Gigászok harcának néz ki, de már egy áprilisi bukásnál eldőlhetett az idei Tour de France

2024. június 29. – 06:45

Gigászok harcának néz ki, de már egy áprilisi bukásnál eldőlhetett az idei Tour de France
Tadej Pogačar és Jonas Vingegaard a tavalyi Tour 15. szakaszán – Fotó: Marco Bertorello / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A névsort elnézve minden idők egyik leglátványosabb és legizgalmasabb Tour de France-ára van kilátás idén. Az úgynevezett nagy négyessel (Big 4) hónapok óta próbálják lázban tartani a közvéleményt, de könnyen lehet, hogy a szombaton rajtoló Tour már egy április eleji bukásban eldőlt, és Tadej Pogačar simán behúzza ezt a háromhetes kerékpárversenyt is.

Pogačar idén nagyot vállalt, megcélozta a Giro d'Italia–Tour de France-duplát, ami azért ritka nagy siker, utoljára, 1998-ban Marco Pantani tudta mind a két versenyt megnyerni. A szlovén fenomén már eddig is kivételes képességű versenyző volt, de a szezon azt mutatta, hogy még nem érte el a határait, és nem véletlenül kezdik az ufó kategóriába sorolni.

Pogačar a Girót hatalmas különbséggel nyerte meg – igaz, nem volt a legacélosabb a mezőny – , nagyjából ott és akkor szerzett szakaszgyőzelmeket, amikor csak akart. Akár időfutam, akár rövid hegyi sprint vagy hosszú mászás, ő az élen volt. Sikeréhsége miatt nem is alaptalanul kezdték el őt is kannibálnak nevezni. Ez a becenév eddig az országúti kerékpársport legnagyobb alakjához, a belga Eddy Merckxhez tapadt, de a szintén nagyon sokszínű szlovén kezd felnőni hozzá, nem lehet alaptalan névbitorlásról beszélni.

A szlovén három nagy kihívója elméletileg a honfitársa, Primož Roglič, a címvédő Jonas Vingegaard és a belga Remco Evenepoel lenne, de április elején mindhárman egy durva tömegbukás részesei voltak. A Baszk körverseny egyik lejtmenetében Vingegaard járt a legrosszabbul, zúzódott a tüdeje, eltört hét bordája és az egyik kulcscsontja, ami miatt 12 napot kórházban is töltött, és sokáig biciklire sem ülhetett. Májusban már elkezdte az edzéseket, de kevesen fogadtak volna rá, hogy ott lesz a Tour rajtjánál.

Vingegaard nem indulna el úgy, ha nem érezné magát versenyképesnek, van akkora egója, hogy ne csak egy-két szakaszgyőzelemért hajtson a Touron. A dán bringás elhivatottságáról edzői is elismerően beszélnek, de ami még ennél is fontosabb, rendkívüli élettani mutatókkal rendelkezik. A kényszerből összetömörített felkészülési időszakban ugrásszerűen javult napról napra edzői beszámolói szerint, őket is megdöbbentette a terhelhetősége. Vannak ugyanakkor olyanok, akik azt vallják, hogy ettől függetlenül a többhétnyi kimaradt edzést semmivel sem lehet pótolni, és ettől sebezhető Vingegaard. Egy kicsit most ő a fekete ló is, a bukása óta egyáltalán nem versenyzett, nem lehet tudni, hogy valójában milyen állapotban van.

Primož Roglič tavaly év végén pont azért hagyta el a Jumbo-Vismát, mert úgy érezte, Vingegaard mögött már csak másodhegedűs lehet, ő pedig újra esélyt akart kapni a Touron. A szlovén 2020-ban az utolsó előtti szakaszon kapott ki Pogačartól, a következő két évben egyszer sem tudta befejezni a versenyt, tavaly pedig már el sem indult a Touron, mivel nem rá építették a csapatot. A lassan kiöregedő szlovén most az új nevén Red Bull-Bora-Hansgrohe csapattól kap teljes támogatást és elég erős csapattársakat, hogy beteljesíthesse élete álmát.

Roglič nem törte össze úgy magát, mint Vingegaard, de az ő felkészülését is visszavetette a bukás. A visszatérő versenyén, a június eleji Critérium du Dauphiné-en felemás képet mutatott: nyert két hegyi szakaszt, szerzett még két dobogós helyet, de a záróetap utolsó emelkedőjén megrogyott, kis híján elvették tőle az összetett győzelmet. Sebezhetőnek tűnt, de az elmúlt hetekben pótolhatta a hiányosságait, igaz, neki még ez sem feltétlenül elég. Az a típusú versenyző, akivel mindig történik valamit, valahogy vonzzák a bukások.

Remco Evenepoel áprilisban az útról letérve, a fák közé rongyolt be, de ott sem tudta elkerülni a bukást, lapockatöréssel szállt ki a Baszk körversenyről. Ő is a Dauphiné-en tért vissza, és még ő sem volt túl acélos. A specialitásának számító időfutamot megnyerte, de a hegyi szakaszok nagyon nem estek neki jól. Ha ebben nem tudott azóta előrelépni, akkor gyorsan elúszhat a Tourja. A Soudal-Quick Step ugyanakkor nagyon bízik benne, az összetett megnyerésére építették köré a csapatot, a korábbi Tour-4. Mikel Landa is érte fog melózni. Evenepoel elsősorban a két időfutamon próbálhatja majd a maga javára fordítani az összetett versenyt.

A Giro–Tour duplát mindig nagyon nehéznek tartják, mert kevés az idő a két háromhetes között, most pedig ráadásul az olimpia miatt a megszokottnál még egy héttel korábban is kezdődik a Tour. Pogačar az olasz körön májusban érinthetetlen volt, de meglepő lenne, ha nem lendült volna újra formába, még akkor is, ha néhány napig Covid-fertőzéssel is küzdött a közelmúltban.

Pogačar mellett szól csapata is, az UAE félelmetes sort rakott össze, olyan bringások fogják segíteni a szlovént, akik saját jogukon is tekerhetnének a sárga trikóért. A Tour másik hagyományos előversenyének számító Svájci körversenyen Adam Yates és Joao Almeida úgy játszadozott a mezőnnyel, mint macska az egérrel, akkora fölényük volt, hogy még egymás ellen is versenyezhettek az összetett első és második helyéért. Most egyéni ambícióikat feladva ők is Pogačarért küzdenek, és még hozzájuk lehet adni a hegyeken szintén nagyon erős Juan Ayusót, Marc Solert és Pavel Sivakovot.

Ezzel szemben Vingegaard kénytelen nélkülözni első számú hegyi segítőjét, Sepp Kusst, aki koronavírus-fertőzése miatt esett ki a keretből. Mellette teker viszont Wout Van Aert, aki szintén csúnyán összetörte magát egy március végi versenyen, és az ő indulása is kétséges volt. Van Aert termete miatt nem az a kimondott hegyi menő, de Vingegaard mellett a Visma mestertervében mindig főszerep jutott neki. Szakértők szerint Van Aert azért is kihagyhatatlan, mert jó fegyver a pszichikai hadviselésben Pogačar ellen, sok helyzetben képes lehet kontrollálni a szlovént.

Könnyen lehet, hogy a harmadik hét végére a négy nagy közül többen elsüllyednek, de rajtuk kívül is erős a kihívók köre. Az Ineos-Grenadiersből Carlos Rodríguez lehet meglepetés, akit két egykori Tour-győztes, Egan Bernal és Geraint Thomas is segít, a Lidl-Trekből Giulio Ciccone, a Bahrain-Victoriusból Pello Bilbao, a Movistarból pedig Enric Mas küzdhet még a dobogóért. A franciák pedig minden bizonnyal most is Romain Bardet sikeréért szorítanak, hátha újra beverekszi magát a top 10-be.

Az idei Tour szombaton 12:40 perckor Firenzéből indul, és négy olaszországi szakasz után tekernek majd a bringások Franciaországban. Már az első szakasz is elég dombos, a negyedik etapon pedig az idei kiadás legmagasabb csúcsa, a 2627 méteres Galibier is következik, majd a hetedik napon egy 25 kilométeres időfutam jön. Az FDJ csapat főnöke, Marc Madiot szerint Pogačar ezeket kihasználva, már az első héten igyekszik majd lerendezni a Tourt. Ez érdeke is lehet, mert Vingegaard egyre jobb állapotba kerülhet, ahogy megy előre az idő, és az utolsó héten jönnek azok a hosszú kaptatók is, amelyeken mindig nagyon jól szerepelt a dán. A Tour legvége is rendhagyó lesz, egyrészt azért, mert időfutammal zárják le, másrészt idén nem Párizsban lesz a befutó, hanem Nizzában. Az olimpia elég nagy felfordulást fog okozni a francia fővárosban, és most nem akarták még egy Tourral is terhelni, amely miatt szintén le kellett volna zárni a fél belvárost.

Pogačar mellett a Tour másik nagy sztoriját Mark Cavendish írhatja meg, aki csak azért nem hagyta abba tavaly a profi karrierjét, hogy idén túlszárnyalja a már emlegetett Merckx rekordját. A belga a hatvanas-hetvenes években összesen 34 szakaszt nyert a Tourokon, és a vele társbérletben lévő Cavendish most megpróbálja a sikereit 35-re feltornászni. A 39 éves sprinter eddig nem mutatott ellenállhatatlan formát – igaz, betegségekkel és kisebb sérüléssel is küzdött – , a szezonban összesen két versenyt nyert, az egyiket Kazincbarcikán, a Tour de Hongrie-n. A rutin és a neki összerakott felvezetősor mellette szól, így nem százszázalékos állapotban is összehozhat egy szakaszgyőzelmet. A most talán legélesebb formában lévő sprinter, Jasper Philipsen azt nyilatkozta, hogy mindenki nagyon szívesen látná a mezőnyből, hogy Cavendish megszerzi a 35. győzelmét, de nekik minden áron meg kell próbálniuk legyőzni őt.

A Tour de France élő közvetítései Magyarországon az Eurosporton követhetők, de a Telexen is beszámolunk majd a fontosabb történésekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!