A birkózó Muszukajev Iszmail kikapott a bronzmeccsen, ötödik lett

2024. augusztus 11. – 12:18

A birkózó Muszukajev Iszmail kikapott a bronzmeccsen, ötödik lett
Islam Dudaev nyerte a Muszukajev Iszmail elleni bronzmeccset – Fotó: Punit Paranjpe / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Még a vasárnapi birkózóprogram kezdete előtt meglett Muszukajev Iszmail ellenfele a bronzmérkőzésre, az albán Islam Dudaev mérkőzés nélkül jutott be a vigaszágról, miután amerikai ellenfele, Zain Retherford elfelejtett megjelenni a kötelező mérlegelésen. Dudaev a 2024-es budapesti Eb-t megnyerte, két évvel korábban, szintén Budapesten bronzérmes lett.

A párizsi bronzmeccset Muszukajev kezdte aktívan, az albánt elég korán figyelmeztették passzivitás miatt, ez pedig fel is pörgette Dudaevet, aki megkontrázott egy akciót és átfordította a magyart. Maradt utána fogásban Muszukajev, akinek az volt a szerencséje, hogy az albán zónán kívül fejezte be az akciót, így előbb 4-0, majd 6-0 lett, de legalább nem lett vége egyből a bronzmeccsnek.

Muszukajev gyorsan 6-2-re szépített, az albánok viszont megvideóztatták az akciót, a bírók pedig úgy látták, hogy az albán is tusveszélyes helyzetbe került, amiért további két pontot kapott, de Muszukajevnek is adtak még két pontot, így 8-4 lett. Muszukajev maradt lendületben, nem is tehetett mást, ment előre, és egy levitellel már 8-6-ra visszajött, ennyi is maradt az első menet vége.

A második menet megint Dudaevnek indult jól, 12-6-ra húzott el Muszukajev mögé kerülve, majd őt átforgatva. A világbajnok magyar 12-8-ra szépített, de 1:14-gyel a vége előtt már látszódtak rajta a fáradtság jelei. Mivel Dudaevnek volt egy négypontos akciója, minimum egy ilyen, vagy öt pont kellett volna Muszukajevnek, aki tudta is ezt: fél perccel a vége előtt megcsinálta a négypontost, 12-12-re kiegyenlítve.

Dudaev két pontért videóztatott 3,8 másodperccel a vége előtt – jó videózással nyer, rosszal Muszukajjev került volna előnybe. Sajnos a bírók egy pontot adtak Dudaevnek a magyar szőnyegelhagyása miatt, innen pedig már nem volt visszaút. Muszukajev sorban második olimpiáján kapott ki bronzmeccsen, ötödik lett. Akárcsak Tokióban, ahol szintén vesztes bronzmérkőzés után lett ötödik.

Muszukajev technikai tussal, 11-0-s győzelemmel nyerte meg első meccsét a 65 kilós szabadfogású birkózók között. Az első menetben csak egyetlen pont született, az is csak azért, mert megintették passzivitásért a kirgiz Ernazar Akmatalijevet, és utána nem tudott akciót végrehajtani. A második menet ezzel szemben gyors és parádés birkózást hozott, Muszukajev befogta az kirgiz karját, a földre vitte, majd többször átforgatta, egymás után kapta a pontokat, bő fél perc alatt elérte a döntő, tízpontos különbséget, 11-0-val zárta le a meccset és jutott a legjobb nyolcba.

A negyeddöntőben a tokiói olimpia ezüstérmese, az azeri Haji Aliyev volt az ellenfele. Az első menetben csak egy pontot osztottak ki, Aliyev kapta Muszukajev passzivitása miatt. A második menetben a magyart intették meg, de aztán felpörgött, és egy visszatámadásból máris nála volt a vezetés. Aliyev nem túl sportszerűen ágyékra is ment, ami némi szünetet és veszekedést hozott, de ez sem törte meg Muszukajev lendületét, továbbra is remekül kontrázott, és 10-3-ra nyert.

Az elődöntőben a rendkívül kellemetlen stílusú iráni Rahman Musza Amuzadhalili jött, aki az első pillanattól fogva kizökkentette Muszukajevet a kitolási kísérleteivel. Az iráni gyorsan elhúzott 4-0-ra, majd egy jó iráni fogás után már 8-0-s, jelentős hátrányban volt a magyar világbajnok. Az iráni végül kevesebb mint egy menet alatt, technikai tussal (10-0) nyert.

A Balkárföldön született Muszukajev a Kaukázusban nemzeti hős, mégis magyar színekben indul. Itt mutattuk be részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!