Valter Attila: Nem leszek olimpiai bajnok időfutamban, de nem szabad, hogy ez rányomja a bélyegét az életemre

2024. július 27. – 18:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Valter Attila a 22. helyen végzett az országúti kerékpárosok egyéni időfutamában szombaton a párizsi olimpián. A magyar bringás 38:45.68 perces idővel teljesítette a 32,4 kilométeres városi pályát, ezzel 12 versenyzőt előzött meg – írta az MTI.

Az időfutamot az egyik legnagyobb esélyes, a Tour de France-on hat napja harmadik helyen zárt, világbajnoki címvédő belga Remco Evenepoel nyerte meg közel 15 másodperccel Filippo Ganna, az olaszok kétszeres világbajnoka előtt. A bronzérmet a másik belga, Wout van Aert szerezte meg. A nőknél ausztrál aranyérem született időfutamban.

Valter a verseny után az M4 Sportnak azt nyilatkozta, tisztában van vele, hogy időfutamban valószínűleg sosem lesz olimpiai bajnok, de attól még szeretné élvezni a versenyzést, és nem hagyja, hogy ez rányomja a bélyegét a teljesítményére. „Mentem jó pár időfutamot már idén, de ez keveset számított igazán, talán ez ment idén a legjobban. Azt érzem, hogy kihajtottam magam és elégedett lehetek a teljesítményemmel. Se az időt nem tudom, se a helyezést, de elégedett vagyok.

Úgy állok hozzá, ahogy Késely Ajna mondta délelőtt, én sem leszek olimpiai bajnok időfutamban soha. Lehet, voltak ilyen álmaim, de ugyanúgy szeretnék küzdeni, szeretném élvezni, nem szabad, hogy ez rányomja a bélyegét az életemre, a mindennapjaimra”

– mondta a magyar bringás.

Valter Attila a párizsi olimpia időfutamán 2024. július 27-én – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Valter Attila a párizsi olimpia időfutamán 2024. július 27-én – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Valter elárulta, hogy csak az utolsó pillanatban tudta meg, hogy időfutamban is indulhat az olimpián, miután felszabadult egy kvóta erre a versenyszámra, amire a magyar szövetség aztán lecsapott. Véleménye szerint pont ugyanolyan jól teljesített, mint ha egész évben erre készült volna.

„Rengeteg bukás volt a nőknél, ez az én bátorságomból is sokat elvett. Lehetett az egyenesekben haladni, de elesni nem éri meg. Tudtam, hogy nem az éremért harcolok, próbáltam megóvni magamat a mezőnyversenyre. Nem mentem lassan, azért igyekeztem. Inkább minden kanyarban veszítek egy-egy másodpercet, ami mondjuk húsz másodperc, mint hogy elessek és megsérüljek” – tette hozzá.

Valter szerint nagyon rázós volt az út, akárcsak Budapesten, ami rendesen kirázza az embert, ennek ellenére élvezte az időfutamot, a magyar szurkolókra még ki is tudott mosolyogni az egyik kanyarban. Jelenleg nem az olimpiai faluban laknak Vas Blankával, ami edzés tekintetében sokkal jobb, de már nagyon várja, hogy három nap múlva beköltözhessen, mert nagyon szeretne már a többi magyar sportolóval együtt lenni.

Eredmények:
országúti kerékpár, férfi egyéni időfutam, olimpiai bajnok:

  • 1. Remco Evenepoel (Belgium) 36:12.16 perc
  • 2. Filippo Ganna (Olaszország) 36:27.08
  • 3. Wout van Aert (Belgium) 36:37.79
  • ...22. Valter Attila 38:45.68

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!