Papírforma-győzelem a spanyol bringás körön, de két hétig a feje tetejére állt a világ

2024. szeptember 8. – 20:52

Papírforma-győzelem a spanyol bringás körön, de két hétig a feje tetejére állt a világ
A Vuelta a Espana összetett dobogósai – Ben O"Connor, Primož Roglič és Enric Mas – Fotó: Dario Bellingheri / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Primož Roglič negyedszer lett a Vuelta a Espana, a spanyol háromhetes körverseny összetett győztese, és ezzel a szlovén kerékpáros beállította Roberto Heras rekordját. Roglič az utolsó két szakaszon állt az élre, addig az ausztrál Ben O'Connor előnyét farigcsálta.

Roglič az utolsó, 21. szakasz előtt már kényelmes, kétperces előnnyel vezetett, és az időfutam is inkább neki feküdt, mint közvetlen riválisainak. A szlovénnek kis túlzással annyi volt a feladata, hogy biztonságosan célba érjen. Rogličnak ez olyannyira sikerült, hogy második lett a 24,6 kilométeres időfutamon, és csak az a Stefan Küng tudta megverni, aki az összetettben egyáltalán nem játszott.

A Vuelta előtt is Roglič volt a legnagyobb favorit, de aligha számított bárki is arra, hogy ilyen furcsa dramaturgiája lesz ennek a háromhetesnek. Ezt jórészt Ben O'Connor írta meg, amikor a 6. szakaszon nagy szólóval nyert, és az Decathlon AG2R ausztrál bringása közel ötperces előnyt szerzett az összetett menőkkel szemben. Bár még sok volt hátra a versenyből, nem lehetett egyértelműen kijelenteni, hogy nem voltak könnyelműek Rogličék, amikor ilyen nagy előnyt adtak neki. O'Connor volt már összetett negyedik a Tour de France-on és a Giro d'Italián is, nem egy olyan versenyző volt, aki ellen biztosra lehetett menni. O'Connor és csapata hősiesen védekezett, de nyilvánvalóvá vált, az igazán meredek, robbanékonyságot is igénylő emelkedőkön nem igazán versenyképes. Roglič szedegette le a másodperceket, majd a 19. szakaszon át is vette az első helyet és a piros trikót.

Ben O'Connor 13 szakaszon át védte a piros trikót – Fotó: Tim De Waele / Getty Images
Ben O'Connor 13 szakaszon át védte a piros trikót – Fotó: Tim De Waele / Getty Images

Rogličot a többi hegyimenő sem tudta sokszor tartani, Enric Mas (Movistar) és Richard Carapaz sem volt igazi ellenfele, még ha előbbi olykor nyomás alá is tudta helyezni a szlovént. A sztárokkal teletűzdelt UAE sem tudott dominálni, igaz korán elvesztették egyik kapitányukat is. Joao Almeida Covid-fertőzése miatt volt kénytelen kiszállni a versenyből. Az összetett második helyét végül O'Connor egy jó időfutammal megőrizte, Masnak pedig meg kellett elégednie a harmadik hellyel, hiába volt nagyon aktív ő is az emelkedőkön.

Roglič idén elsősorban a négy nagy harcaként beharangozott Tour de France-on szeretett volna nagyot alakítani, de végig sem tudott menni a francia körön, egy súlyos sérüléssel járó bukás miatt feladta azt. A szlovén mintha vonzaná magához a bajt, gyakran előfordult vele, hogy ártalmatlannak tűnő helyzetekben is bukik. Hagyta már el emiatt idő előtt a Vueltát is. A mostani spanyol köre szinte csendesnek is mondható, leszámítva azt, hogy egyszer húsz másodperces időbüntetést kapott, mert egy kerékpárcsere után túl sok időt töltött a csapatkocsija szélárnyékában.

Primož Roglič három szakaszt nyert az idei Vueltán – Fotó: Ander Gillenea / AFP
Primož Roglič három szakaszt nyert az idei Vueltán – Fotó: Ander Gillenea / AFP

A szlovén kerékpáros korábban 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben nyerte meg korábban a Vueltát. Ezek közül a legszűkebb különbséggel, 24 másodperccel 2020-ban szerezte meg a piros trikót, akkor Carapaz volt legnagyobb ellenfele.

Roglič vueltás sikere Szlovéniának is tarolást hozott. Idén mind a három háromhetes az övék lett, miután Tadej Pogačar a Girót és a Tourt húzta be.

Valter Attila szinte az utolsó pillanatban tudta meg, hogy indulhat a Vueltán. Eredetileg egynapos versenyek szerepeltek a programjában, de Ben Tulett sérülése miatt a Visma-Lease a Bike csapatának az egyik tartalékjához kellett nyúlnia. Valter vállalta a háromhetest, és azt, hogy a címvédő Sepp Kussért dolgozik, vagy ha szükséges, Wout Van Aertot segíti a szakaszgyőzelmek elérésében. Valter ezúttal is sokat dolgozott, még ha ez a munka nem is volt annyira látványos, mint tavaly. Sokszor próbált szökésbe is kerülni, a 11. és a 18. szakaszon sikerült is bekerülnie elmenésbe. A 11. etapon egészen a végjátékig az élcsoportban maradt, de ott Eddie Dunbar váratlan megindulása egy kicsit mindenki számításait keresztülhúzta, Valter pedig későn és nem túl jó pozícióból tudott már csak hajrázni, végül a 11. lett az etapon.

A Visma ezúttal nem dominált annyira a mezőnyben, ha az összetettet nézzük, Kuss egyszerűen nem volt elég erős a hegyeken, nem veszélyeztette a legjobbakat. Van Aert viszont nagyszerű formában volt, viselte a verseny elején a piros trikót, majd nyert három szakaszt. kettőt mezőnyhajrában, egyet szökésből. Van Aert a 16. szakaszig vezette a pontversenyt, és kisebb meglepetésre a hegyi pontversenyt is – nem kifejezetten az a hegyimenő alkat – , de egy bukás miatt fel kellett adnia a Vueltát. Súlyos térdsérülése miatt nem tudta folytatni a versenyt, amilyen drámával indult neki ez az év, ugyanolyan drámával fejeződött be a szezonja.

Eredmények:
21. szakasz, Madrid-Madrid 24,6 km
1. Stefan Küng (Groupama-FDJ) 26:28 – 55,75 km/h
2. Primož Roglič (szlovén, Red Bull-Bora-Hansgrohe) +30 másodperc
3. Mattia Cattaneo (olasz, Soudal-Quick Step) +41 másodperc
…58. Valter Attila (magyar, Visma-Lease a Bike) +2:46

Összetett:
1. Primož Roglič (szlovén, Red Bull-Bora-Hansgrohe) 81:49:18
2. Ben O'Connor (ausztrál, Decathlon-AG2R) + 2 perc 36 másodperc
3. Enric Mas (spanyol, Movistar) +3:13
…25. Valter Attila (magyar, Visma-Lease a Bike) +1 óra 22 perc 31 másodperc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!