A nagy leégés után szenzációs futással nyert aranyat a norvégok sztárja

2023. augusztus 27. – 21:08

A nagy leégés után szenzációs futással nyert aranyat a norvégok sztárja
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Jakob Ingebrigtsen az 1500 méter nagy favoritjaként érkezett a budapesti atlétikai világbajnokságra, de ahogy egy évvel ezelőtt, most is elbukta az utolsó száz méteren az első helyet. A norvég sztár 5000 méteren vigasztalódott, óriási hajrával szerezte meg az aranyérmet.

Ingebrigtsen tavaly is 5000-en lett bajnok, és a vb-re úgy érkezett, hogy ebben a szezonban nem futott előtte versenyt ezen a távon. A nevezési idők alapján három etióp futó, a spanyol Mohamed Katir és kenyai Jacob Krop pályázhattak még az aranyra. A norvég a budapesti ezüst után arra hivatkozott, hogy torokkaparása volt, kisebb betegséggel küzdött, és azért nem tudott nyerni.

A rajt után lassú tempót vett fel a mezőny, a totyogást a kenyai Kipkirui unta el, a többieket két kör után ott hagyta, és 50-60 méteres előnyt hozott össze. Az ugandai Oscar Chelimo vezette az üldözést, de mint később kiderült, ez neki is sok volt, két körrel a vége előtt ki is állt.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Miután befogták a kenyait, a három etióp kezdett erősebb iramot futni, szét is szakították a bolyt. Az addig hátul utazó Ingebrigtsen érezte, hogy változtatni kell, felfutott a hatodik helyre az utolsó kétezer méterre, vezetni persze eszében sem volt. A guatemalai Luis Grijalva tört az élre Berihu Aregawi mellé, és 4500 méterig védték is ezt a pozíciót az etióppal. A hajrára előkerült Hagos Gebrhiwet is, majd Katir robbantott, és az utolsó 250 méterre már ő volt legelöl.

Ingebrigtsen kicsit később indított, kikerült két etiópot, majd besorolt Katir mögé. A kanyarból kijöve fokozta a tempóját, majd a célegyenesben még tudta fokozni a tempót. Katir sem mérte fel rosszul az erejét, tartotta az iramot, csak centiket tudott faragni a norvég. Az utolsó 25 méteren aztán sikerült megelőznie Katirt, 14 századmásodperccel előzte meg. Harmadikként aztán Krop futott be, ő egy másodpercet kapott a norvégtól.

„Megpróbáltam tartalékolni az erőmet, mert ez volt az egyetlen út a győzelemhez. Tudtam, hogy ha jobb a taktikám az ellenfeleknél, akkor van esélyem nyerni. Aztán így is történt. Tökéletesen működött. Nagyon nehéz volt futni, főleg az utolsó 40-50 métert. Nagyszerű verseny volt, és sokat jelent nekem azután, hogy elveszítettem az 1500-at. Nem voltam a legjobb, de megvolt a motivációm és támogattak is. A testemet egy vírus legyengítette, nem volt túl jó helyzet ez nekem. Tudtam, okos versenyt kell futnom. Örülök, hogy így is meg tudtam védeni a címemet, és elég volt a hajrám ehhez. Összességében azért keserédes volt ez a hét” – nyilatkozta Jakob Ingebrigtsten a világbajnokság médiájának.

.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!