Drámaian indult, és óriási izgalmak között dőlt el a férfi magasugrás döntője

2024. augusztus 10. – 21:40

Drámaian indult, és óriási izgalmak között dőlt el a férfi magasugrás döntője
Hamish Kerr, a férfi magasugrás győztese – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ezúttal nem ismétlődött meg a férfi magasugrásban a tokiói döntő, ahol két aranyérmet is osztottak, szétugrás után az új-zélandi Hamish Kerr nyerte az aranyérmet, az amerikai Shelby McEwen ezüstérmes lett a párizsi olimpián. Az egyik tokiói címvédő, a katari Mutaz Esza Barsim ezúttal bronzérmet szerzett.

A döntő elején nagy kérdés volt, hogy a másik tokiói aranyérmes, az olasz Gianmarco Tamberi ott tud-e lenni a stadionban. Az olasz atlétát erős fájdalmai és egyéb panaszai miatt napközben kórházba szállították, Tamberi egy Instagram-bejegyzésben azt írta, hogy már tíz órája tart a vesegörcse. Azt írta, miután kétszer hányt vért, mentők vitték a kórházba, ahol különböző vizsgálatok végeznek majd rajta.

Tamberi a múlt hétvégén egy olasz kórházba ment be magas lázzal, és vesekő gyanújával kezelték. Három nappal ezelőtt a panaszai ellenére sikerrel vette a selejtezőt, 224 centis ugrással jutott tovább, és még a megsérült Barsim segítségére is sietett.

Tamberit mindenkinél nagyobb taps fogadta a stadionban szombat este a döntőben, de az elejétől látszott, hogy nála nem fog felmerülni a címvédés lehetősége. A 222 centin szállt be, amit könnyes szemmel tudott átvinni harmadikra. A 227 viszont már nem ment neki.

Mutaz Esza Barsim és Gianmarco Tamberi – Fotó: Ben Stansall / AFP
Mutaz Esza Barsim és Gianmarco Tamberi – Fotó: Ben Stansall / AFP

Barsim ezzel szemben hibátlanul vitte át a magasságokat 236-ig, ott viszont kétszer is rontott, miközben McEwen és Kerr azt elsőre vitte át. Az amerikainak korábban 233, Kerrnek a 236 centi volt az egyéni csúcsa. Barsim még egyet rontott a 236-on, és csak az utolsó lehetőségét vitte át 238 centire. Miután azt is leverte, eldőlt, hogy ő lesz a bronzérmes, Tamberivel is mosolyogva veregették meg egymás hátát.

A 238 azonban már Kerrnek és McEwennek is soknak bizonyult. Miután mindketten rontottak, előállhatott volna ugyanaz a forgatókönyv, ami Tokióban, de ezúttal nem egyeztek meg úgy, mint az előző olimpián Tamberi és Barsim.

Így aztán szétugrás döntött: a 238 centit mindketten leverték, ahogy a 236-ot is. Az izgalmakat még fokozta, hogy ezen a ponton feljöttek a pályára a férfi 4x400-as váltók, és annak végéig idegőrlő percek következtek a magasugrásban. Utána azonban rögtön folytatták, és miközben McEwen a 234 centit is leverte, Kerr ezt nagyon magabiztosan megugrotta, és az új-zélandi zászlóval a kezében ünnepelhette az aranyérmét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!