Kajak-kenu: Négy kajakosunk is futamgyőztesként jutott döntőbe, kenuban Takács Kincső ment tovább

2024. augusztus 10. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken magyar éremesőt hozott a kajak-kenu a párizsi olimpián, előbb az óriásit hajrázó női kajak kettesek hoztak össze egy kettős magyar dobogót, miután Csipes és Gazsó ezüst-, Pupp és Fojt bronzérmes pedig bronzérmet nyertek, majd a Nádas Bence, Tótka Sándor kajakpáros szerzett ezüstöt 500 méteren. A szombati versenynapot így nagy reményekkel lehetett várni, mert egyesben hat magyar is érdekelt volt a középdöntőkben, közülük pedig öten be is jutottak a döntőbe.

Az első magyar érdekeltségű középfutamban Gazsó Alida Dóra állt rajthoz női 500 méteren. Gazsó a rajtot nem kapta el annyira jól, de esélyeshez méltó módon pillanatok alatt felzárkózott az élbolyba, és 250 méteren már magabiztosan evezett a második helyen. Ezután még feljebb is tudott kapcsolni, és az élre tört, a vége felé pedig hiába engedett ki kicsit, végül így is elsőként jutott be a döntőbe.

A következő női 500-as középfutamban Csipes Tamara következett, aki jól kapta el a rajtot, féltávnál pedig már másfél hajóhosszal vezetett. Csipes a végére már spórolt is az erejével, de így is nagyon simán nyerte meg a saját középfutamát, és a párizsi olimpia egyik legjobb idejével jutott döntőbe. Így ebben a számban mindkét magyar versenyző éremért mehet majd délután.

Ezután a férfi 1000 méter következett, a királykategóriában először a címvédő Kopasz Bálint állt rajthoz a maga középfutamában. Kopasz nem rajtolt rosszul, 250 méternél pedig már stabilan a második helyen evezett a portugál Pimenta mögött. Féltávnál már majdnem egy hajóhossz volt a magyar kajakos előnye a harmadik helyezett előtt, 750 méternél pedig a portugált is megelőzte pár centivel. 100 méterrel a vége előtt egyre magabiztosabban vezetett Kopasz, és végül nagyon magabiztosan nyerte meg a futamot, és jutott döntőbe.

Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének középfutamában – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének középfutamában – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A másik középfutamban Varga Ádám következett, aki remekül rajtolt szombaton, és előbb az ötös élboly tagjaként evezett, aztán féltávon már az egymásra tapadó első hat hajó között, a harmadik helyen ment. 750 méteren is szoros maradt a verseny, az utolsó 100 méteren viszont már többen leszakadtak. A végére Kopasz akarta legjobban a győzelmet, és be is jött az első helyre az argentin Vernice előtt, míg a sokáig vezető, de látványosan kiengedő cseh Dostal a harmadik helyen jutott tovább.

A kajakosok után jöhettek a kenusok, a női 200 méteres középfutamban először Kiss Ágnes próbálkozhatott a döntőbe jutással. Kiss nem is indult rosszul, és 150 méterig versenyben volt a továbbjutásért, a hajrában viszont lemaradt a mezőny sprintereitől, és végül nyolcadik helyen ért célba. Így ő a B döntőben folytathatja majd. Takács Kincső viszont nagy hajrával jutott döntőbe a másik középfutamban, miután nem sokkal ugyan, de negyedik helyen ért célba. Így eldőlt, hogy minden szombati számban lesz magyar versenyző a döntőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!