Történelmi győzelmek: a nőknél és a férfiaknál is az olimpiai bajnok nyerte a kerékpár-vb időfutamát

2024. szeptember 22. – 17:41

Történelmi győzelmek: a nőknél és a férfiaknál is az olimpiai bajnok nyerte a kerékpár-vb időfutamát
Remco Evenepoel az olimpia után a világbajnokságot is megnyerte időfutamban – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A férfiaknál és a nőknél is az olimpiai bajnok nyerte meg a zürichi országúti kerékpáros világbajnokság időfutamát. A férfiaknál a belga Remco Evenepoel, a nőknél az ausztrál Grace Brown győzött. Korábban ez egy kerékpárosnak sem sikerült.

A 29,9 kilométeres pályán Brown legnagyobb ellenfele a holland Demi Vollering volt. Az első ellenőrző pontnál még Brown vezetett 6 másodperccel, de a másodiknál már Vollering volt előnyben 9-cel. Az ausztrál osztotta be jobban az erejét, az utolsó 9 kilométeren, ami már szinte teljesen sík volt, összesen 25 másodpercet adott riválisának, és 16 másodperces előnnyel győzött. A harmadik a tavalyi győztes Chloé Dygert lett, az amerikai versenyző közel egy perccel ment gyengébb időt, mint Brown.

A nőknél Grace Brown lett az időfutambajnok – Fotó: Jasper Jacobs / AFP
A nőknél Grace Brown lett az időfutambajnok – Fotó: Jasper Jacobs / AFP

A férfiak 46,1 kilométeres távon versenyeztek a világbajnoki címért. Náluk nagyjából a pálya közepére került egy hosszabb emelkedő, ami után jobbára lejtmenet és sík várt rájuk. Az egyik nagy esélyes, a szám címvédője és friss olimpiai bajnoka, Remco Evenpoel volt, de számolni kellett a hazai Stefan Künggel és a nemrég Vuelta a Espanát nyerő Primož Rogličcsal is és az olimpiai negyedik Joshua Tarlinggal. A korábbi kétszeres világbajnok Filippo Ganna szerint csak az volt a kérdés, hogy Evenpoel mennyit ver rájuk a nehéz pályán, amelyen nagyon jól meg kellett tervezni az erőbeosztást.

Az első, 12,5 kilométernél lévő ellenőrző pontnál máris beigazolódni látszott, a legjobb időt az utolsóként induló Evenepoel érte el itt. A rajtja nem volt túl nyugodt, mert nem sokkal előtte, álló helyzetben leesett a lánca. Ezzel együtt Ganna előtt 6,7 másodperccel vezetett, a harmadik a brit Tarling 12, a negyedik Küng 21 másodperc hátrányban volt. Roglič már majdnem negyven másodpercre volt, ezzel ki is szállt az éremmeccsből.

Az emelkedő kicsit átrendezte az éremaspiránsokat. Evenepoel maradt az élen 26,6 kilométernél, újabb három másodpercet adva Gannának, de a harmadik helyen már az ausztrál Jay Vine állt, 28 másodperces hátrányt szedett össze. A bronzért azért még nagy harc volt, a következő tíz kilométeren, Vine, Tarling és az olasz Eduardo Affini három másodpercen belül volt.

Vine valószínűleg túl sokat kockáztatott, bukott, a célba szakadt mezben, véres arccal tekert be, de még így is csak fél percet veszített Affinihez képest. Az olasz elé Tarling sem tudott befurakodni, így az övé lett a bronzérem.

Evenepoel a harmadik ellenőrző pontig növelte az előnyét, de az utolsó 10 kilométeren Ganna fantasztikus tempót diktált, 13 másodpercet lefaragott a hátrányából, így csak hat másodperccel kapott ki és lett ezüstérmes.

A férfi időfutamban két magyar indult, az idei országos bajnok Peák Barnabás, és Pelikán János a hazai bajnokság bronzérmese. Peák 5 perc 17 másodperces hátránnyal a 33., Pelikán 5:59-cel a 36. helyen zárt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!