Káosz az 5000 méteren, nagy bukás és pályára tévedő tévés is megkavarta a futókat

2024. augusztus 7. – 16:48

Káosz az 5000 méteren, nagy bukás és pályára tévedő tévés is megkavarta a futókat
Nagy bukás az 5000 méteres síkfutás első előfutamában – Fotó: Anne-Christina Poujoulat / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A vártnál izgalmasabbra sikerültek a férfi 5000 méteres síkfutás elődöntői a párizsi olimpián, de nemcsak az atléták teljesítményei miatt. Az egyik futamban egy pályára betévedő operatőr okozott gondot, a másikban pedig hajrában történt bukás keverte meg rendesen a sorrendet.

Az első 5000-es előfutam az utolsó körig gond nélkül lement, de az ő szintjükön kifejezetten lassúnak számító tempó miatt is nagy volt a tülekedés, a pozícióharc. Először a kanadai Mo Ahmed esett el, majd feltápászkodva próbálta 450 méter alatt megfogni a begyorsuló futókat. Az utolsó 100 méteren aztán egy tömegbukás zilálta szét teljesen a mezőnyt, a brit Mills billentette ki a mellett futót, majd négyes is elestek, némelyek látványosat bukfencezve, és a hátulról érkezők is kibillentek a ritmusukból. A futamot a kedden 1500-on döntőző norvég Narve Gilje Nordås nyerte, aki már a célvonal előtt lepacsizott a második helyen érkező etióp Hagos Gebrhiwettel, így ünnepelve a továbbjutást.

A célegyenesben bukók sem jártak rosszul, akik közülük elérték a célt, a zsűri döntése alapján szintén ott lehetnek a döntőben.

Jakob Ingebrigtsen a kedd esti 1500 méteres döntőben meglepetésre csak negyedik lett, de az 5000 méternek is az egyik nagy esélyese, tavaly is ebben számban lett világbajnok Budapesten. Nem túl sok ideje volt regenerálódni, ezzel együtt megnyerte a szerda délelőtti előfutamát, és simán bejutott a döntőbe. Az előfutam közben, 3500 méterhez közelítve még operatőrt is ki kellett kerülnie. A tévés valószínűleg a gerelyhajítókra koncentrált, amikor magáról megfeledkezve behúzódott a futópálya belső sávjaira. Ingebrigtsen a karjával súrolta is a tévést, de szerencsére nem lett ennél nagyobb baj. A futó még rosszallóan visszanézett az operatőrre.

„Nem volt időm semmit mondani neki. Csak magamnak mondtam, hogy ez lehetséges, és csóváltam a fejemet. Sajnálatos, hogy ez előfordulhat, főleg egy olimpián. Biztosan vannak, akik óvni is fognak emiatt, és esetleg így jutnak tovább. Talán nagyobb mezőny lesz a döntőben, de izgalmas lenne az is” – nyilatkozta a norvég médiának Ingebrigtsen, aki megjegyezte, hogy szerencséjére jól helyezkedett az esetnél, így tudta kerülni a tévést.

.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!