhetetlen, az aránylag szűk területű kistájra egy csomó valódi attrakció szorult. Ilyen a

  • Salgó vára,
  • Somoskő vára,
  • a Boszorkánykő,
  • a Bazaltzuhatag (Bazalt vízesés),
  • vagy a Zagyva-forrás.

A fennsík több irányból megközelíthető. Kerékpárral dél felől érkeztünk, de gyalog jobb Salgótarjánból, a Tatárárok Sportcentrum parkolójából elindulni. Innen indul az úgynevezett Medves zöld jelzésű turistaút, ami lényegében végigvezet majdnem az összes érdekes ponton. Erről a gyalogtúráról itt lehet részletesen olvasni.

További kerékpárostúrák a Szépkilátáson:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!