Egymás után estek a bringások a csúszós pályán a párizsi olimpia női időfutamán

2024. július 27. – 16:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Estek-keltek a kerékpárosok a párizsi olimpia női időfutam-versenyén, amit szombat délután, közel sem ideális körülmények között rendeztek a francia fővárosban. Az aranyérmet végül az ausztrál Grace Brown nyerte meg a brit Anna Henderson és az amerikai Chloé Dygert előtt. A 35 résztvevő között ezúttal nem volt magyar.

Ahogy a pénteki nyitóünnepségen, úgy az első versenynapon sem volt kegyes az időjárás Párizshoz. Szombat délután szakadó esőben rajtoltak el a kerékpárosok az Invalidusok előtti rajthelyről. A szervezők egy szinte teljesen sík, mindössze 150 méter szintemelkedést tartalmazó, 32,4 kilométer hosszú városi pályát jelöltek ki az időfutamra, a befutó a III. Sándor hídon volt.

Az útvonal több helyen is veszélyesen csúszós volt, az egyik körforgalomban többen is buktak, máshol a versenyzőjéhez igyekvő szerelő esett el kerékpárcsere közben. Az első időmérőpontnál még az élen álló belga Lotte Kopecky is a földre került, akárcsak a szintén jól álló amerikai vb-címvédő, Chloé Dygert, míg a háromszoros világbajnok holland Ellen van Dijk hat héttel bokatörése után nem tudott a dobogóért harcolni – írta az MTI.

Az anyérmet a 32 éves Brown szerezte meg pályafutása utolsó évében: az időfutamban az előző két évben egyformán vb-ezüstérmes, idén Liége-Bastogne-Liége-t nyert ausztrál állhatott a dobogó felső fokára. Második helyen az Európa-bajnoki ezüstérmes brit Anna Henderson zárt, Dygert a bukása ellenére bronzérmes lett.

A férfiak megméretése fél öt után két perccel kezdődik, a kétszeres magyar időfutambajnok Valter Attila 16.50-kor gördült le a rajtrámpáról. A magyar bringás végül a 22. legjobb időt teljesítette, az olimpiai bajnok a belga Remco Evenepoel lett.

Eredmények, országúti kerékpár:
női időfutam, olimpiai bajnok:

  • 1. Grace Brown (Ausztrália) 39:38.24 perc
  • 2. Anna Henderson (Nagy-Britannia) 1:31 perc hátrány
  • 3. Chloé Dygert (Egyesült Államok) 1:32 p h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!