Alattomos, gerinctelen viselkedés – Hosszú Katinka nekiment az úszószövetség vezetésének

2024. augusztus 5. – 14:46

Alattomos, gerinctelen viselkedés – Hosszú Katinka nekiment az úszószövetség vezetésének
Milák Kristóf a győzelme után aranyéremmel a nyakában – Fotó: Mustafa Ciftci / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka az Eurosport szakértőjeként élesen bírálta Milák Kristóf edzőjét, Virth Balázst. Úgy ítélte meg, Virth hatalmas hibát követett el azzal, hogy elárulta, hogy a 200 méteres pillangóúszás címvédője, Milák nincs jó formában, és keveset edzett. Most egy nyílt levelet írt Hosszú, amiben továbbment.

„Bowman a MUSZ-tól kapott információkból már az olimpia előtt hónapokkal tudta, hogy tanítványát az utolsó 50 méterre kell készítse fizikálisan, de leginkább mentálisan. Párizsban Bowmannek csak annyit kellett mondania: ”te edzettél a világon a legkeményebben, az utolsó ötvenen utol fogod érni Milákot, aki alig edzett idén, te érdemled meg az aranyat.„ Sajnos nem ez az első olimpiai érem. ami a MUSZ-vezetés miatt nem valósul meg, de reméljük az utolsó” – vázolta fel Hosszú, szerinte mi történhetett.

Az tény, hogy Virth Balázs elmondta május elején, hogy Milák hány edzésről hiányzott – 38-ból 32-szer nem jelent meg –, de azt Amerikában is láthatták, hogyan úszott az áprilisi országos bajnokságon, milyen eredménnyel ért célba, illetve a júniusi belgrádi Európa-bajnokságon is. Vagy éppen a májusi Mare Nostrum versenyen. Az viszont inkább csak feltételezés, hogy pontos adatokat kapott volna Bowman Magyarországról.

Arról, hogy Milák, hol edz, rengeteg dezinformáció keringett, volt újság, ami azt állította: Ausztráliában készül. Holott a legvalószínűbb az volt, hogy a Tüzér utcában tölti ideje javarészét, amikor itthon volt. A tenerifei edzőtáborról egyébként posztolt, ott meglátogatta őt márciusban a sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám.

Bowman készítette fel Kós Hubertet is, vele is az utolsó ötven métert gyakoroltatta, vagyis ugyanazt a taktikát követte. Marchand a 200 mell aranyát is elvitte, ugyanolyan stratégiával.

Hosszú nem nevezi meg konkrétan, hogy kit vádol, de a felelősséget kiterjeszti: „Ilyen alattomos, gerinctelen viselkedés után az egyetlen tisztességes lépés a teljes vezérkar lemondása lenne.” Hosszú Katinka még versenyzőként a 2016-os olimpia után fontos szerepet játszott az akkori elnök, Gyárfás Tamás eltávolításában.

Milák az arany- és az ezüstérmével a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője, legendák közé emelkedett, Spitz, Phelps, Gross szintjén van. Pontosan úgy szerepelt, mint Tokióban, amikor még jóban volt mind Wladár Sándor elnökkel, mind Sós Csaba kapitánnyal, akikkel most nincs beszélő viszonyban. Mondjuk igazából mindössze 3-4 emberrel kommunikál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!