Az aranyérmes az olimpia legbevállalósabb döntéséről: Még egy ezüstre is büszkébb lettem volna, mint egy megosztott aranyra

2024. augusztus 11. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat este megismétlődhetett volna a tokiói olimpia elhíresült atlétikai pillanata, amikor a katari Mutaz Esza Barsim és az olasz Gianmarco Tamberi pontosan ugyanolyan teljesítmény után úgy döntöttek, nem folytatják az ugrást, több mint jó nekik, ha mindketten aranyérmet kapnak.

Bár két másik szereplővel, de Párizsban ugyanez jött össze. Sem az új-zélandi Hamish Kerr, sem az amerikai Shelby McEwen nem tudta átvinni a 238 centis magasságot, és mivel előtte pontosan ugyanúgy ugrottak, mindkettejüknek két rontása volt hat jó ugrás mellett, dönthettek: mindketten aranyat kapnak, vagy egy miniversenyben döntenek arról, ki lesz az első és ki a második.

Utóbbi mellett döntöttek, végül az új-zélandi Kerr nyert. A verseny után arról beszélt, hogy már hónapokkal az olimpia előtt elhatározta, hogy ha ilyen helyzetbe kerül, akkor nem akar majd megosztott aranyérmet, kockáztatni akar, és büszkébb lesz egy szétugrásban szerzett ezüsttel, mint egy megosztott arannyal, amire már volt példa.

„Tudtam, hogy Shelby ugyanígy gondolkodik. Egymásra néztünk és tudtuk. Mindketten bólintottunk és kezdtük is” – elevenítette fel Kerr, hogy mi is történt. Elmondta, hogy ő és McEwen is ott voltak abban a tokiói olimpiai döntőben, nagyszerű érzés volt a társaság tagjaként megélni Tamberi és Barsim nagy pillanatát, „Ugyanakkor azt hiszem, hogy menő dolog kicsit másképp hozzátenni a történelemhez.”

„Jó barátok vagyunk, jó ellenfelek és jó ugrók, amikor együtt ugrunk. Azt mondta, hogy tovább akar versenyezni, és én is benne voltam” – osztotta meg a döntő utáni sajtótájékoztatón McEwen, hogy hogyan látta a másik oldalról a dolgokat. „Az utolsó csatáig ment a párharc, ő nyert, jár a gratuláció neki.”

A szétugrásban a legmagasabb, nem sikerült magasságról visszafelé mennek az ugrók addig, amíg valakinek nem sikerül egy olyan magasság, amin a másik ront. A megismételt 238 centin mindketten rontottak, 236-on szintén, a 234-en viszont már átvitte Kerr, ezzel olimpiai bajnok lett.

Ebben a helyzetben egyébként ha csak az egyik fél úgy dönt, hogy ugrani akar, a másik is kénytelen lesz folytatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!