Lisa Carrington a nyolcadik olimpiai aranyérmével beállította a legendás Birgit Fischer rekordját

2024. augusztus 10. – 18:07

Lisa Carrington a nyolcadik olimpiai aranyérmével beállította a legendás Birgit Fischer rekordját
Lisa Carrington a nyolcadik olimpiai aranyérme megnyerése után – Fotó: Olivier Morin / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az új-zélandi Lisa Carrington a kajak négyes és a páros után 500 méter egyesben is aranyérmet nyert a párizsi olimpián. Így pályafutása során szerzett összesen nyolc olimpiai aranyérmével beérte a sportág legendás alakját, a német Birgit Fischert. Carrington szombaton azt mondta, hogy mindig a legjobbat próbálja nyújtani, szereti a versenyzést.

Fischer az első aranyát még 1980-ban, az utolsót 2004-ben szerezte. A 35 éves Carrington 2012-ben Londonban szerezte első aranyérmét, aztán Rióban egy arany mellé egy bronzot is hazavitt. Tokióban pedig három arannyal zárt. Fischernek az MTI szerint négy ezüstje van még olimpiákról. Az új-zélandi a nyári olimpikon örökrangsorában a 13. helyen áll érmeivel.

Carrington rekordot beállító menetelése többször is magyar ezüstéremmel járt. Csipes Tamara szombaton is óriásit küzdött a címvédő új-zélandival, és végig tapadt is rá, de megelőzni nem tudta a kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében. Carringtonék mögött Csipes és Gazsó Alida Dóra második lett a kajak kettes 500 méteren, míg Pupp Noémi és Fojt Sára a német hajóval egyszerre beérkezve megosztott bronzérmet kapott. A női kajak négyes 500 méteren az új-zélandiak mögött Németország lett a második, Csipesék pedig bronzérmet szereztek.

Csipes Tokióban is Carrington mögött lett ezüstérmes az 500 méteren egyesben, míg Londonban Douchev-Janics Natasa szerzett bronzérmet az új-zélandi győzelménél 200 méteren.

Csipes Tamara hat olimpiai éremmel zárta le a karrierjét. A pályafutásáról azt mondta: „Az tudtam maradni, aki vagyok, és az lenni, aki szeretnék.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!