Hosszú Katinka úgy vágott vissza Shane Tusupnak, hogy Wladárnak is kiosztott egy pofont

2024. október 18. – 14:46

Hosszú Katinka úgy vágott vissza Shane Tusupnak, hogy Wladárnak is kiosztott egy pofont
Hosszú Katinka és Wladár Sándor 2022-ben, amikor még nem volt konfliktus – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú Katinka a Facebookon nem szokott finomkodni – így volt ez a múltban és a jelenben is –, a párizsi olimpia ideje alatt is keményen fogalmazott, és most sem fogta vissza magát.

Elsődlegesen a volt férje, korábbi edzője, Shane Tusup volt a célkeresztjében. „Megértem, hogy Shane egóját bántja, hogy a karrierjét tekintve közös munkánk előtt és után sajnos nem tudott eredményt elérni, mint úszó, edző, golfozó vagy bokszoló” – írta.

Shane Tusuppal kapcsolatban a legutolsó hír a gyereke születése volt, előtte pedig az az RTL-es bokszmeccs, amit viszonylag gyorsan elveszített a korábbi focista, Torghelle Sándorral szemben.

Hosszú a posztja végén céltáblát váltott, és félreérthetetlenül üzent és tüzelt Wladár Sándor úszóelnökre is, de haladjunk sorjában.

A sztori még ott kezdődött, hogy Hosszú jelenlegi férje, Gelencsér Máté reagált Hargitay András Kontextus-podcastnak adott interjújára. A világbajnok úszó, egykori szövetségi kapitány Hargitay romboló személyiségnek állította be Hosszút. Az interjú fősodrában a sport állt, de azért érintették a csatorna mögött álló Századvég Alapítvány szellemiségének megfelelően a migrációt is.

Hargitay 2016-ban beugró kapitány volt a riói olimpia idején, amikor Hosszú három aranyérmet nyert – 400 vegyesen világcsúccsal csapott a célba –, de nagyjából felületes viszony sem alakult ki köztük. Hosszú lényegében elzárkózva és teljesen elszigetelődve készült akkori párjával és edzőjével, Shane Tusuppal. Gelencsér az álnéven írt posztjában azt állította, hogy a három olimpiai aranyérmet hozó edzésmódszer java részét maga Hosszú Katinka találta ki.

Tusup ezt a megjegyzést vélhetően zokon vette, és csütörtök este egy táblázattal kiegészített Facebook-posztban szólította meg a volt feleségét, és emlékezetezett rá, hogy milyen remek eredményeket értek el közösen. Tény és való, Hosszú 2013 és 2017 között volt a csúcson, amíg együtt dolgozott Tusuppal. Viharos kapcsolatuk 2017 végén ért véget, de még egyszer megpróbálták együtt, miután az amerikai edző a Nemzeti Színházban, a sportolói gálán magyarul kért elnézést tőle. A kapcsolatuk aztán második nekifutásra sem működött. Hosszú Katinka 2019-ben már Petrov Árpád felkészítésével lett ismét világbajnok.

Hosszú a rá jellemző gyors fordulóval, és régi önmagát idéző részidővel pár óra alatt reagált Tusup posztjára. Most először mondta ki, hogy szerinte aranyérmet nyert volna a 2020-as tokiói olimpián, ha a koronavírus-járvány miatt azt nem halasztják el egy évvel. Ezt sokszor kérdeztük tőle – a helyszínen is –, de akkor többnyire kitérő választ adott erre. A tokiói olimpián 400 vegyesen végül ötödik lett, előtte a májusi Eb-n jobb időt úszott, mint három hónappal később Tokióban.

A 2022-es budapesti vb-n még versenyzett, 2023-ban szült, 2024-ben rekordgyorsasággal megpróbált visszatérni, de a párizsi olimpiára már nem tudott kijutni. Eközben itthon sem mentek jól a dolgai, az étterme bezárt, a kormány pedig nem támogatta az úszóakadémiája létrehozását. (Miközben korábban kapott ilyen ígéretet.) A párizsi olimpián az Eurosport szakértője volt, ő kommentálta az úszóversenyeket.

Most, ahogy írta is, már lemondott az akadémia tervéről, és úszóelnöki ambíciói sincsenek, de azt szeretné, hogy a magyar úszótársadalom egészséges legyen.

„Ugyanakkor megértem azt, hogy a Széchy-korszakban károsult, jelenleg még jelenlévő sportvezetők ezt nem értik meg”

– utalt egyértelműen a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi elnökére, az olimpia bajnok Wladár Sándorra. Wladár volt Széchy Tamás első olimpiai bajnoka 1980-ban, idén a nemzet sportolójának választották. A 2004-ben meghalt Széchy viselkedése tabutéma volt sokáig, az abuzálás a 80-as években a hétköznapok része volt a magyar uszodák világában.

Hosszú és Wladár nincsenek jó viszonyban, Hosszú az olimpia alatt kíméletlenül ment neki a szövetség vezérkarának, az elnök nagyvonalúan kivárt, és már a játékok után válaszolt erre.

Az úszás egyébként a legeredményesebb magyar sportág volt a párizsi olimpián (Kós Hubert, Milák Kristóf és Rasovszky Kristóf is aranyérmet nyert), az államtitkárságon mégis egy fagyos beszélgetés zajlott le szeptemberben, amikor az úszóválogatott szereplését értékelték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!