Egy őrületes futással két perccel megdőlt a női maraton rekordja

2024. október 13. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

Ruth Chepngetich a Chicago Maratonon megdöntötte a női maratonfutás világrekordját. A kenyai atléta 2:09:56-ot futott, amivel közel két perccel túlszárnyalta az etióp Tigist Assefa tavaly felállított 2:11:52-es csúcsát. A rendezők az idei Chicago Maratont az autóbalesetben meghalt, tavaly pont itt férfi világrekordot futó Kelvin Kiptum emlékezetének szánták, amely cél az új női rekorddal tökéletesen beteljesült.

Már Assefa csúcsa is megdöbbentő volt, miután több mint két perccel javította meg a korábbi legjobb időt, és Chepngetich mai teljesítményét is nyugodtan lehet ebbe a kategóriába sorolni.

A kenyai nagyon erősen kezdett, elsőre öngyilkos taktikát vállalt be, az első öt kilométert telibe 15 percre futotta, ami ekkor 2 óra 7 percen belüli összidőt vetített elő, ami azért elég sok férfi profi futónak is még mindig álomszerű eredmény. Ezt az iramot csak egyetlen ellenfele, az etióp Asefa Kebede Sutume tudta vele tartani nagyjából 25 kilométerig, de utána már ő is messze lemaradt mögötte, megroppantotta az erős tempó.

Chepngetich viszont elbírt a kíméletlen irammal, féltávnál, 21 kilométernél még 2:08-09 közötti világrekordot vetített elő a részeredménye, és ugyan 30 kilométer után már ő is érezhetően lassult, nem látszott rajta, hogy nagy krízisben lenne.

Volt néhány lassabb kilométere, de végig összeszedett maradt, és az utolsó kilométereket is erős tempóban teljesítette, már csak az volt a kérdés, hogy a mérföldkőnek számító 2:10-en belül kerülhet-e. Ez ha néhány másodpercen is múlt, de összejött neki.

Chepngetich rekordja azt is jelenti, hogy a női világcsúcs újra erősebb, mint a legjobb magyar férfi idő maratonon. Szemerei Levente néhány hete tudott gyorsabban futni, mint Tigist Assefa, 2:10:43 a magyar rekord.

„Nagyon büszke vagyok erre a futásra, a világcsúcs volt az álmom, és valóra vált, nagyon sokat küzdöttem érte. Egyértelmű, hogy ezt a világrekordot Kelvin Kiptumnak ajánlom. Fontos, hogy a világcsúcs Kenyáé legyen” – mondta Chepngetich a befutója után.

A férfiaknál is kenyai győzelem született, John Korir 2:02:43-at futott, ami minden idők hetedik legerősebb maratonja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!