A kórházból érkezett az olimpiára, aztán ő sietett sérült ellenfele megsegítésére

2024. augusztus 7. – 17:40

A kórházból érkezett az olimpiára, aztán ő sietett sérült ellenfele megsegítésére
Gianmarco Tamberi betegen is bejutott a magasugrás döntőjébe – Fotó: Antonin Thuiller / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpia egyik kuriózuma volt, hogy a magasugrás aranyérmét megosztva kapta két sportoló, a katari Mutaz Essza Barsim és az olasz Gianmarco Tamberi. A két jóbarát rivalizálása Párizsban is folytatódhat, miután mindketten bejutottak a döntőbe. Ez Tamberi esetében nem volt magától értetődő, mert néhány nappal ezelőtt még lázasan egy kórházban feküdt veseköve miatt.

Az olasz Gazette dello Sport szerint Tamberi le van fogyva, és továbbra is fájdalmakkal küzd.

„A döntőben könnyebb lesz, mint a selejtezőben. Megtalálom azt az energiát, ami most nincs meg bennem. A lábam az elrugaszkodásnál egyszerűen nem bírta. Két nappal ezelőttig 38 és fél fokos lázam volt, tegnap óta megint lázas vagyok, ez folyton változik. Határozottan jobban vagyok. Kapitányként azonban még arra sem volt energiám, hogy a szokásos motivációs beszédet tartsam a csapattársaimnak. Ezért elnézést kérek. Innentől viszont már csak javulni fogok.”

A sérült Mutaz Essza Barsimnak segít Gianmarco Tamberi – Fotó: Andrej Isakovic / AFP
A sérült Mutaz Essza Barsimnak segít Gianmarco Tamberi – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

A döntőbe jutáshoz 229 centiméteres szintet állapítottak meg, de ezt egyetlen induló sem tudta megugrani, így a legjobb tizenkét eredmény jelentett finálés helyet. A legjobbak 227-ig jutottak, Tamberi csak 224-ig, de most ez is elég volt neki.

A selejtezőben Barsim az egyik kísérleténél megsérült, a vádliját fogta, és Tamberi egyből ott termett, hogy segítsen riválisának és barátjának.

Tamberi arról is beszélt, hogyan próbál felépülni. „Három napja az orvosok javaslatára annyit iszom, amennyit életemben nem ittam. Gyulladáscsökkentőt is szedek, antibiotikumot nem, bár néhány orvos ezt javasolta nekem. Nem engedelmeskedem, mint a sürgősségi osztályon, amikor éjszakára megfigyelésre akartak tartani, de aláírtam, hogy elmegyek. Megragadom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak azoknak, akik követtek és segítettek, mindannyian fantasztikusak voltak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!