A Nádas Bence, Tótka Sándor kajakpáros ezüstérmes 500 méteren

2024. augusztus 9. – 13:33

A Nádas Bence, Tótka Sándor kajakpáros ezüstérmes 500 méteren
Nádas Bence (elöl) és Tótka Sándor a célba érkezést követően – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nádas Bence és Tótka Sándor kajaknégyesben a hetedik helyet tudta elérni csütörtökön az olimpián, pénteken azonban kettesben megvolt a lehetőségük a szépítésre. Nádas és Tótka másodikként jutott be a középdöntőbe, aztán a délelőtti futamon szintén másodikként a döntőbe. Nagyon jó esélyeik voltak az éremszerzésre, Tótka olimpiai, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok, Nádas pedig világ- és Európa-bajnok kajakozó, az ő párosuk tartja az 500 méteres szám világcsúcsát is.

A magyar páros a döntőben hármas pályán indult, a rajtot rendkívül jól kapták el, féltávon a harmadik helyen eveztek. A nagyon bekezdő németek tisztán vezettek, mögöttük az ausztrálok haladtak. A táv második felén nagyon rákapcsoltak Tótkáék, amivel sikerült lekörözni az ausztrál párost, így végül a németek mögött értek célba, ezzel pedig olimpiai ezüstérmesek lettek.

Az olimpia előtt nem sokkal összeült Kopasz Bálint és Varga Ádám a B döntőbe kerültek és ott a hetedik helyen értek célba, így összesítésben 15.-ek lettek.

Adolf Balázs a hetedik helyen zárt a férfi kenu egyesek 100 méteres számában. A döntőben az egyik legrosszabban rajtoló volt, ezután kezdhette meg a felzárkózást. 250 méternél csak a hetedik volt, az élen a cseh Fuksa diktálta a tempót, és egy hajóval vezetett 500 méternél, és simán be is húzta az aranyérmet. A magyar kenus nem tudott iramot váltani, maradt a hetedik helyen. A B döntőben Fejes Dániel harmadik lett, így összességében a 11. helyen zárt.

Adolf Balázs eddigi legnagyobb egyéni sikere, a 2021-es világbajnokságon elért harmadik helye volt, de az már a nyolcas döntő előtt biztos volt, hogy túlszárnyalta korábbi legjobb egyéni olimpiai eredményét, Tokióban a tizenötödik helyen végzett.

A párizsi olimpia előfutamából egyenes ágon nem jutott tovább, de a reményfutamát már simán megnyerve harcolta ki a középdöntőt. Ott lassabban kezdett, de a végén nagy hajrával megszerezte a döntőt érő negyedik helyet.

Adolf a kenukettesek versenyében is indult már korábban, ott Hajdu Jonatánnal párban a hatodik helyen végzett.

Eredmények:
férfi kajakpáros, 500 méter:
1. Németország 1:26,87
2. Magyarország 1:27,15
3. Ausztrália 1:27,29

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!